Sv: Någon som håller på med specialsök?
Min utbildning är ett år lång, och jag är precis halvvägs nu, så jag kan villigt erkänna att jag inte är kompetent nog att lära ut något via nätet, ens om jag försöker
Banan är byggd av tre sektioner som jag kopplar ihop. Till vardags står de inskjutna under sängen eller staplade vid fotändan.
Till mina medelstora hundar har jag 60 cm mellan varje hål. Det ska vara ett avstånd som gör att hunden behöver ta ett ordentligt steg mellan hålen, men inte en halv promenad. Anpassa alltså avståndet efter den storlek på hund som kommer använda banan mest!
När man börjar med sökbanan så ska man vara noga med att undvika mönster, jag använder en tärning för att slumpa fram hur många rätta burkar jag ska ha och vart jag ska placera dem i banan för att minimera risken för att mina hundar ska ägna sig åt mönsteranalys istället för doftanalys...
Likaså är det jätteviktigt att man analyserar sitt eget kroppspråk, Boss kunde se på mina steg om nästa burk var rätt eller inte och vips började han använda mina omedvetna tecken istället för att doftanalysera. Detta löste vi genom att sambon fick placera ut burkarna utan att jag visste vart de stod, då kunde Boss inte längre använda mig som ledtråd, och jag var tvungen att lita på min hunds kompetens. Mycket nyttigt!
Jag kan verkligen rekommendera att använda sökbanan som hjärngympa i vardagen. Som sagt kan man ju lära hunden att söka och markera nycklar, mynt, musbon, you name it.
Utöver sökbanan så arbetar vi dessutom med ett sk minisök, då vi gömmer en liiiiiten läderbit i en låda grus. Hunden ska då söka igenom lådan systematiskt och peka ut vart läderbiten ligger. När detta sitter så ersätter man läderbiten med en ännu mindre gummiflisa, och använder ett annat arbetstecken. När hunden förstår detta och förstår skillanden på "lädersökstecknet" och "gummisökstecknet" så har man vips lärt in något väldigt användbart. Dels en snabb och lätt övning för att få hunden att slå på näsan, och dels ett kodsystem för att berätta för hunden hur mycket information den måste hämta i det aktuella arbetet.
Minisöket (med läderbit) genomför vi precis innan spårupptag vid ett lättare spår. För att knyta ihop övningarna i början lägger vi ut läderbitar i början av spåret också och belönar hunden när den markerar dem. Vid svårare spår i tex sträng kyla eller på hårt/vältrafikerat underlag så gör vi ett microsök (gummiflisa) innan spårupptaget. Även här lägger vi i början ut gummibitar i spåret för att hunden ska associera. Ett ypperligt sätt att få hög koncentrationsnivå redan från spårupptaget, och dessutom få även en ganska orutinerad hund att lätt ta riktigt svåra spår på hårt underlag och i svåra väderförhållanden. Vi kan ju redan i den förberedande övningen tala om för hunden att nu blir det svårt, nu kommer du att behöva hämta mycket mer information än vanligt! (Det är jättekul och det hörs en enorm skillnad på nosljudet!!)
Minisöksvideo
http://www.youtube.com/watch?v=5bpTvzYkijg
Man kan ta minisöket ännu längre och använda olika associationsföremål beroende på vad man ska spåra. En patron för älgspår, en bit tyg för hare och en bit papper för varg etc etc.
För att inte tala om ID-spå/ID-sök, DET är roligt och användbart! Men jättesvårt