Wow! Tack för svar. Jag har ett fullblod men det är inte hon som dammar ner hovarna. Fullblodet snubblar mer
Men hon känns väldigt sliten i kroppen faktiskt, fick föl -22 och hittade nog sin nya roll där. Nu skrittas hon ibland helt kravlöst barbacka i skogen. Världens bästa fullblod. Så känslig, het och nära stress men samtidigt så mild, så uppmärksam på känslor, människoälskande och älskar när man rör vid henne.
Hästen som dammar hovarna är en SWB men med hyfsat stor fullblodsandel. Motsatt till fullblodet är hon som en tonåring som aldrig växer upp. Man skrattar ofta för allt jävelskap hon håller på med får man ta. Men kroppen är inte med henne. Hon har aldrig varit igång på riktigt en längre period. Gått ”sönder” varje gång. Står gärna under sig (men nu sen nya hovisen avlastar hon inte ena fram som innan, lycka!) och troligtvis aldrig varit funktionell bak (problem med outvecklat bakknä som ung). Har inte naturlig hållning utan hänger framåt. Tror mycket hade ändrats om jag hittar funktionell träning men jag vet ingen här. Lär mig varje dag men är ju amatör.
Till o med min kompis som ridit i 40 år säger ”varför dammar hon i hovarna så fruktansvärt hårt?”.
Jag ska prova filma nästa gång.
Ja, man kan göra rätt mycket. Tyvärr är det inte så vanligt att folk ens tänker på sånt och än mer vet hur man får bort tex att de dammar i fötterna i backen. Eller tänker på att det så klart sliter att röra sig så.
Det är knepigt och som du säger lär man sig hela tiden, även vi som jobbar med det.
Jag har haft elever som kommit till mig med hästar som aldrig hållit nog att ens sätta igång längre perioder eller rida in. En hel del utdömda. Men med korrekt arbete för hand först har ändå en hel del kunnat fungera sedan. Även om man då måste rida de värsta fallen korrekt för det mesta.
Min ena tränare köpte en unghäst som inte ens höll att ridas in. Han stod på klinik och rehab i ett år typ. Inget blev bra. De tog hem honom för att ge honom en sista sommar i hagen iom att han inte hade ont av det. Tränarens make testade ta hästen lite för hand i skritt. Funkade.. De testade att jobba stenhårt riktitat mot samling för hand. Hästen fortsatte vara fräsch. De började rida och hästen var fräsch. Han tävlades tom GP och var frisk fräsch långt upp i åren.
Sen kan det ju vara som med en elev som köpt stort halvblod som redan då hade artros fram. Den hade aldrig hållit att ens komma igång med. De var jätteambitiösa och gjorde allt de kunde med både veterinär, tillskott, specialskor etc. Sen kopplades jag in och sen även mina tränare. Hästen höll några år med specialinriktad träning. Men sen tyckte vi att han började se sämre ut. Det var bara jag och min tränare som såg. Väl hos veterinär var det inte mycket till reaktion ens vid provokation, ca 0,5 grad. Men vid röntgen blev vet helt chockad över hur mkt pålagingar det nu var, även utanför leder etc. De tyckte att en så pass totalrisig häst borde visa mer. Speciellt med tanke på hur mkt han visat tidigare med så mkt bättre plåtar.
Med såna fall kan man förutsatt att ägare vill, kan, har råd etc förlänga en trevlig tid ihop. Men i stället för att få igång honom ett tag till så kändes det bussigare att låta honom somna in innan det hann bli värre.
Min har också underutvecklat bakknä ena sidan. Han har ungen skålning/avplanade kondyler och har även slappa ligament och är överrörlig. Så han kräver rätt typ av träning. Han trampade in en pinne i andra bakhoven en gång och fick trots att vet rensade upp så gott det gick efterföljande hovbölder etc och avlastade. Då pajjade bakknät med missbildningen. Samma en gång när han kutat i panik i hagen då fd stallägare tog av bromstäcket trots att jag förbjudit det innan jag reste bort. Då vrickade han kotled i friska benet. Då pajade bakknät igen efter 1 v vila pga vrickningen. Så det är en svag punkt.
Han stod en längre period när jag var skadad. Då kan man se att han sliter tänderna snett. Tränas han är det rakt.
Samma då han sederas inför tandjobb. När han tränas står han rakt även mkt sederad. När han hade stått gled han sidledes matchande var hans problem sitter.
Det är rätt intressant att se hur de står vid sedering. En del saker syns tydligare då. Det är inte helt vanligt att hästar står rakt under sedering.