Vilka många blir provocerade?Jag skulle inte ha något problem om det infördes. Det är DET ENDA jag har försökt få fram, förstår inte varför så många blir provocerade av det?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vilka många blir provocerade?Jag skulle inte ha något problem om det infördes. Det är DET ENDA jag har försökt få fram, förstår inte varför så många blir provocerade av det?
Möjligen är det lite provocerande att folk vill förbjuda saker som de tycker är problematiska. Som om det vore lösningen. Som om det vore rimligt sett till vår kultur och vårt system av lagar för övrigt.Vilka många blir provocerade?
Vilka många blir provocerade?
Jag tror inte att provocerade är rätta ordet.Jag skulle inte ha något problem om det infördes. Det är DET ENDA jag har försökt få fram, förstår inte varför så många blir provocerade av det?
Förbud mot droger har ett ganska stabilt underlag i "folkets" åsikter. Dvs "folket"/en majoritet i landet tycker det är lämpligt. Ofta vill man ha förbud där en stor majoritet tycker att just det ska vara förbjudet. Man har gärna lagar som känns rimliga för "folket".Det var du som började jämföra med droger. Om du håller med om att fria droger skulle öka droganvändandet, varför skulle då inte ett alkoholförbud kunna minska alkoholanvändandet? Om "förbud inte fungerar" kan vi ju lika gärna börja sälja heroin på systemet också?
Enligt folkhälsomyndigheten har var sjätte vuxen person i Sverige en konsumtion av alkohol som innebär missbruk eller ligger i riskzonen för missbruk, ungefär en miljon människor alltså. Jag tror många inte förstår hur stort problemet är.Förbud mot alkohol i Sverige har nog extremt lågt stöd i befolkningen i allmänhet, få tycker att alkohol är en reell fara mot samhället i stort, om än dåligt för några få procent.
Jag har aldrig menat att jag TYCKER att det ska vara förbud, jag sa bara att OM man skulle komma fram till att ett förbud skulle ha en positiv effekt på samhället så skulle inte JAG direkt sakna alkoholen eller få någon försämrad livskvalitet.
Förbud mot droger har ett ganska stabilt underlag i "folkets" åsikter. Dvs "folket"/en majoritet i landet tycker det är lämpligt. Ofta vill man ha förbud där en stor majoritet tycker att just det ska vara förbjudet. Man har gärna lagar som känns rimliga för "folket".
Förbud mot hasch tex håller ju på att undermineras av drogliberala. I USA anser många att straffen inte är proportionerliga (man kan tydligen bli av med hus och hem och rösträtt för ganska små innehav och det drabbar folkgrupper olika -dvs det har en reell påverkan på hur många svarta män som kan rösta i landet.) när det gäller hasch, i förhållande till skadeverkningarna. Därmed verkar USA också vara på väg mot en mer tillåtande attityd (medicinsk användning till exempel), kort sagt följer gärna demokratier sin befolknings attityder när det gäller förbud. (I Sverige verkar också den första personen ha fått tillåtelse för medicinsk användning).
Förbud mot alkohol i Sverige har nog extremt lågt stöd i befolkningen i allmänhet, få tycker att alkohol är en reell fara mot samhället i stort, om än dåligt för några få procent. Så frivillig efterlevnad av ett förbud rakt upp och ned skulle nog bli lika motsträvig som i USA under deras förbud eller i Sverige med motboken. Folk skulle känna att myndigheterna trycker ned dem. Däremot är folket så långt helt med på restriktioner av alkohol just för dessa procents skull. Till skillnad från befolkningen i Frankrike eller Danmark tex, som har färre restriktioner (du kan få smaka alkoholhaltig dryck på ett museum eller provsmaka i en affär osv).
Förbudet mot kaffe tex försvann ju ganska spårlöst, folket ville verkligen inte vara förbjudna att dricka kaffe och tyckte det var lite fånigt. Så folk kände nog till slut väldigt mycket med de som åkte fast för kaffedrickande än med de som arresterade dem. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/29649
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffe#Kaffe_i_SverigeVid 1756 års riksdag infördes förbud mot kaffedrickande, och blev någon ertappad med kaffedrickande utdömdes böter. Det var bondeståndet som genomdrev förbudet, som hämnd mot att husbehovsbränningen av brännvin hade förbjudits.
1756 bestämde nämligen riksdagen att kaffe skulle totalförbjudas. Det sägs att det var bönderna som drev igenom förbudet, som hämnd mot att de andra stånden hade gjort hembränning olaglig. Politikerna var också oroliga för att kaffeimporten skulle bli för dyr.
Men förbudet fick förstås inte svenskarna att sluta dricka kaffe. I stället började smugglat kaffe säljas på hemliga klubbar, trots att alla inblandade riskerade dryga böter.
Några år före förbudet köpte svenskarna bara i genomsnitt tre ynka gram kaffe per person och år (vilket kanske inte var undra på, eftersom ett halvkilo kaffe kostade en hel årslön för en dräng).
När kaffet väl blivit lagligt igen blev konsumtionen snabbt ungefär 100 gånger högre.
Ändå gav sig inte politikerna i riksdagen, utan kaffet förbjöds igen i flera omgångar under slutet av 1700- och början av 1800-talet. Och alla förbuden till trots hamnade svenskarna alltså i världseliten av kaffekonsumenter.
Allra mest drack vi på 1970-talet. Som mest gjorde medelsvensken av med 11 kilo kaffe om året 1976. Numera nöjer vi oss med ungefär 9 kilo om året per person.
Nej, men den effekten kan du ju uppnå helt på egen hand. En lag påverkar lite fler människor än bara dig.
Enligt folkhälsomyndigheten har var sjätte vuxen person i Sverige en konsumtion av alkohol som innebär missbruk eller ligger i riskzonen för missbruk, ungefär en miljon människor alltså. Jag tror många inte förstår hur stort problemet är.
Enligt folkhälsomyndigheten har var sjätte vuxen person i Sverige en konsumtion av alkohol som innebär missbruk eller ligger i riskzonen för missbruk, ungefär en miljon människor alltså. Jag tror många inte förstår hur stort problemet är.
Förutom @Badger s utmärkta argumentation i ämnet, så kan man ju tillägga att så himla många saker har både gott och ont med sig. Bilar är jättebra - och orsakar klimatförändringar, bilolyckor och att man bygger vägar på platser som annars hade varit naturskyddsområden. Mat måste vi ha, och människor dör till höger och vänster i så kallade vällevnadssjukdomar och de har ont i knäna av sin övervikt innan dess. Och så vidare.Enligt folkhälsomyndigheten har var sjätte vuxen person i Sverige en konsumtion av alkohol som innebär missbruk eller ligger i riskzonen för missbruk, ungefär en miljon människor alltså. Jag tror många inte förstår hur stort problemet är.
Hur då?
Jag har inte skrivit att jag är för ett förbud.Många är också överviktiga med följdsjukdomar och dyra kostnader för vården. Bör vi förbuda chips? Bör staten kontrollera vad folk äter till middag?
Det är ju bara att låta bli. Låtsas att det är förbjudet att gå till Systembolaget eller att äta ute. För din egen del blir det ju precis som om det skulle vara förbjudet i verkligheten.
Du pratade om vad en lag skulle få för effekt på DITT liv. Och den effekten kan du uppnå alldeles själv utan att förbjuda andra att dricka alkohol.
Ja, genomsnittet är galet högt. Det håller jag verkligen med om. Meridianvärdet är dock ett helt annat eftersom ca 80% av den sålda alkoholen konsumeras av ca 20% av konsumenterna. De 20%-en dricker alltså betydligt mer än 120 flaskor per år och de allra flesta av oss övriga - även vanekonsumenter som jag - dricker betydligt mindre.Jag har inte skrivit att jag är för ett förbud.
Oavsett hur man ser på ett förbud är det väl inte fel med kunskap i frågan när man bildar sig en uppfattning och då kan jag tycka att hur många som har problem med alkohol är en viktig sak att känna till. Översatt till vin dricker vi vuxna i Sverige i genomsnitt 120 flaskor per person och år, det är betydligt mer än vad i alla fall jag trodde.