Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Arbete
Om du har ett brinnande intresse och dessutom talang för att sköta hästar kan hästskötare vara ett yrke för dig. I så fall får du också räkna med hård konkurrens.
Som hästskötare arbetar du vanligtvis i travstall, galoppstall, ridstall eller vid ett stuteri där man föder upp hästar. Du kan också arbeta vid djursjukhus och kliniker samt hos tränare.
Arbetet är omväxlande. Du utfodrar hästarna, till exempel med hö och havre, och ser till att de får vatten. Du gör rent i boxar, spiltor och stall samt ryktar hästarna och sköter deras hovar. Hästskötaren ser ofta också till att hästarna motioneras. Men det är inte bara hästarna som ska vårdas, utan också utrustning som sadlar, selar, täcken och träns. Vid behov rengör du och lagar munderingen eller byter ut trasiga delar. Sköter du tävlingshästar är det din uppgift att förbereda dem inför transport och tävling. Flera av arbetsuppgifterna kan innebära tungt arbete, till exempel att bära foder och utrustning eller att gödsla ut. Arbete i travstall med tävlingshästar innebär vanligtvis långa resor.
Andra arbetsuppgifter kan vara att sköta enklare underhåll och reparationer av hagar, banor, byggnader och andra anläggningar.
Om du arbetar vid ridstall är det viktigt att du tycker om barn och ungdomar, eftersom du ofta är en av dem som aktiverar eller kommer i kontakt med dem på andra sätt. Vid stuterier medverkar du ofta vid betäckningar och fölningar.
Arbetet är mycket praktiskt. Du behöver kunna en hel del om djurens hälsa och skötsel samt vara lyhörd för hur hästarna beter sig. Du bör också kunna regler för djurskydd och känna till säkerhetsrisker för hästar och människor.
Som hästskötare kan du samarbeta med stallchef, ridlärare, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare, häst- och stallägare och andra hästskötare.
Du bör vara ansvarsfull och självständig och inte ha något emot att ha oregelbundna arbetstider med arbete helger, kvällar och tidiga morgnar. Hästskötare är ofta ett genomgångsyrke. Med vidareutbildning är det möjligt att arbeta som stallchef, ridlärare, travtränare eller hästutbildare. Sök även speciell information om yrket travtränare.
Utbildning
Grundutbildning finns på det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan. I vissa kommuner kan man välja en inriktning av utbildningen mot hästhållning.
Trav-och galoppskolan i Wången i Jämtland har en specialutformad gymnasieutbtbildning inom programmet Hästhållning- inriktning travsport. Hästsportens folkhögskola i Wången samt Ridskolan Strömsholm i Hallstahammar ger kurser med olika inriktning och längd.
Svenska Ridsportförbundet arrangerar i samarbete med bland annat riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången yrkesprov till hästskötare - ridsport.
Inom kvalificerad yrkesutbildning (KY) anordnas utbildning i "Företagande med häst", som vänder sig till dem som ska starta eget företag
För hästskötare som vill vidareutbilda sig på högskolenivå finns Hippologprogrammet, 80 poäng (2 år) vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Utbildningen leder till arbete som ridlärare, stallchef eller verksamhet inom trav- eller galoppsport. För att antas till utbildningen ska du ha yrkespraktik samt utbildning inom hästområdet. Kontakta SLU för detaljerad information. Utbildningar.ams.se ger dig exempel på utbildningar.
Framtid
I Sverige fanns år 2000 ungefär 2 600 hästskötare inom trav-, galopp- och ridsport samt avel och uppfödning.
Hästintresset i Sverige, särskilt hos ungdomar, är mycket stort. Ändå är antalet tillsvidareanställda inom hästsporten få. Hästhållningens Yrkesnämnd uppskattar att nyrekryteringsbehovet är 2 - 300 hästskötare per år. Antalet personer som är intresserade av att arbeta som hästskötare är betydligt fler än antalet platser. Av de som är aktiva inom hästsporten är bara cirka 2 procent yrkesverksamma på heltid. Ofta är hästföretagens lönsamhet svag, vilket påverkar antalet arbetstillfällen med avtalsenliga löner.
Allt färre har råd att hålla travhästar. Dock verkar läget ha stabiliserats under senare tid. Idag finns cirka 1 000 hästskötare inom travsporten. De flesta är anställda hos professionella tränare. Antalet arbetstillfällen för hästskötare varierar mycket mellan olika orter.
Många arbetar som hästskötare för att utveckla sin kunskap och färdighet och för att kunna söka in på den högre yrkesutbildningen.
Svenska hästskötare är ofta efterfrågade i EU:s större hästnationer som Tyskland, Holland, England och Irland.
Lön
Begynnelselönen för hästskötare är cirka 13 900 kronor per månad och slutlönen cirka 16 000 kronor per månad. Ett lönetillägg mellan cirka 230 och 560 kronor per månad kan tillkomma. Det beror på vilken utbildning hästskötaren har. Dessutom tillkomer instruktörstillägg per lektionstimme för den som har sådana uppgifter. För den som är arbetsledare tillkommer ett tillägg om cirka 690 kronor per månad. Uppgifterna kommer från Svenska Kommunalarbetareförbundet och avser år 2004.
Att tänka på
För många arbetsuppgifter är det viktigt med en god fysik och kunskaper om hur du genom riktiga arbetsställningar kan undvika till exempel belastningsskador.
Vård, skötsel och förflyttning av djur kräver speciell vaksamhet och försiktighet.
Du bör inte vara allergisk mot djur, mögel eller damm.
Arbetstiderna är ofta oregelbundna.
caradan skrev:Kommunal?
Är inte det beroende på om det är en kommunal ridklubb eller en privat?