Min diarréhäst!

Sv: Min diarréhäst!

Har min gammelman i Agria Begränsad, enbart veterinär eftersom han är över 25 år. 60 000 kr - aldrig använt det fast vi har nästan pendlat till klinker ibland.:(
Tror den ligger på runt 300 kr nu per år. Vet ej om de har höjt.:confused:
 
Sv: Min diarréhäst!

Nu är min gubbe lös i magen, iaf var han det igår. Fick tvätta svans och rumpa.:(
Antagligen får han för mkt hösilage, och för lite hö av stallägarna. Har sagt till dem igår att han inte får äta hösilge nu, men det bryr de sig inte om...:mad:
 
Sv: Min diarréhäst!

Och mig har dom svarat redan samma dag eller dagen efter. Tror att dom skrev något om detta i mitt mejl av dom. Men dom sa till mig att det är ingen ide att ta mer än vad som behövs typ 1 msk per dag. 2 msk behövs bara ca 10 dagar sedan ska man trappa ner.Så pröva att trappa ner du. Det har jag gjort och min fjording är helt bra än så länge.
Här är ett litet utdrag till mig från dom/

Profeed består av korta kedjor av FruktoOligosackarider utvunna från
sockerbetan. Man har valt att använda de kortaste kedjorna eftersom de föredras
som näring av de goda bakterierna i tarmen samtidigt som den sjukdomsalstrande
mikrofloran, ex vis E.Coli o Salmonella, föredrar längre sockerkedjor.
Detta gör att man göder den goda tarmfloran så att den kan konkurrera ut den
sjukdomsalstrande. (Feed Your friends, starve Your Enemies)

Man hör ofta "Äsch, det är bara socker". FEL! Produkten är först framtagen för
användning till människor med magproblem t ex efter antibiotikabehandling eller
operationer då tarmfloran är i obalans, kallas då Actilight. Själv har jag
använt produkten innan och under utlandssemestrar (Gambia o Mexico) och har
klarat magen bra medan resten av familjen har blivit dåliga.
Dessutom används Profeed/Actilight som sötninggsmedel i Dietchoklad,-kakor o
dyl, då får man en söt smak, låg halt kalorier och dessutom en god inverkan på
magen./
Jag vet nu också varför jag fick betala 10 kr mer i porto. Jag fick 2 burkar profeed eftersom jag skrev att jag hade 2 hästar som hade diarré. Så dom måste ju verkligen tro på detta.
 
Sv: Min diarréhäst!

Så nu har dom ringt från Strömsholm. Men det var inte min veterinär. Men hon sa iaf att min vet hade börjat ge min häst medicinen nu. Jag frågade vad den hette. Och det var Flagyl. Är det samma som du ger? Han ska ha ca 63 tabletter varje dag tror jag hon sa. Han får det morgon och kväll med början i morse. Hoppas nu att den fungerar. Han är liksom lös i magen varannan gång som han bajsar sa hon. Precis så har vi också upplevt det som. Att han är bra ibland och ibland inte.
 
Sv: Min diarréhäst!

Fast nu när jag går till Fass och kollar så verkar ju din medicin vara bättre. Förstår inte varför han får Flagyl. Jag gick tillbaka för att läsa vad du gav och du ger ju salazopyrin och det är ju för inflammatoriska tarmsjukdomar.

Flagyl är ju mer för infektioner i bukhålan osv. Konstigt!
 
Sv: Min diarréhäst!

Flagyl har också en antiinflammatorisk effekt och används mycket på grovtarmsinflammationer på hund och katt.
 
Sv: Min diarréhäst!

Flagyl är väldigt, väldigt bra vid inflammerad/irriterad tarm ja. Det var det enda som stoppade min hunds blodiga diarre. Vi tog alla prover som fanns, vi röntgade buken, han låg på dropp ett helt dygn men det bara rann ur honom, mer blod än diarre. Det var väldigt nära att vi förlorade honom där. När de satte in Flagyl och baytril så inom 24 h stabiliserades han, när de dås atte ut flagylen så började det igen, så han fick gå på flagylen några dagar till, och sen baytril. Han har kääänslig mage och kan få sådana där attacker av diarre, ofta räcker det med att trycka i honom zoolac, vätska upp honom med dropp eller subcutant och sen majsvälling några dagar, men de mer häftiga attacker han haft har vi fått sätta in flagyl och inom 24 h har han stabiliserats.

Ang profeed så har jag soms agt inte fått svar, däremot är jag helt övertygad om att de tror på det, vore ju knas annars iom att de säljer det =) Jag har tänkt trappa ner mot slutet av burken till 1 msk, och se vad som händer. Och sen sätta ut det och se ännu mer. När jag glömde ge en dag blev han ju dålig igen, och bra två dagar senare, känns som 'för snabbt' för att bero på den missade PF:en, samtidigt så blev han ju när jag börjad ege både första ggn och efter den glömda gången bra på 2 dagar, så.. Vem vet...
 
Senast ändrad:
Sv: Min diarréhäst!

Då kanske detta medel är bra iaf.
Men du såg svaret som jag klistrade in ang sockret som jag fick från profeed?
 
Sv: Min diarréhäst!

Ger du din B-vitamin just nu? Har han blivit bättre på det?

Nu har jag inte kollat FASS än själv men baytril ger man väl vid infektioner i tarm? Mitt marsvin fick det vid akut diarré som berodde på infektion.

Det enda jag vet är att vår medicin salazopurin är en specialistmedicin och används på människor som lider av kroniska inflammationer, det är ju skillnad på kroniska o icke-kroniska. Medicinen kan ges under lååång tid utan fara, det är en ganska mild medicin. Den är vidareutvecklad ur andra magmediciner och baserat på sulfa faktiskt, trots att den inte ges mot infektioner.

Nu blev detta svar lite till gejsa också, hoppas det är OK:)
 
Sv: Min diarréhäst!

Ger du din B-vitamin just nu? Har han blivit bättre på det?

Nu har jag inte kollat FASS än själv men baytril ger man väl vid infektioner i tarm? Mitt marsvin fick det vid akut diarré som berodde på infektion.

Det enda jag vet är att vår medicin salazopurin är en specialistmedicin och används på människor som lider av kroniska inflammationer, det är ju skillnad på kroniska o icke-kroniska. Medicinen kan ges under lååång tid utan fara, det är en ganska mild medicin. Den är vidareutvecklad ur andra magmediciner och baserat på sulfa faktiskt, trots att den inte ges mot infektioner.

Nu blev detta svar lite till gejsa också, hoppas det är OK:)

Nej jag satte ut B-vitaminet när jag började ge ProFeed. Men ja han blev ju bra på Shy Feeder flytande Bvit (grunden är melass), dock inte på annan 'osockrad' B-vit.

Min hanhund fick sin Baytril 'på vinst och förlust', ihop med Flagyl. De hittade ju inte orsaken till de blodiga diarreerna, men provbehandlade till slut med Baytril och Flagyl i brist på bättre ideer typ.. Dock var det Flagylen som gjorde skillnaden. (Vi vet fortfarande inte vad det var som hände eller vad som var orsaken, och det har inte kommit tillbaka tack och lov)
 
Sv: Min diarréhäst!

Flagyl är också till människor vad jag har sett. Denna medicin kanske är lite bättre eftersom den verkar starkare. Får se i eftermiddag vad dom säger. Man ska kunna se en förbättring efter några dagar bara.
 
Sv: Min diarréhäst!

Mer ang försäkringarna btw, eftersom vi redan börjat diskutera dem i tråden:

Nu har jag pratat med Agria, och de inte bara höjer premien, de höjer självrisken med. Lägsta självrisk höjs från 1500 kr till 1800 kr (om de andra höjts med och med motsvarande vet jag inte, frågade bara om ev förändringar/försämringar i Keles försäkring).

Och efter lite kollandes med både den ena och den andra insåg killen jag pratade med förbluffat att 'ja men du har ju rätt, det blir ju en extrem nackdel för dig ekonomiskt att ha fullblodet du försäkrade in i november på samma årsförfallo som den andra, nu iom premiehöjningarna. För precis som du säger, hade vi inte klumpat ihop dem så hade du inte berört av premiehöjningarna förrän i november i år. Och visst är det bekvämt få bara ett brev och så, fast kanske inte värt så mycket pengar..'. Så de plockar ut Lilla Blås försäkring från den där jäkla samlingsförsäkringen (som de lagt upp med motiveringen att jag får bara ett försäkringsbrev då, och om jag skaffar en till häst får jag rabatt men då måste jag ha dem samlade) och lägger upp den som en enskild med årsförfallo samma dag som jag försäkrade in henne, dvs i november.

Så, Lilla Blå berörd inte varken premiemässigt eller självriskmässigt förrän 1 november i år. Då ska jag kolla på ev förändringar av fasta självrisken (dvs om jag ska höja den eller ej).

Keles försäkring får stå orörd, jag 'tuggar och sväljer' premiehöjningen där, en liten krypande känsla baserad på erfarenhet säger att det kommer troligen (tyvärr) att löna sig i långa loppet..


---

Gejsa - kramar tummarna blå att ni ska hitta något som fungerar för din herre. Och jo jag såg svaret om socker från PF, undrar varför de inte svarat på mitt mail bara. För det är ju mkt möjligt att min herre mår bra av de korta sockerkedjorna, men att han tål de långa utmärkt väl OCKSÅ. Och då kan jag ju faktiskt lika gärna ge betfor?
 
Sv: Min diarréhäst!

Har kollat fass. Flagyl som ni pratar om beskrivs som ett avdödande medel mot aerobabakterier och mot infektioner. Min har ju alltså en inflammation i tarmen. Såg att den kan ges vid Crohns syndrom vid akut skede men verkar annars inte vara som salazopurin.
Men varför ska han ha denna medicin? Jättebra om det funkar, men han hade väl inga bakterier i tarmen? Ni kanske är trötta på mig nu; men jag förstår fortfarande inte varför man misstänker en bakteriell infektion om nu bakt.proverna var negativa? Varför tar man inte nya bakt.prover? Och varför inte blodprov OM man misstänker att diarréerna kommer av en infektion? Kanske har han en infektion men jag tycker att de utrett det hela dåligt om man inte tagit några prover för detta.... Håller tummarna att det funkar för er, ändå "lättare" om det beror på en infektion än om det skulle vara en kronisk inflammation....



Jaaa annars är min sämre idag....Han har ju varit halvdan i några dagar men igår och idag har det varit blött. Jag känner mig riktigt ledsen. Vet inte vad jag ska göra. Tankarna bara snurrar och man hinner liksom inte tänka allt som man måste... Jag måste ju hitta en lösning. Snön är ju alltså borta och marken är ganska torr. Jag har bytt hage för att undvika att han skulle gå i det upptrampade. Men han älskar att böka... Han krafsar upp gräset och typ vänder det för att äta rötterna. I morse när jag tog ut dem åt han bara lite hö innan han gick iväg för att börja krafsa... Det är nog därför han är dålig igen... Ingen medicin i världen eller probiotika kan ju stoppa om han äter jordiga rötter...
Men vad ska jag göra?
Ringde vet. i morse och deras enda lösning var att sätta på honom munkorg när han är ute.:cry: . Det känns inte som att det går. Jag har ingen erfarenhet av det men de sa att han inte kunde äta hö med den på. Och han måste ju ha fri tillgång... Jag frågade om loppfrön, men han har ju inte riktigt tålt det innan. Visiblin var tydlingen inget alternativ eftersom det innehåller socker.

Hjälp, vad skulle ni göra?
Jag släpper ju ut dem på morgonen och ger hö ute. Sen får de påfyllning vid 12-13 och går ute till eftermiddan(tar in dem tidigare nu när deras hage varit mindre). När de går in får de hö igen och sen har de hö hela natten. Ska han gå med munkorg måste jag hinna ge hö inne, sen ta ut honom, ta av den o ge hö vid lunch, o sen sätta på när han inte vill äta mer hö.
Det bästa hade varit om jag kunnat ge honom något som sög upp sand o jord. Men loppfröna han fick innan tålde han inte riktigt.
Kan ni tänka lite åt mig, för är bara snurrar det just nu....?
 
Sv: Min diarréhäst!

Kicki - det kan ju vara så som det är med många mediciner, att veterinärer vet mer och har mer erfarenheter än som står i Fass? Jmf med när min hund fick det. De hade tagit alla prover som existerade, och det fanns inga bakterier, inga tecken på infektion, inga tecken på inflammation etc. Förutom då det uppenbara att NÅGOT störde tarmen så in åt helskotta eftersom det rann blodiga diarreer ur hunden trots att han låg på dropp. Och när de satte in Baytril och Flagyl så sa de ju själva att det inte 'borde' hjälpa eftersom det inte finns minsta indikation på bakterier etc, men att det kunde fungera ändå, och de varit med om att det fungerat fast alla provet varit neg osv. Och att det var det enda de kunde göra, alt var godnatt.

På samma sätt som det finns flera mediciner i Fass.vet som ang hästs tår att de avrådes att ge under dräktighet för studier saknas. Samma mediciner som ingår i 'bassortimentet' på de flesta stuterier/seminstationer, och ofta förskrivs även 'på fältet' till dräktigt sto. Helt enkelt för att veterinärerfarenheten har visat att det är ingen fara.

Det finns ju ett otal exempel på att medicin som inte riktigt är indicerade om man läser fass, ändå fungerar i givna situationer, och/eller har ett bredare användningsområde än angivet i fass.

Ang din häst,s å först vill jag beklaga att han är sämre igen. Även här äter de i princip INGET hösilage ute, de bara äter 'gammalt äckel' de gräver upp. Allas magar är dock utmärkta, dvs de tål det *tack och lov*. Men OM det nu är så att din herre inte tål att 'gå och pilla' så för MIG skulle det vara två alternativ - och inget av dem inkluderar munkorgen..

1. han får ha 'fånghästliv' helt enkelt, dvs gruspaddock och fodras med hö (och inte från marken). Dock har du ju sandkolikrisken där..

2. Det går inte att erbjuda ett värdigt hästliv, och jag skulle då med väldigt tungt hjärta låta hästen somna.

VILKET av alternativen jag skulle välja beror ju massvis på hur jag tror hästen skulle reagera att gå själv i 'svältpaddock', hur stor del av året är det vi talar om som det skulle behövas? Vill jag ha hästen i sandpaddock? Kan jag erbjuda det? Osv..
 
Sv: Min diarréhäst!

Jag kan bara säga så här; jag kommer aldrig aldrig att ge upp på min häst. Om jag så ska pendla Norrland-Skåne i perioder måste jag kunna lösa det, för att ha honom på snö flytta ner när gräset är uppe. Jag har haft honom sen han var liten och han betyder allt för mig. Allt. Jag kommer inte att ta bort honom. Jag vill inte ens ha det förslaget:cry: :cry:

Sandpaddock hjälper inte; risken är som stört i såna hagar...

Jamen det är väl klart att veterinärer har erfarenheter mm som inte står att läsa i FASS. Men skillnaden i preparat återstår ju; det ena ges vid infektion det andra mot inflammation. Just blodiga diarréer är väl oftast ett tecken på infektioner, min förra hund hade också det i perioder, hade cancer o ådrog sig lätt infektioner, och han åt antibiotika mot det, amimox, som är ett amoxillinpreparat. Och i akuta lägen måste man ju behandla. Min häst fick i sig något som åring och fick då en ospecifik infektion i tarmen med diarréer. Han fick pencillin innan svaren kommit just för att stoppa det och blev bra. Men i mitt lilla huvud tycker jag ändå att det är konstigt att man inte tar prover...mina veterinärer t ex vill alltid ta prover för att se hur det ser ut. Även idag när jag ringde diskuterade vi att ta nya prover för att se hur bilden såg ut. Så att lägga in en häst utan att ta prov tycker jag känns lite märkligt. Men jag är inte negativ mot att provbehandla ändå. Hoppas ni förstår...
 
Sv: Min diarréhäst!

Förresten glömde fråga; tror ni att det kan bero på b-vitamin brist?
Han har börjat fälla rejält de senaste tre dagarna. Jag undrar om det kan påverka en hyperkänslig mage. Jag har läst om några som fått hålla sina hästar med b-vitamin för att de ska vara bra...
Vet ni hur mkt b-vit. behovet ökar vid fällning?
 
Sv: Min diarréhäst!

Ang inte ta prover håller jag helt med, mitt svar var bara allmänt ang det att de ibland behandlar med något som känns 'fel'. Eller något som går tvärtemot de fyns de hittat/inte hittat (som i min vovves fall där det inte fanns någon infektion men de andra behandlade som om det vore det). Däremot lär det ju föregås av prover.

Och sa inte du skulle ta bort, jag sa hur jag skulle resonerat om jag var i din situation med din resa 'bakom mig'. Däremot skulle jag inte heller utan att ha provat allt som var möjligt ge upp. Dock så är ju olika hästägare dels olika benägna att ge avkall på saker, och olika 'uthålliga'. Hade det hjälpt mig att - som vi först trodde skulle gå när vi trodde det var vanlig insektsallergi - flytta förra ungstoet under viss period hade jag gjort det. Jag hade inte gått med på stall 24/7 med myggnät, och enbart ridning i ridhus. Men jag hade redan fixat med kompisen så att hästen skulle få provbo där (de hade jätteblåsigt och inga insekter alls i princip) för att se om hon blev bättre. Nu blev ju det aldrig aktuellt då diagnosen visade sig vara en annan. Men om vi provat och det hjälpt hade jag utan vidare stallat henne 10 mil hemifrån, till hög kostnad, under insektssäsong, bara för att få ha henne kvar. Men det är inget jag skulle begära av 'gemene man'.

Men i ditt fall om ni inte hittar någon medicinering, och inte heller sandpaddock fungerar (rotar han i den även om det inte finns ett enda litet strå, bara sand?) så det jag på rak arm kan komma på att prova är ju GRUSpaddock (med STORT grud i, och matta under så det finns grus och bara grus, ingen jord, inga rötter, inget gräs - ingenting) alternativt någon form av hårdgjord paddock (typ gummiasfalt, frågan är om det fungerar eller om det bara blir snorhalt när det fryser på?), alt då flytta till någonstans där det fungerar bättre, om det finns sådan lösning? (flytta norrland - skåne borde i teorin fungera, såtillvida att gräset är uppe när våren kommer i norrland. Iofs så sådana här vintrar har ju gett knasväder uppe i norr med). (och jag vidhåller att JAG, men som sagt säger inte att det är det DU ska göra, om jag inte lyckades hitta någon lösning där han var symptomfri faktiskt skulle fundera på att ta bort, men det skulle då vara i ett läge när ingenting fungerade och alla möjligheter var uttömda, och jag hoppas ju fortfarande du ska hitta någonting som fungerar!!)

Men det är ingen lätt situation.
 
Sv: Min diarréhäst!

Förresten glömde fråga; tror ni att det kan bero på b-vitamin brist?
Han har börjat fälla rejält de senaste tre dagarna. Jag undrar om det kan påverka en hyperkänslig mage. Jag har läst om några som fått hålla sina hästar med b-vitamin för att de ska vara bra...
Vet ni hur mkt b-vit. behovet ökar vid fällning?


B-vitaminbrist har aldrig konstaterats på häst pg fällning etc. Däremot så om du slår ut tarmfloran så har du ju kvaddat hästens 'b-vitaminfabrik', och t ex vid kolik ges ju nästana lltid B-vitamin. Så jag skulle definitivt prova - MEN, jag skulle spruta det intramuskulärt hellre än att riskera att störa magen med något mer?

Och ska du ändå spruta så släng i lite Ultrasan med.. (ADE-vitamin)

Proteinbehovet ökar också vid fällning/sättning förresten.
 
Sv: Min diarréhäst!

Jag sprutar honom idag med b-vitamin, bara ifall att.
I morgon skulle de diskutera min lillkille på mötet o sen får jag se. Jag ger honom kolpasta idag och hoppas det stoppar upp lite. Bajsen är alltså inte som ren diarré men det är blöta bollar o det rinner ihop med bajsen. Jag ska diskutera magsår igen med dem, och är det likadant nästa vecka åker vi in igen. Jag vill då göra gastroskopi bara för att utesluta magsår.

Under tiden; svimma inte nu, kommer jag att se om det hjälper att jag sprider ut hans baj över en mindre yta hage. (Han är maskfri) Kanske gör det att han inte vill gräva. Sen får jag ta in honom tidigare idag och vänta...... Paddockarna är en väldigt bra idé, men inget jag hinner nu. Men i framtiden om jag inte hittar nåt annat. Jag tror han är extra känslig just nu, för han grävde i höstas med men då blev han inte dålig förrens några månader efter. Om jag bara kan få honom bra o sen ha igång honom på typ loppfrön, som han kanske tål då... Jag har ju nämnt tidigare att flytta till saudiarabien... Undrar vad en hage om 1 ha skulle kosta med grus....
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 374
Senast: Bison
·
Hästvård Så, mitt 12-åriga irländska sto har problem med magen, och jag har försökt vrida och vända på alla sätt och vis men kan inte komma på...
Svar
7
· Visningar
1 745
Hundavel & Ras Har haft hund hela mitt liv, uppväxt med golden retriver, sen dvärgpudel, flyttade hemifrån och skaffade en labrador/bordercollie...
2
Svar
39
· Visningar
5 041
Senast: Milosari
·
Hästhantering Hej! Jag ska försöka beskriva mitt problem så kortfattat jag kan. Jag har ett 7-årigt halvblod med lite fullblod i sig, valack, !fux...
2
Svar
27
· Visningar
5 415
Senast: MattiZ
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp