Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Skollagen gäller (i grunden)Jag har finkammat min kommuns hemsida för att försöka hitta regler om när man får eller inte får ha sitt barn på förskolan. Kan inte hitta någonting på ämnet. Finns det verkligen sånna regler eller är det en myt?
Vi har aldrig haft problem. Lämnat när vi varit på begravning, när vi föräldrar varit utomlands och mormor haft sonen, vi handlar ibland på vägen hem, sambon tränar ibland på lunchen när han jobbar hemma. Aldrig någon som sagt nånting.
Mvh Miks
Jag frågade på dagis nu när jag skulle på begravning för min farmor - mina barn är 2 och 4 år. Dom sa att jag självklart får lämna där när jag ska på begravning.
Jag valde dock att ta med barnen ändå. Jag vet inte men det känns helt enkelt som en familjeangelägenhet som rör oss alla, och jag förstod egentligen inte problemet med att ta med dom med undantag för att min 2-åring blev lite utråkad trots att det var en kort ceremoni. Min man var inte med så jag fick ta hand om båda barnen själv och roa dom där i kyrkbänken. Men det var faktiskt inga problem och min 4-åring fick förstå vad som händer när någon dör och hur det är på en begravning. Vi pratade mycket om det sen och båda barnen gick fram och la blommor på kistan. De verkade inte det minsta osäkra över att folk var ledsna utan istället pratade vi om det, varför och hur det känns när någon dör, men att man blir glad igen sen.
Jag tyckte det kändes jättebra att dom var med, både för dom, för mig och för min farmor.
5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.
Solklar är nog ingen lagstiftning.Tack! Jag har läst citatet och även läst igen skollagen. Jag tycker fortfarande inte att det är supertydligt och det jag har fetmarkerat skulle ju kunna tolkas lite hur som egentligen. Är ingen hemma så är det ju liksom inte möjligt för barnet att vara hemma ensam och det är därmed i behov av att vara på förskolan. Man skulle ju kunna tolka det så. Man skulle ju även kunna tolka det hårdare och tro att texten syftar på missförhållande eller fysiska/psykiska förhållanden hos barnet eller familjen.
Solklart är det då inte enligt mej iaf!
Mvh Miks
@Björk i de fallen du tar upp känns det ju på något sätt självklart att barnet/barnen är berättigade förskola. Det var sånna fall jag syftade på med missförhållande och fysiska/psykiska saker. Där känns det inte som att det blir några oklarheter.
Det är just de andra fallen när det blir mer luddigt. Får man gå kurs? Bara om den är arbetsrelaterad? Om man är tvingad att gå på ett event på puben, även det arbetsrelaterat? Är det ok att gå en timme tidigare från jobbet, storhandla och hämta vanlig tid? Om jag flexar vid lunch och går och klipper mej är det min upparbetade arbetstid som jag förlägger på annat? Frågorna är inte ställda just till dig utan mer diskussionsunderlag
Vi har väl mest kört egentligen på devisen, väck inte den björn som sover och helt enkelt skött våra tider. Sen vad vi gör under en dag har vi helt enkelt inte låtit förskolan ta del av.
Min gräns gick här om dagen när grannen bokade personlig tränare och lät barnet vara kvar en timme längre än vanligt. Det kunde väl denne ändå gjort under ordinarie förskoletid eller vid ett lämpligare tillfälle. Det var ju bara för grannens eget höga nöjes skull och orsakade barnet en längre dag på förskolan och pedagoger som fick ett barn extra.
Mvh Miks
RÄTT har man nog knappast. Men helt ärligt skulle jag, om jag misstänkte att dagis skulle ha åsikter om det, välja att inte säga något. Men för oss är frågan av mer hypotetiskt slag eftersom vår förskola aldrig skulle ha åsikter om något sånt.
Ett problem med att välja att inte säga något är att OM det skulle hända barnet något (blir sjuk, skadar sig) under tiden det är på förskolan så behöver de kunna kontakta föräldrarna. Då är det en fördel om man på förskolan vet var föräldern befinner sig.