Sv: Kalkad vall - problem?!
Låter väldigt konstigt i mina öron att man har släckt kalk på betesmark. Kalksalpeter brukar vi ha och det är ofarligt (men inte lämpligt att direkt äta) och försvinner efter ett regn, så vi brukar ha det över åkrarna när det verkar bli regn ett par dagar.
Vet tyvärr inte vad du kan göra åt saken.
*kl*
hoppar in och försöker svara flera stycken samtidigt....
Man kan köpa släckt kalk som biprodukt (den släckta kalken håller ibland inte tillräcklig kvalitet för att använda inom industrin) för ungefär en 1/3 av kostnaden för kalkstensmjöl, vilket ofta gör 10 000 lappar i slutändan när vallen ska anläggas. Skillnaden mot kalkstensmjölet är att mjölet har en mer utdragen kalkverkan, ca 4-5 år, medans den släckta kalken lämnar ifrån sig så gott som all kalkverkan på ett år.
Fast sådan kalk brukar väl inte komma från pappersbruk, kanske det rör sig om mesakalk istället för släckt kalk ?
Kalksalpeter används av andra orsaker än ren kalk... ren kalk används för dess sk. kalkverkan och den normaliserar jordar som har lågt pH medans salpeter används för att tillföra vallen
kväve.Det finns även
kali-salpeter... och en hel uppsjö med annan konstgödning för att tillföra såväl olika mineraler som kväve till vallen.
Stallgödsel används dels för att öka på mullhalten och dels för att tillföra kväve, viss gödsel som tex spånblandad hästgödsel tillför i princip inget kväve alls utan då handlar det mest bara om att öka mullhalten.
Flytgödsel används mest för att tillföra kväve och den bör myllas ner för att inte kvävet ska försvinna i gasform innan växterna har hunnit ta upp det.
Lite av poängen med ett bete är att det ska ge
billigt foder, så jag anser nog att så länge "maten" räcker till så ska man göra så lite som möjligt med beteshagarna - det är bättre att lägga krut på slåttervallen eftersom man ändå ska sätta in en massa resurser på att konservera vinterfodret så blir det billigare per kg hö/silage ju mer man får in av den varan.
Har man mjölkkor så måste man ju ha otroligt näringsrika beten, men hästar mår ofta bättre av att ha lite mindre näring på betet - har man enstaka hästar som "faller ur" så är det bättre att sätta in punktinsatser just på den individen och självklart så ska man aldrig avla på en häst som har svårt att föda sig på bete.
Om det inte har hjälp med vare sig vältning med ringvält eller harvning så är det ett elakartat problem.... i synnerhet som en mera hårdhänt behandling av "klumparna" riskerar att förstöra vallen.
Är det så mycket klumpar att det är helt omöjligt att plocka upp dom för hand ?
Kanske om det är tillräckligt stora klumpar att det går att plocka upp dom med traktor och stengrep, dock är det nog ganska stor risk för att man river sönder vallen med en stengrep om man inte är otroligt superförsiktigt och är en otroligt duktig traktorförare.
Kanske man kan ha bete någon annanstans och istället ta slåtter på just den vallen ?
Har kalken legat tillräckligt länge så kommer den ju att vara ofarlig sedan, däremot vågar jag inte svara på om det räcker med att den har legat över vintern eller det finns kvar inne i klumarna som inte har reagerat ännu.
Personligen skulle jag vara ganska nervös eftersom hästar är extremt nyfikna och jag är "kycklingmamma" när det rör hästarna...