Lång och låg-träning

cristobal

Trådstartare
Har läst en del trådar på dressyr o barock, om vikten av att hästen får jobba lång o låg. Jag förstår nyttan av detta...
Min undran; kör någon hela pass med hästen lång o låg?:confused:
Går inte hästen på framdelen då?:confused:
Kan man stärka hästens muskler genom att köra hela pass långtolågt?:confused:
 
Sv: Lång och låg-träning

Visst kan hästen gå på bogarna, men baar för att den går lång och lång menas det inte med att det ska slöa runt som en halvtråkig ridskolehäst, utan den ska ta för sig med bakbenen(och frambenen).

Musklerna du tränar är länen bakom sadeln. Min dam ser inte ut som ett tak längre utan är tuns och fin om rumpan.

I början tränade jag typ lång och låg hela pass i alla gångarter, för när den är lång och låg så är den även avslappnad och kan arbeta rätt med sin kropp.

Nu mera när hästen har lärt sig(het häst) att det är ganska skönt att lulla runder där nere och slappnad av "plockar"/samlar jag upp henne så hon får jobba med annat en stund, sen går jag tillbaka till lång och låg igen, typ så hästen får pusta ut. Iband bjuder jag hästen att gå överdrivet lång ner (fast kontakt med munnen ändå) och gör övningar med vikter och ser om hon stannar kvar där nere fast man kräver att hon ska flytta sig.
 
Sv: Lång och låg-träning

hästen ska ju inte bara gå o hänga på bogen..
den ska ju jobba mer med rygg och bak ( eller ja hela kroppen ) men framförallt..

sen brukar jag/vi oftast (det är ju helt olika beroende på häst) plocka upp hästen i "ordentlig" form, och sedan när man är klar innan man skrittar av, så brukar i alla fall jag/vi, låta hästarna få gå lång och låg, bland annat för att få sträcka på sig, som streching efter ex. hoppträning. även dressyr, men oftast hoppningen..

tränar för bla. en dressyrtränare, (som har tysk beridar examen, och sammarbetar med min terräng/hopp-tränare) som förklarat, men jag är alldeles för lat för att förklara helt ordentligt här och nu dessutom är ja inget proffs.. går bara utifrån vad vi gör och vad jag fått höra!
alla har vi ju olika synpunkter, som på det mesta...
 
Sv: Lång och låg-träning

Rider vanligen hela pass i lång/låg form.
Brukar slita mer bakskor än fram så det känns inte som att hästarna går på bogarna.
Många Westernryttare tillämpar lång/låg form.
/P Döben
 
Sv: Lång och låg-träning

Intressant!
Utveckla gärna vilka övningar du gör, och hur du, och ni andra som svarat, tänker kring detta med långolåg...
Jag tycker mig märka på min häst, att om hon får gå så ett tag så blir hon mer avslappnad.
 
Sv: Lång och låg-träning

Gör inget speciellt. Mycket tramp bakifrån. Undviker att ta i munnen och dra ihop då min lott blir de het/stissig/dumma i huvet/problemhästar eller unghästar. Vill inte ha kastande med huvud.
Naturens ridhus bäst, där kommer bra bjudning. Alltid öppna, sluta, skänkelvikning, bending, counterbending etc. Mycket skritt och mängd.
/P Döben
 
Sv: Lång och låg-träning

För mig är träning lång och låg en period för unga/ outbildade hästar! Det är nåt som ska finnas i botten på alla hästars utbildning och man ska kunna lägga ner sin häst "när som helst" under träningspasset. Sökningen framåt nedåt ska finnas hela tiden som reaktion hoss hästen när ryttaren lättar i handen (utan att hästen för den delen är tung i handen). Men jag tränar bara framåt nedåt sökningen när den saknas och inriktar mig mer på träningen framåt uppåt (samling) i växel!
 
Sv: Lång och låg-träning

'Citat:
Ursprungligen postat av cristobal
Men ändå, kan man jobba fram starkare ryggmuskler på detta vis?'

"Problemet är ju att de som skrivit de olika förklaringsmodellerna, ofta är väldigt skickliga ryttare, men tyvärr saknar djupare kunskap i anatomi och biomekanik - ren idrottslära.

Så ibland blir det lite tokigt i förklaringsmodellerna

Betänk - du har 8 olika ryggmuskler som har olika uppgift.

När folk i dgaligt tal talar om ryggmuskler - menar de "limporna" på varsin sida om ryggraden.

Får hästen limpor av lång och låg ? - knappast

Lång och låg är ju ett sätt att hitta till losgelassenheit, och en av kriterierna på losgelassenheit är ju att genomblodningen i musklerna fungerar.
Med lång och låg vill man komma till sådan avslappning och balans - att antagonisterna slutar motarbeta varandra. = losgelassenheit



Det är därför det hänger ihop med kvaliten - Takt - att hästen har sån balans bakifrån att den kan arbeta växelvis mellan spänning avslappning i sina rörelsemuskler.
Vilket är förutsättningen för att det skall gå och träna några ryggmuskelr öht.

För att det skall ske måsta hästen skapa sin hållning med sina allra djupaste hållningsmuskler - det är därför det är så viktigt HUR lång och låg sker, och att det sker i samband med att bäckenet vinklas om.
Utan bäckenvinkling ingen omväxlande trän hö vä - följdaktligen arbetar antagonisterna mot varandra genomblodningen fungerar inte - vilket leder till överträning - inflammationer i muskler och senare i leder när musklela inte orkar skydda lederna längre.


Det första årets lång och låg enligt Balkenhol och Klimke handlar om att låta hästen bygga upp sin hållningsmuskler så att den behålla ryggraden stabil och orka bära ryttaren.

Sen kan vi börja föra vikten bakåt och resa framdelen med erectorspinae paketet och bygga "limpor"
egentligen är det väl först då man börjar träna ryggen.

Det första är ju en allmänträning av djupa rygg- och magmuskelr"
Skrivet av Susan i en annan tråd med samma frågeställning.

Underbar förklaring!
Jag känner igen tänket från idrotten.
Och jag tänker hur det skulle kännas att inte använda "sidomuskler" och bukmuskler tex då man ska skjuta en skottkärra framför sig. Slitsamt!

Förstår också vikten av att träna böjningar bättre, fastän det ju är limporna jag har tittat på, och därför startat denna tråd. Kan se att de behöver bli större o starkare på min häst, samtidigt som jag kan se, att jag lyckats träna upp tex latissimus , obliquus o serratus.

Jag tänker också på hur lätt det måste vara att genom ryttarens tyngd ställa till det för longissimus (limporna). Ligger sadeln på för liten yta, så måste detta tryck ju sabba dessa muskler...Då får vi ju inte omväxlande hö vä, utan det blir ngt slags statisk spänning.

"Det är därför det hänger ihop med kvaliten - Takt - att hästen har sån balans bakifrån att den kan arbeta växelvis mellan spänning avslappning i sina rörelsemuskler."
Här måste ju sitsen vara av avgörande betydelse för hästens förmåga till rörelsefrihet i ryggen - att man inte stör den.

Och nästa tanke då; för att träna limpor så måste man jobba hästen till samling???
 
Sv: Lång och låg-träning

'Citat:
Får hästen limpor av lång och låg ? - knappast

Och nästa tanke då; för att träna limpor så måste man jobba hästen till samling???

Ett jävla långt inlägg där bara hälften är begripligt.
Mina hästar får alltid "limpor", trots låg form. Svaret har du redan gett, samling.
/P Döben
 
Sv: Lång och låg-träning

Ursäkta det fruktansvärt långa inlägget, det härrör från en annan tråd, som stängdes, och då blev det lite ryckt från sitt sammanhang...

Du talar om tramp bakifrån, och jag blir frågvis igen: Hur bär du dig åt då?
Tycker det hör intimt samman med frågan i tråden. Hur man kan jobba långtolågt ett helt pass och ändå driva in rumpan.

Då är det ju mycket intressant HUR du driver in rumpan. Är det så att du driver med skänkeln precis då hästen ska lyfta den sidans bakben? Eller är det mest med sätet du driver?
Jag har bara ridit islänningar, och där är långolåg enbart ett sätt att starta/avsluta träningen.

Du säger också att det är samlingen som "bygger limpor" - kör du då mycket med övningar där hästen går böjd?
 
Senast ändrad:
Sv: Lång och låg-träning

Ingen fara på taket.

Skitenkelt att få tramp bakifrån. Bara att driva med sätet, driver aldrig med nedre delen av benet. Gärna rida i naturens ridhus där du har gratis bjudning.
Inte hålla så hårt i tygeln, bara eftergivenhet något framför lod, annars krävs mera drivning och formen blir högre/kortare.
Vad menar du med böjd? Böjd i sidled?

Läste ett bra inlägg med bilder för en tid sedan på westernforumet ang form och samling på olika typer av hästar.
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=693503#post6553868 inlägg nr 10 skrivet av _Eva_

/P Döben
 
Sv: Lång och låg-träning

Vad härlig den där kofösarhästen ser ut! Där kan man väl snacka om vinklat bäcken?
Böjning, ja jag tänkte kanske att det var en väg till samling, alltså att träna upp de muskler i ryggen som är nödvändiga för detta. Och i AR har jag förstått att de alltid försöker jobba med "böjd häst".
Sedan undrar jag hur du/om du "fångar upp" hästen för att få samling? Halvhalter? Iså fall hur?
Jag frågar på...
 

Liknande trådar

Ridning Har ridit och tävlat med egen häst i princip hela mitt liv, är en glad amatör som tävlat t.o.m. 135 cm i hoppning och genom åren alltid...
2 3 4
Svar
67
· Visningar
10 352
Senast: Sesca
·
Hästmänniskan Gammal användare, men vill gärna vara anonym så ingen som läser det känner sig utpekad. Jag har en lång historia i hästvärlden med egen...
Svar
12
· Visningar
1 253
Hundavel & Ras Hoppas det är okej med en till sådan här tråd. Jag visste inte om jag skulle posta eller ej, känns som om jag mest skrivit, tagit bort...
2
Svar
34
· Visningar
3 544
Senast: Sasse
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
19 236
Senast: MML
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tångbett dåligt?
  • Målbilder för trubbnosar.
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp