Sv: Islandshästarnas klippning 2011
Upprepade koliker och korsförlamningar.
Ursäkta mig men detta var nog det dummaste jag har hört.. snacka om att dra en kamm över en ovanlig händelse.?!
Så många som helrakar sina hästar framförallt på hopp och dressyrsidan typ hela landslaget i hopp och dressyr helrakar. Dåskulle inte så många göra det om det fanns vetenskapliga undersökningar på att det är bevisat ett samband mellan rakning och kolik och korsförlamning!
Lite förklaring till varför en häst får detta!
(utdraget från agrias hemsida)
Orsakerna till korsförlamning
Många korsförlamningshästar drabbas av anfall efter en period av minskad motion. Ofta har foderstaten bibehållits oförändrad. Även om det finns vissa frågetecken när det gäller sjukdomens samtliga orsaksfaktorer, vet man att utfodring och motion inverkar. Utan tvekan finns det också en ärftlig disposition för korsförlamning.
Om hästen under en period av relativt lite kroppsrörelse tillförs större mängder kolhydrater, sker en påfyllning i musklernas depåer av det energigivande ämnet glykogen. När hästen sedan utsätts för ansträngning, sker en hastig förbränning av glykogen i musklerna och mjölsyra bildas. Detta sker vid allt muskelarbete, men om glykogenmängderna är stora och ansträngningen kraftig, hinner mjölksyran inte transporteras bort med blodomloppet. Den åstadkommer då en frätning på muskelcellerna.
Genom ett blodprov kan laboratoriet slå fast hur stort muskelsönderfall hästen utsatts för. Man mäter då bland annat halterna av enzymet Asat, vilket då muskelcellerna bryts ned ”läcker” ut i blodomloppet. Även muskelfärgämnet myoglobin ”läcker” ut och utsöndras i hästens urin. Därför är urinens färg hos en korsförlamningshäst ofta mörkt brunröd. Detta har således inget med blödning att göra.
Alltså har rakningen isig inge direkt orsak utan det var förmodligen att i samma veva som hästen rakades ändrades maten eller motionen eller så har man inte haft tillräckligt mkt täcken och hästen blivit nerkyld!
Och kolik
(utdraget från agrias hemsida)
Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Det finns andra lidanden – till exempel i njurarna, urinvägarna eller könsorganen – som kan ge kolikliknande symptom.
Och samma här självaste rakningen orsakar inge kolik men man kan ha haft otur att i samma veva fick hästen kolik av andra skäl.
Att helraka en häst ställer stora kunskaper hos sin ägare. Är det väldigt kallt ute kan man inte bara dra av innetäcket och börja borsta.
Utan man får vika upp täcket där man skall borsta och vika tillbask när man är klar.
Alltid använda skritt eller ländtäcken när man rider, blir hästen svettig får man svampa av den eller duscha och då går det inte att bara släppa ut den i hagen utan den måste stå och torka ett tag innan. Täcke med helhals är ett måste då.
Hästen får aldrig bli kall helt enkelt för då kan den få kraftiga muskelinflammationer.
Jag har alltid helrakat Jorunn och hon har aldrig någonsin ens tenderat till kolik eller några korsförlamningar. Och då har hon till och med gått på lösdrift som helrakad=)
Nu har jag tur som står i ett stall med en del som är varmstall så även om det är -20 grader ute så är det alltid plussgrader inne i stallet=hästarna torkar mkt fort=)
För mig är helrakningens alla fördelar inge snack om saken till varöfr jag rakar.. Skulle jag inte raka skulel jag inte kunna rida alls inne i ridhuset för då skulel min häst svimma av värmeutslag och hon skulle inte torka p åett par timmar äns!
Nu är hon piggare, torkar på mindre än om hon får tugga på hö under tiden under tiden mockar jag och fixar mat= inge extra tid går åt till att torka upp=)