Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Hunden är pussad!
NU sitter jag vid en dator och kan fixa.Annars kan du ju reposta det du skrev. Jeffery kommer hit med för mycket för att jag ska orka äta allt på en gång.
Sv: Konservera svamp
Fick för övrigt tag i min gamla moster som kunde svara på min fråga, så nu vet jag hur min mamma gjorde. Kan ju dela med mig...
När svampen är rensad osv ska den förvällas (om inte annat så för att få plats med mer svamp och mindre vätska i burken...) och sen läggas i burk. Använd svampens egen vätska i första hand, men räcker inte det kan man toppa med lite vatten. Skruva åt locket hårt, ställ burkarna i en kastrull och koka i en timme. Ställ gärna burkarna på ett tygstycke av nåt slag, så skramlar det mindre. Och vattnet bör täcka hela burkarna inkl locket.
När de sen svalnar kommer man höra klicklljud från locket, när det blir undertryck i burken. Detta visar att locket håller tätt...
(har mina allra första svampkonserver på kastrullen på kok just nu...)
Jag ska förtydliga lite
Man förväller svamparna bara så mycket att de släpper sin vätska. För det är ju den vätskan man vill ha att konservera dem i. (och när man sen använder dem så låter man dem koka klart i sin vätska, så bevarar man all smak)
Det finns recept på nätet där man ska konservera dem i saltat vatten och det blir ju inte alls samma sak.
Mina första svampkonserver från förra året fungerar utmärkt.
Nu skulle man haft kantareller att prova på...
Så. Då har jag tre små sillburkar att provkonservera med.
Nu har jag att välja på att ta hand om 950 gram svart trumpetsvamp, eller - mer troligt - en flock karljohansvampar.