Visst går det att lära sig se dom. Men det måste finnas en vilja att se.
Nej, alla gillar ju inte den typen av förklaringar.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Visst går det att lära sig se dom. Men det måste finnas en vilja att se.
Min poäng är att jag har "ärvt" min socioekonomiska position av mina föräldrar och att det inte har med ekonomiskt sparande att göra. Jag tror att min erfarenhet inte är så ovanlig och det är svaret på din fråga om klasskillnader härrör från (attityd till) sparande.Fast ett bra sparande är ju viktigare desto lägre lön man har för att tex klara av oförutsedda händelser kunna vara föräldraledig längre osv.
Att det fungerar för dig att leva ur hand i mun säger by absolut ingenting?
Men om nu alla vet så borde vi ha kunnat ta bort klasskillnaderna. Eftersom de är kvar så har troligtvis inte rätt lösning kommits påVi behöver inte fundera, vi vet! Det finns massor av forskning av hur sociala strukturer och normsystem påverkar och påverkas av handlande, det är en grundläggande fråga i sociologin och i många andra samhällsvetenskapliga ämnen också.
Fast jag håller inte med om att de som är på toppen inte vill förändra. Alla tjänar på att skillnaderna blir mindre (suddas ut helt är kanske att hoppas på för mycket). Det finns hur många som helst "på toppen" som försöker dela med sig av sin resa dit, som försöker peppa andra att lyckas.Det finns massor av sätt, men det är inte så lätt. Av sig självt tenderar de att reproduceras, inte förändras, och de som har störst makt att förändra en ordning (som gör att de hamnar i toppen) är också ofta minst intresserade av att förändra den. Men en kombination av gemensamma och individuella åtgärder, kan man säga.
Håller inte med där heller, det sitter väldigt många "på toppen" som faktiskt kämpat sig dit och som säger att det går men det kräver oerhört mycket kraft.De (fetat) har också ofta svårt att se strukturerna, de upplever att de har nått sin position helt på egen hand, "bara man vill så går det..."
Det är något sådant jag är ute efter. Fast som obligatorisk kurs.Fast när jag gick i högstadiet hade vi ett tillval som hette Vardagsekonomi. Guld värt faktiskt! Många vardagliga enkla saker som vi fick lära oss allt från att laga mat till göra budgetar, få koll på aktiemarknaden. Vi fick en låtsassumma med pengar som vi fick köpa aktier för och följa upp och försöka få mest värde. För mig som var uppvuxen i en familj där det alltid blev långt till nästa lön så snappade jag upp ganska mycket och blev en spara istället för slösa!
Ah, jag tror du missförstår mig. Jag menar inte att klasskillnader härrör från attityden till sparande. Däremot tror jag att attityden till sparande kan vara en av delarna som krävs för att jämna ut klasskillnadernaMin poäng är att jag har "ärvt" min socioekonomiska position av mina föräldrar och att det inte har med ekonomiskt sparande att göra. Jag tror att min erfarenhet inte är så ovanlig och det är svaret på din fråga om klasskillnader härrör från (attityd till) sparande.
Du menade att prat om t ex "smarta investeringar" ger ett försprång men det är ju så mycket annat som ger det där försprånget för oss som vuxit upp i medelklass och uppåt.Ah, jag tror du missförstår mig. Jag menar inte att klasskillnader härrör från attityden till sparande. Däremot tror jag att attityden till sparande kan vara en av delarna som krävs för att jämna ut klasskillnaderna
Oj är du allvarlig nu?Men om nu alla vet så borde vi ha kunnat ta bort klasskillnaderna. Eftersom de är kvar så har troligtvis inte rätt lösning kommits på
Fast jag håller inte med om att de som är på toppen inte vill förändra. Alla tjänar på att skillnaderna blir mindre (suddas ut helt är kanske att hoppas på för mycket). Det finns hur många som helst "på toppen" som försöker dela med sig av sin resa dit, som försöker peppa andra att lyckas.
Jag hoppas kunna lämna ett stort arv efter mig till mina barn och barnbarn för att ge dem möjligheten att tex vara hemma flera år när deras barn är små utan att tänka på ekonomin (det hade jag önskat att jag kunde). Jag ser inte vad felet skulle vara med det?
Medan du sparar så ökar du i praktiken inkomstskillnaden för stunden. Det är först när man använder pengarna som de gör någon skillnad. Det är svårt att spara sig till en förmögenhet om man inte har en stor inkomst. För en med normal inkomst låt, säga 20.000 netto, kanske 5.000 kr kan vara möjlig medan den som tjänar 40.000 netto kan spara 10.000 och fortfarande ha 50% mer att röra sig med. Nu pratar vi inte om riktiga höginkomsttagare utan en hyfsad lön jämfört med en bra lön.Det var pga inkomstskillnader jag funderade över sparande. Om det kan vara ett sätt att överbrygga dessa? (Ej inräknat de som har det sämst ställt nu då)
Men om nu alla vet så borde vi ha kunnat ta bort klasskillnaderna. Eftersom de är kvar så har troligtvis inte rätt lösning kommits på
Varför ägna dig åt att märka ord istället för att se på innebörden? Högutbildade kan hamna på gatan och miljonärer klara sig med ofullständig grundskola.En uteliggare är knappast professor, möjligen fd. Fast det är också extremt ovanligt. Professor är ju ett jobb, så är man det har man hyfsad lön, och då är det mycket ovanligt att man väljer att bo på gatan.
Men klass består absolut av många saker: pengar, utbildning, värderingar, smak, sätt att bete sig, kläder, bostad och bostadsort, osv.
Men om nu alla vet så borde vi ha kunnat ta bort klasskillnaderna. Eftersom de är kvar så har troligtvis inte rätt lösning kommits på
Varför ägna dig åt att märka ord istället för att se på innebörden? Högutbildade kan hamna på gatan och miljonärer klara sig med ofullständig grundskola.
Utbildning har inget direkt samband med inkomst men är ofta en mycket betydande komponent.
Håller inte med där heller, det sitter väldigt många "på toppen" som faktiskt kämpat sig dit och som säger att det går men det kräver oerhört mycket kraft.
Det är ju så det är. Man kan ju inte förvänta sig att komma dit genom att knäppa på fingrarna. Däremot borde alla få möjlighet att ta sig dit om de är villiga att kämpa.
För att få ett bra sparande över tid krävs inte så stora insättningar per månad. Det som är avgörande är tiden du sparar samt ränta på ränta. Om vi tex tar börsen så har den i snitt gått upp 11% per år. sparar du 100kr/ månad ger detta drygt 79.000kr på 20år, 239.000kr på 30år och 681.000kr på 40år. (Trevligt tillskott till pensionen kanske? )Du menade att prat om t ex "smarta investeringar" ger ett försprång men det är ju så mycket annat som ger det där försprånget för oss som vuxit upp i medelklass och uppåt.
Jag fattar f ö inte hur enskilt sparande ska skapa ett jämlikt samhälle. Kanske är jag för okunnig på ekonomi men jag får liksom inte ihop det, var ska alla pengar komma ifrån? För du menar väl att alla kan spara/investera sig upp i samhället? Jag tror att det krävs helt andra strukturella förändringar.
ähum ja. Om vi vet precis hur vi ska lösa problemet så ser jag ingen anledning till att problemet inte är löst. Däremot så kanske vi inte har alla delar lösta än?Oj är du allvarlig nu?