Sv: Lång och låg, eller framtung?
BTW: Jag tror Totola pratar mer om hästens muskulatur och hur kroppen kan förändras med träning. Ni andra pratar om hur hästen är byggd rent skelettmässigt. Ni pratar om olika saker helt enkelt.
Ja så skulle man kunna säga. Dock - påverkas skelettet av allt runtomkring också. Bara det att skelett tar väldig TID att påverka, utom vid ex. akuta inflammationer som leder till pålagringar som Susan var inne på. Ett muskelfäste som ligger och drar i ett ben kan faktiskt med tiden ändra benets form, även om det är i så små grader att man självklart inte formar om från en apelsinform till en banan, utan pyttesmå förändringar under lång tid, med tanke på hur lång tid det tar för benens celler att bytas jämfört med ex. en muskels celler.
Tar man framdelen på hästen så är det ett väldigt bra exempel. Manken sitter ju inte fast i något ben, utan hänger fritt i den bemärkelsen. Där har mjukdelarna väldigt stor inverkan på exteriören.
Tittar man istället på bakdelen, då handlar det mer om upplevda vinklar mellan ben än vad det handlar om att ett ben är byggt si eller så. Funktionen handlar ju inte heller ofta om hur benet är byggt, det vi tittar på är ju i regel vinklar som byggs upp med leder, och leder påverkas en hel del av mjukdelar runtomkring. Hållningen är ett bra exempel. Brist på knä- och ländmuskulatur kan ge betydligt sämre benställning bak. Även om inte benen i sig ändras för det. Avlastning i allmänhet kan försämra exteriören ordentligt om det sker under en längre tid och/eller i hög grad.
När jag pratar om att korsbenet kan vara tippat, vridet, indraget, framträdande osv, så handlar ju inte heller det om att benet på något magiskt vis skulle ha flyttat sig eller ha ändrat form. Det handlar dels om hur det synkar med andra ben genom leder, dels huruvida mjukdelar hämmar/möjliggör de ledernas funktion, dels MYCKET utifrån små små marginaler som är mycket mer visuellt än vad det eg. har påverkat benet eller leder i sig, beroende på mjukdelarnas status runtomkring, hur helheten upplevs visuellt.
Men huvudpoängen är: exteriören tycker jag bör bedömas med hänsyn till såna visuella fällor och sånt som kan påverkas med tidens gång, och alltså förbättras med tid/träning/ev. andra åtgärder och förändringar. Det finns alltid en grund, sen finns det marginaler för hur det kan förändras på gott och ont, men poängen är att det är svårt att veta vad som är vad, om det redan är tydligt att mjukdelar sabbar helhetsintrycket.