- Svar: 33
- Visningar: 959
Hästar är för alla. Varför har vi då inte fler rullstolsburna ridlärare, eller fler instruktörer som undervisar på andra språk än svenska? Det skriver Malin Andersson i denna gästkrönika om ökat inkluderande inom ridsporten.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tror du har helt rätt.Det handlar inte bara om att bli inkluderande för att vara snäll och generös (vilket den organiserade ridsporten med all önskvärd tydlighet visat att den inte önskar). Det handlar om att bli inkluderande för att fortsätta ha relevans utanför en liten klick.
Ridsporten tappar i andelen utövare. Under min tid var vi tvåa efter fotbollen. Nu är vi på elfte plats. Det är drygt 3 gånger fler som spelar golf än som är med i ridsportförbundet https://sportlobby.se/ovrigt/storsta-sporten-i-sverige/
Många av de som ägnar sig åt ridsport är beroende av att det finns ideella föreningar och ridskolor som stöttas med skattemedel i någon form. (Utan offentligt stöd blir det färre elever för tränare och färre anläggningar att hålla träningar och tävlingar på, mindre efterfrågan på hästar, mindre marknad för hästsportföretag och lägre lönsamhet att sponsra ryttare)
Ridsporten kommer aldrig att bli för alla - bl.a. pga ekonomin - men då är det desto viktigare att inte jaga bort människor med hitte-på. Kanske behöver man ha vissa krav som standard - men jag tror man måste vara öppen för individuella lösningar och dispans.
Jag tror du har helt rätt.
Ridsporten slåss för sin överlevnad, både vad gäller det färre antalet utövare och hästvälfärden.
Ridsporten håller på riktigt att bli en rikemanssport. Allt fler som rider är inte intresserade av att tävla.
Av de som tävlar kommer det fler och fler avslöjanden om oetiska träningsmetoder.
Ridsporten som sportgren går mot sin död och de som på olika sätt får sin inkomst från Ridsporten är livrädda.
Jag håller med dig.Frågan är om det är dåligt att färre vill tävla?
Mtp på alla avslöjanden om djurplågeri inom tävlingsledningen så kan man se det som ett sundhetstecken att fler vill umgås med sin häst på andra sätt än tävling och träning inför tävling.
Jag håller med dig.
För ridSPORTEN är det dåligt att färre vill tävla.
RidSPORTEN går mot sin egen död.
Däremot tror, och hoppas, jag att relationen med hästen, hobbyridningen, hästen som terapeut och så vidare är framtiden.
Jag tror att OS inom en relativt snar framtid inte kommer att innehålla tävling med djur.
Däremot tror, och hoppas, jag att en ny näring kommer att växa fram där relationen med hästen står i fokus.
Hästen är en fantastisk individ som kan hjälpa människan otroligt mycket.
Hästar är en fantastisk tillgång i arbetet med människor som farit illa och hamnat på fel plats i livet.
Ridning ute i naturen är friskvård.
Min tes och min förhoppning är att all tävling (bortsett från klubbtävlingar möjligen) förbjuds. Att hästar slutar fara kors och tvärs över jorden för att tävla. Att man istället fokuserar på hästen som individ. Låter hästen vara häst och använder hästen i arbetet med människor.
Vi människor behöver hästen. Men, vi behöver inte tävlandet.
Tack för detta perspektivet.Även om 'rid' sporten slutar flyga hästar fram och tillbaka är det en minoritet av flygande hästar. Galopp och travsport lever och frodas. Och där pratar vi inte ens om sport/idrott utan det är ren business. Plus att vad gäller minskningen av antal ryttare/hästägare pratar vi enbart om pluttelandet Sverige. I andra länder bibehåller eller tom ökar antalet tävlingar och hästhållning.
Men ATG förlorar väl 250 miljoner nästa år pga en skatteförändringar? Mindre pengar till ridsport.Även om 'rid' sporten slutar flyga hästar fram och tillbaka är det en minoritet av flygande hästar. Galopp och travsport lever och frodas. Och där pratar vi inte ens om sport/idrott utan det är ren business. Plus att vad gäller minskningen av antal ryttare/hästägare pratar vi enbart om pluttelandet Sverige. I andra länder bibehåller eller tom ökar antalet tävlingar och hästhållning.
Även om 'rid' sporten slutar flyga hästar fram och tillbaka är det en minoritet av flygande hästar. Galopp och travsport lever och frodas. Och där pratar vi inte ens om sport/idrott utan det är ren business. Plus att vad gäller minskningen av antal ryttare/hästägare pratar vi enbart om pluttelandet Sverige. I andra länder bibehåller eller tom ökar antalet tävlingar och hästhållning.
Problemet är att ridsporten har fått för sig att den är så inkluderande och att ALLA kan rida och arbeta med hästar.
Det som med att alla kan åka buss även om inte alla kan köra buss.Jag har ALDRIG hört någon inom ridsporten säga att alla kan jobba med hästar!
Däremot kan nästan alla rida.
Det finns inga som helst hinder för att sälja den tjänsten till dem som vill köpa den.Tycker att det är en väldigt tråkig syn när man anser att funktionshindrade eller icke svensktalande endast saknar kompetens utifrån deras situation. Tänk vilka perspektiv de faktiskt kan erbjuda sina elever. Hade jag varit pararyttare hade jag tyckt det varit fantastiskt att rida för någon som är mer insatt i mina utmaningar.