könsroller och barn

Status
Stängd för vidare inlägg.
T

Tokmaja

Såg på ett intressant program igår från UR.
Där pratas det mycket (eller enbart) om gener, framför allt då manligt och kvinnligt (testosteron och östrogen).
I england är det gjort en studie på det här med barn och om vi "styr" våra barn in på vilka lekar de ska leka, dvs "tjejjiga" eller "killiga" lekar.
De hade följt 10 000 familjer i 10 år, och resultatet var slående.
Oavsett påverkan, valde killarna "sina" lekar och tvärs om.
I de fallen tjejerna "klev in" i killarnas lek och blev sk "pojkflickor" forskades det nu på om fallet kunde vara så att de fått lite mer testosteron som foster än "de vanliga" tjejerna.

Tycker att det här var intressant, har i jämlikhetens namn försökt att forma min kille till att bli just jämställd då jag själv är en sk "pojkflicka", eller var som liten, har aldrig gillat att leka med dockor, smink osv de där typiska tjejlekarna, ändå är min mamma "tjejig" och försökt styra mig lite åt det hållet (som många föräldrar gör :) ).
Även min bror försöker med samma som jag, dvs ha sin son som om han även kunde ha varit en flicka (om ni förstår hur jag menar). Men även han drar samma slutsatser som jag, hur man än försöker att få med dem på "tjejlekar" så är det "killekarna" som de uppskattar mest!! :banana:

Vad anser ni, säger ni emot forskningen som det pratades om i det här programmet och mig :smirk: och säger att det visst är inlärda värderingar.(säger ju absolut inte att JAG har rätt!!! :bump: )
I programmet ansåg de också att just testosteronet gör att män är mer framåt och tävlingsinriktade (för att testostreonet en gång i tiden just framkallde sådana känslor hos männen när de skulle jaga och försvara sin "flock".

Även hos vissa aparter säger de att de just har den här uppbyggnaden på lek mellan hanar och honor!
Tycker som sagt att det här är ett jätteintressant ämne!!
Kolla gärna programmet också, jätteintressant, går 22,45 på söndagar på 1:an!!!
Verkligen värt att se!!
 
Sv: könsroller och barn

Det skulle inte förvåna mig om det är på det här sättet. Såg på ett annat program om manligt och kvinnligt som bevisade att just när fostret utvecklade sitt kön med påverkan från testoteronet så skedde utvecklingen av en viss hjärndel med ex. språkcentrat. Därför skulle flickor ha ett större språkcentra än männen. Inressant!

Jag för min del tror och kan se att det finns såväl fysiska som psykiska skillnader hos kvinnor och män. Givetvis spelar ju även miljöns påverkan en stor roll. Min son gick på bl.a kör, konståkning och ridskola. På ex konståkningen så reagerade andra vuxna åt att han åkte med vita konståkningsskridskor. Han slutade ganska snart på de aktiviteterna. Nu spelar han hockey, golf och fotboll.

Det stora problemet med skillnade mellan kvinnor och män är som jag ser det faran att blanda ihop det med jämställdhetsfrågan. Det är det många som gör tycker jag!
 
Sv: könsroller och barn

Jag tror att det finns en liiiten skillnad i egenskaper beroende på kön. Men jag tror att vi till minst 90% är formade av vår socialiseringsprocess. Den startar ju redan när barnet läggs på mammas mage efter födelsen! Oavsett hur "medvetna" vi är när vi fostrar våra barn (vilket väl är bra att du och din bror är!!) så överför vi själva, samhället i stort, släkt, skola, vänner de "gamla" könsrollerna på våra barn i någon mån. Intresseval har ju varierat under århundradena. I Sverige brukar vissa ibland påstå att tjejer är mer intresserade av djur pga den "omhändertagande medfödda modersinstinkten". Då undrar jag varför ridning och hästskötsel på Island ansetts vara en företrädesvis MANLIG sport/intresse?

Jag har läst en mycket intressant bok om ämnet i somras. Kajsa Wahlströms Flickor, pojkar och pedagoger om jämställdhetspedagogik på förskolan i Trödje utanför Gävle. Rekommenderas!!!

Jag tror att det är en till största del omedveten uppmuntran av olika beteenden hos flickor o pojkar som gör att vi formas till våra könsroller. Bara att ordet "pojkflicka" överhuvudtaget finns säger ju att vi anser vissa egenskaper/intressen egentligenär förbehållet pojkar i FÖRSTA hand. Och hur många talar om "flickpojkar"? En pojkflicka kan man som förälder vara lite stolt över och uppmuntra, men att vara förälder till en flickpojke som helst vill ha kjol eller börja sminka sig är långtifrån lika högt värderat. Varför?

Och även om vi vill uppfostra våra barn "lika" så BLIR det ändå olika, men jag tror att en medvetenhet och en uppmuntran till pojkar att utveckla tex bättre empati, samarbetsförmåga, språkförmåga och uppmuntran till flickor att vara modigare, våga säga ifrån, kunna ta för sig gör att barnen får en "vidare" könsroll och kan bli mer "individuella" i sin personlighet. Pojkar o flickor som inte matchar mallen blir då lättare accepterade som de individer de är och inte som någon slags "mellanvarelse". Kanske kan vi då sluta prata om pojkflickor (eller flickpojkar) och inse att en tjej ÄR en tjej även om hon klättrar i träd, går på hockey och inte gillar dockor. Och en pojke ÄR en pojke även om han gråter lätt, gillar bebisar och är blyg o snäll. Nu hårddrar jag, men det FINNS enormt många människor som fortfarande (oftast omedvetet) uppmuntrar sina och andras barn till att vara typiska stereotyper.

Tänker på min fd pojkvän o hans dotter. Han sa till mig "jaa, tjejer ÄR ju mer försiktiga, det märks ju på M". Men som utomstående kunde jag se att han och mamman ju UPPmuntrade ett "försiktigt" beteende och förhindrade hennes egna försök att vara modigare i olika sammanhang. Han är för övrigt en mycket BRA pappa på enormt många sätt, men jag tycker han förminskade sin egen roll att som förälder påverka sitt barns utveckling till en självständig individ.

För övrigt tror jag inte alls jag håller med dig benjamin! Jag tycker ABSOLUT att skillnaden mellan kvinnor o män har med jämställdhet att göra!! Inte så att vi ska bli någon slags androgyna ickekönade varelser, men nog har väl våra könsroller med jämställdhet att göra? På så sätt att "kvinnoegenskaper" i viss mån fortfarande är mindre önskvärda/värderade än "mansegenskaper" på många arenor (=samhället, företagande mm) . Och "mansegenskaper" oönskade på andra arenor (=familj o föräldraskap). Bara att mitt exempel "flickpojke" inte existerar som ORD och att sällan någon förälder är STOLT över en "feminin" pojke bevisar väl detta till viss del??
 
Senast ändrad:
Sv: könsroller och barn

Tror absolut att en del av skillnaderna är ligger i generna även om vi nog både medvetet och omedvetet påverkar både egna och andras barn.

Min mamma hade en idé (på det glada 70talet) om att vi skulle uppfostras könsneutralt, detta innebar tex att min bror fick dockor. Och vad gjorde han med dem? jo han försökte halshugga dem...inga moderskänslor där inte.
 
Sv: könsroller och barn

Björk skrev:
För övrigt tror jag inte alls jag håller med dig benjamin! Jag tycker ABSOLUT att skillnaden mellan kvinnor o män har med jämställdhet att göra!! Inte så att vi ska bli någon slags androgyna ickekönade varelser, men nog har väl våra könsroller med jämställdhet att göra? På så sätt att "kvinnoegenskaper" i viss mån fortfarande är mindre önskvärda/värderade än "mansegenskaper" på många arenor (=samhället, företagande mm) . Och "mansegenskaper" oönskade på andra arenor (=familj o föräldraskap). Bara att mitt exempel "flickpojke" inte existerar som ORD och att sällan någon förälder är STOLT över en "feminin" pojke bevisar väl detta till viss del??

Jag tror att det är en viss fara med att fokusera för mycket på att koppla ihop de ursprungliga skillnaderna mellan kvinnor och män och jämställdhetsfrågan. Jag menar då de rent medfödda fysikska och psykiska. Jag kan ex. se en tendens att graviditet amning och tiden kring det får ett alldeles för stort fokus på kvinnans och även barnets bekostnad. Ex. "Att vara gravid är ingen sjukdom", "kvinnan kan väl pumpa ur och gå till jobbet". "Mannen har ju rätt att vara hemma också." Sådan inställning gynnar mer mannen i många lägen. Däremot har jag ännu inte hört debatten som propagerar för gratis/rabatterade mensskydd till kvinnor.

Jag skulle hellre se en större fokusering på genusperpektivet i arbete på skolor. En aspekt där är läroböckerna som för över värderingar genom bilder på ex en pojke som räknar ut svåra tal så det knakar och på bilden brevid sitter en flicka där det bara snurrar ovanför huvudet på henne. Eller mamman som står vid spisen och pappan som meckar med datorn el.dylikt.
Könskvotering till arbeten och utbildningar tycker jag också ska prioriteras.
Löneskillnaderna skulle lyftas fram från ett annat håll en endast genom att koppla det till mamma/pappaledigheten. Männen kommer för lättt undan med det.

Jag håller med om att det stora arbetet i jämlikhetsfrågan måste börja i hemmet.

Jag håller inte med om att att det idag är mer fördelaktigt att vara pojk-flicka än att vara flick-pojke. Det har hänt en hel del med våra barn vilket det är där vi ska börja tycker jag. Ta en sådan sak med att dansa på disco och skoldanser. Nu för tiden är pojkarna minst lika tokiga i att dansa som tjejer. Killarna är mer utseendefixerade i allmänhet. Laga mat är något som många killar tycker om att göra idag.
 
Sv: könsroller och barn

Fast könskvotering tycker jag är en knepig fråga. Eller för den delen all kvotering. Personligen vill jag inte känna att jag fått en studieplats eller ett arbete för att jag är tjej utan hellre för att jag faktikt är den bäst lämpade för platsen.
 
Sv: könsroller och barn

Min syster har tvillingar en flicka och en pojke
De har tillgång till samma leksaker mm
Och resultatet blir
han leker med bilar
hon leker med dockor
Bägge har samma förutsättningar
 
Sv: könsroller och barn

benjamin skrev:
Jag håller inte med om att att det idag är mer fördelaktigt att vara pojk-flicka än att vara flick-pojke. Det har hänt en hel del med våra barn vilket det är där vi ska börja tycker jag. Ta en sådan sak med att dansa på disco och skoldanser. Nu för tiden är pojkarna minst lika tokiga i att dansa som tjejer. Killarna är mer utseendefixerade i allmänhet. Laga mat är något som många killar tycker om att göra idag.
Amning o delad föräldraledighet har vi debatterat till leda härinne så jag lämnar det ämnet just nu.... jag tror vi har lite olika syn du och jag där med.

Jo, visst HAR det ändrat sig till viss del. Men jag tycker fortfarande inte att det är lika okej med en "flickpojke" som en pojkflicka för de allra flesta. Troligen för att mansrollen i mångt och mycket faktiskt är snävare på många sätt. Tex vad gäller kläder, utseende mm. Jag har träffat många föräldrar som det skräckslaget "lyser" bögskräck ur ögonen på när deras söner vill tex dansa balett, rida, prova en kjol (även om det bara är hemmavid) mm. Samma föräldrar reagerar INTE likadant om deras flicka väljer hockey, fotboll eller byxor..... förstår du hur jag menar?

Känner en familj där pojken INTE alls gillar killidrotter som fotboll mm. Men vad gör föräldrarna? Jo, ÅKER ÄNDÅ på bara sådant... precis som om de inte kunde erbjuda honom andra alternativ... :crazy: Dessutom fnissas det lite när vi ses (släktingar) och kommenteras åt pappan "jaaa, stackare, G är ingen kille som vill bli som pappa han inte!". Flickan däremot hon spelar hockey och fotboll och det uppmuntras. Pappa är brandman och vill gärna vara lite "macho", även om han naturligtvis inte TVINGAR sin son - men varför ger han honom inga ALTERNATIV?!?!!

Jag kanske omges av konstiga människor, men jag tycker det är väldigt könsuppdelat i vad man kan ge till flickor o pojkar i leksaksväg bland mormödrar/farmödrar och även föräldrar (min generation). Det ska fortfarande talas om för flickor hur sööööta de är och pojkar får höra hur TUFFA eller STARKA de är. Det är inget medvetet eller något de gör för att de medvetet "vill" skapa gamla könsroller, men det är väl just där jag anser problemet ligger. I omedvetenheten om vad vi själva gör och säger!! Och där inkluderar jag i allra högsta grad mig själv! Skillnaden är att jag till skillnad från en del i umgängeskretsen tycks tänka efter. Varför sa jag så? Varför blev jag förvånad över den flickans/pojkens val eller intresse? Varför köpte jag en docka och inte en bil? mm mm
 
Sv: könsroller och barn

anna_panna skrev:
Min syster har tvillingar en flicka och en pojke
De har tillgång till samma leksaker mm
Och resultatet blir
han leker med bilar
hon leker med dockor
Bägge har samma förutsättningar
Det är att förenkla om man tror att man har exakt samma förutsättningar för att man har samma föräldrar och samma leksaker. Det är ändå så att vissa beteenden ofta uppmuntras MER hos pojkar än hos flickor och tvärtom. Och det är inte bara föräldrarna som styr barnens värld; även dagis, släkt, vänner, andra familjer osv. Den påverkan sker till största del omedvetet förstås och det är därför det inte är så enkelt att det bara handlar om leksakstillgång.

Återigen ger jag tipset om boken "Flickor, pojkar och pedagoger" av Kajsa Wahlström. Det är en bra bok; vare sig man tror att socialiseringen eller generna styr mest.
 
Sv: könsroller och barn

Bubbla skrev:
Fast könskvotering tycker jag är en knepig fråga. Eller för den delen all kvotering. Personligen vill jag inte känna att jag fått en studieplats eller ett arbete för att jag är tjej utan hellre för att jag faktikt är den bäst lämpade för platsen.
Jag är också kluven till kvotering.
Vill också påpeka att idag har vi inte hos arbetsgivare någon kvotering i ordets egentliga bemärkelse. Däremot positiv särbehandling; som alltså är något annat.
 
Sv: könsroller och barn

Jag är helt inne på den linjen jag också....det finns saker vi inte råder över....jag köpte också docka till min kille...bara för att...men inte lekte han med den....istället satt han vid förstret och tittade på traktorer, bussar o bilar i 10 mån ålder och BRUMMADE med läpparna :D

Det är ju bara att titta på avkommor till djuren, han och hon avkommor...sen finns ju naturligtvis en mängd med personligheter också...men istort sätt så är det testeoron och östrogen som präglar individen.

En kvinna som blir av med äggstockarna får en grövre röst och hår på oönskade ställen när testeoronet tar över....
 
Sv: könsroller och barn

martha skrev:
En kvinna som blir av med äggstockarna får en grövre röst och hår på oönskade ställen när testeoronet tar över....
Men det intressanta är ju inte den FYSISKA skillnaden - den är väl alla rätt eniga om att den finns? Däremot är frågan som vore verkligen skulle motbevisa min egen tro på socialisering/fostran; blir hon per automatik mer intresserad av bilar, flygplan, motorer? Blir hon mindre omhändertagande, empatisk och "snäll"?

Jag tror att den STORA skillnaden är mellan hur vi blir socialiserade, sen tror jag att vissa mindre skillnader kan finnas i genetiken även vad gäller roller/intressen. Men den delen tror jag är långt mindre än vad den sociala är.
 
Sv: könsroller och barn

cetzyboy skrev:
Äntligen !!
Det är vad jag trott hela tiden !
/Cetzy
Det där förstår jag för övrigt inte.....
Det har väl under låååååååånga tider oftast hävdats att män o kvinnor HAR just genetiska skillnader som gör oss mer eller mindre lämpade till vissa uppgifter?! Så, jag förstår alltså inte vad du menar med "äntligen"..... :crazy:
 
Sv: könsroller och barn

Vill svara bubblan och björk här. Ledsen att det går lite från själva huvudämnet! Jag var till en början också frågande till könskvotering men har studerat det och sett många fördelar. Ex. En ny elgitarrlärare ska anställas. Det är svårt att hitta någon lika kopetent kvinnlig sökande. Varför då? Kanske för att elgittarrlärare är och alltid har varit killar. Men om man anställde en kvinnlig gitarrlärare så blir hon 1. en bra förebild för andra tjejer. 2. Kommer med nya infallsvinklar på lärarendet som kanske bara en tjej kan tillföra. Plötsligt, inte sällan, kan det hända mycket positivt med tjänsten som man kanske inte fått ta del av för att man alltid letat efter en typ av person kanske omedvetet med typiskt manliga drag.
På köpet får man en uppblandning av könen på arbetsplatserna vilket kan leda till jämnare fördelning av löner. Den bästa vägen att gå tycker jag.
Man behöver alltså inte alls känna sig som man inte är värdig ett jobb eller utbildningsplats som man fått på grund av kvotering. Man är istället en tillgång med nya infallsvinklar som kan vara långt mer värdefull än att gå isamma spår.
.
 
Sv: könsroller och barn

martha skrev:
En kvinna som blir av med äggstockarna får en grövre röst och hår på oönskade ställen när testeoronet tar över....

De gör även om en tjej i programmet till kille, dvs ger henne testosteron.
Hon har gjort tester som tjej och nu även som "kille", eller rättare sagt efter ett halvår som kille (hon har alltså fått testostron i ett halvår).
Och de mentala testen, ordförståelse och förståelse för tex känslor osv hade försämrats markant och de sakerna där forskarna räknade med att killarna skulle vara bättre var hon bättre dvs hon var starkare, såg tredimintionellt bättre, snabbare på löpsträckor osv. Utan att träna ett dugg.
Tjejen, eller jag menar killen som h*n vill bli kallad nu, blev jätteförvånad själv, h*n trodde verkligen att ordförståelsen tex skulle vara kvar, men den hade alltså försämrats!!
Det är faktsikt lite intressant!!!

Sedan tror jag absolut att vi socialt formas, men just det här om vi är "opåverkade" i gener och väljer olika saker därigenom...
 
Sv: könsroller och barn

Men även om vi är jämställda så har ju kvinnor o män ofta OLIKA hobbyer/intressen..det finns generella manliga hobbies och intressen..OFTA är killar intresserade av att meka med bilar, sporter, mekanik osv(även om tjejer och kan vara intresserade men dom är en minoritet)
Menar du att det är socialisering då också???? Min grabb t ex gillar bilar, men avskyr att meka, men spelar hockey som han gjort sen han var 3,5 år(nu 23)
 
Sv: könsroller och barn

Jag håller helt med dig ang allt du skriver....att det är skillnad på män o kvinnor mer än i fysiken är ju uppenbart......behöver ju kanske inte ens diskuteras :D
 
Sv: könsroller och barn

Jag har funderat över det där också. Min mamma jobbar på BVC ibland och hon har berättat att i väntrummet är det ALLTID likadant - flickorna leker med dockorna och mjukdjuren och killarna med bilarna.

Det finns ju inte en chans att vi kan ha bilar och dockor inprogrammerade i våra gener, så länge har det ju inte funnits bilar, men jag tror att vi har gener som ser till att vi att otroligt tidigt börjar leta efter könsroller, och härma dem. I alla fall har man sett något liknande hos andra däggdjur (det skulle nog inte kännas OK att testa de här teorierna i experiment med människor...) att de tidigt (innan de ens lämnat mamman) har en period då de präglas sexuellt, dvs "lär" sig vilket kön de har och vilken art de tillhör. Sätter man t ex en liten killing i en fårflock blir mest bara intresserad av får när den blir vuxen och struntar i andra getter.

Jag minns när jag var liten och gick på dagis. När vi lekte familj hade familjemedlemmarna väldigt traditionella könsroller, "papporna" gick till jobbet (det var för trist att vara pappa, ingen av killarna ville vara det, papporna var liksom försvunna ur leken när de väl "gått till jobbet") och "mammorna" var hemma med barnen (vilket ju var lite speciellt eftersom alla vi som lekte måste ha haft mammor som jobbade, eftersom vi var på dagis). Aldrig att en tjej lekte att hon var pappa eller en kille att han var mamma. Ungar håller nog på och testar sådana grejer som könsroller då de leker, för att de ska ha det klart för sig när det blir allvar. Självklart måste det finnas olika könsroller, vi är ju olika kön, men det blir fel då könsrollerna begränsar oss i vad vi vill eller tror att vi kan göra, åtminstone då det gäller saker som inte har med biologi att göra. (Plåtsaxar ÄR för stora för tjejhänder... Men det är ju plåtsaxen det är fel på.)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
3 750
Senast: Anonymisten
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
166
· Visningar
24 380
Relationer Just nu är jag bara ledsen över situationen som uppstått. Jag har jobbat på samma jobb i några år och trivs jättebra, främst då jag...
5 6 7
Svar
121
· Visningar
16 978
Senast: QueenLilith
·
Småbarn Vi bor med en snart tvååring i en lägenhet. Vi har en granne under oss. En äldre människa. Vi är nyinflyttade och har knackat på hos...
2
Svar
39
· Visningar
8 741
Senast: miumiu
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp