Fast ska man titta tillbaka lite, för att sedan kunna titta framåt, så är de svenska bönderna idag i minoritet, efter att Arla köpte danska MD foods, och ville bli en global (mer eller mindre) aktör på mejerimarknaden.
Det blir inte alltid så bra, när globalisering, multinationellt företag, matproduktion, och villkoren för lokala bönder blandas ihop i en röra.
Det är lätt hänt att alla former av regionala hänsyn kastas ut, till förmån för det globala företagets lönsamhet.
Ett kooperativ, har som idé, att verka för dem som ingår i kooperativet, t.ex. "mjölkbönderna" som en gång bildade kooperativet.
Dagens Arla befinner sig en bra bit ifrån den ursprungliga tanken.
Se på händelserna runt Boxholmsosten, Boxholms mejeri t.ex.
Det kanske är dags att bilda nya lantbrukskooperativ i Sverige?
Samma typ av problem som dem med Arla finns på slakterisidan, och även spannmålssidan idag. De organisationer som bildades, för att stötta bonden, och hjälpa denne med pris- och villkorsförhandlingar, och säkerställa avsättningen av produkter, har liksom förvandlats till motparter till bonden, istället för organisationer som bistår bonden.
En annan sida av saken är att bönderna fick bygglov för att bygga enorma ladugårdar med plats för 100-300 kor i lösdrift. Vilken gård har grönbete till så många inom lämpligt promenadavstånd? Dessutom robotmjölkar många. Korna mjölkar onaturligt mycket, 60 liter om dagen är inte ovanligt. Då dom har roboten i närheten så går dom dit och lättar på trycket då det behövs. Efter nåt säga 7 timmar ute så är halva högen mjölkstinna och då blir mjölkkön plågsamt lång.