huskurer :) Sammanslagen

Sv: huskurer :)

vet inte hur man gör h*n som skrev att man kunde använda det heter här på buke; Kryptonit och för att citera
"Om man har en häst som har sköra hovar kan man lösa upp ett gelatinblad i varmt vatten och ge pållen dt en gg / dag."

Finns även gelatinpulver som man kan blanda direkt utan att lösa upp. Funkar suveränt, fast det tar ett tag innan man ser skillnaden. Men trägen vinner.
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

kul tråd:laugh: därför puttar jag ifall någon annan har en huskur de vill dela med sig av(jag veeet att den är gammal,men i alla fall :p)
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

Tips för hästar med "racer-bajs"

Koka upp 1-1½ l vatten
Lägg i 3-4 påsar kamomillthé och 2 påsar vanligt thé och låt dra/svalna ca 20-30 min
Häll över ljummet thé i rengjord petflaska
Servera som det är eller använd istället för vatten till betforn
1-2 dgr (flaskor) brukar räcka för mitt hbl att bli normal i kistan igen.

//Cinnamon
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

Många bra tips, ska köpa en bok, och skriva upp recepten i, kanon att ha liggandes i stallet!
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

Här kommer ett REJÄLT urdrag ur medicinalväxter! :D

BRÄNNÄSSLA - Delar ovan mark.
Verkan: Blodrenande, välgörande för slemhinnor och vävnader, vätskedrivande, cirkulationsbefrämjande.
Nässla är väldigt rik på klorofyll, vitamin C och Järn och är ett välgörande medel för hästar. Nässla stimulerar blodcirkulationen så att kroppen snabbare gör sig av med slaggprodukter och agerar blodrenande.

Skörd: För att kunna använda brännässlan även på annat sätt är det bäst att skörda den strax före blomningen och hänga den på tork på skuggig och luftig plats. Om man skördar tidigt på våren så kan man sedan fortsätta skörda hela sommaren, eftersom nässlan växer upp igen -näst intill omöjlig att utrota.

OBS! Det kan hända att vissa individer kan få nässelutslag, var observant på hästar med känslig hud. Om det uppstår en reaktion avbryt genast att ge nässlor.

GROBLAD - blad.
Verkan: Hjälper till vid nybildande av vävnad, anti-bakteriell, anti-inflammatorisk, vätskedrivande och stärkande.
Grobladen är utmärkt för matsmältningen och smärtsamma urinerings problem. Groblad innehåller allantoin vilket påskyndar läkningen av sår (tag färska krossade blad och lägg på såret). Fungerar bra vid ex. munsår, inflammerat tandkött och bölder.
Torkade groblad går bra att fukta och sedan använda.

Salva: Krossa 2-3 groblad, 1 tsk olivolja, 1 viltlöksklyfta och använd till sår.

HAGTORN - blommor, bär och löv.
Verkan: Vidgar blodkärl, sänker blodtrycket.
Beroende på växtplats används antingen bladen, bären eller blommorna, alla dessa har samma verkan. Hagtorn är ett av de bästa hjärtstärkande medel som finns och har välgörande effekt på blodtryck och cirkulationssystemet rent allmänt. Dess flavonoidinnehåll har en utvidgande effekt på blodkärl, speciellt till områden som varit angripen av ben eller led degeneration.

HALLON - blad.
Verkan: Välgörande på slemhinnor och vävnader, förlossningsunderlättande.
Stärker livmodern och hjälper till med värkarna. Idealisk för avelsston de sista veckorna före fölning. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och sammandragningen av livmodern.

KAMOMILL - blommor.
Verkan: Lugnande, anti-inflammatorisk, krampstillande (glatt muskulatur) och hjälper mot gaser i magen.
Kamomillen har en smärtstillande och anti-inflammatorisk effekt vid reumatism och artrit. Har lugnande och kramplösande effekt på glatt muskulatur i matsmältnings kanaler och bronker.
Vid svårläkta sår koka upp vatten häll över kamomillen (1 tsk/dl) och låt dra i 5-10 min (infusion) låt svalna och tvätta såret. Vid irriterade ögon späd infusionen med 2 delar bakteriefritt (kokat eller destillerat) vatten.

Mängd: Lagom att ge är en näve torkade blommor om dagen.

LAKRITS - rot.
Verkan: Skyddar vävnader och membran i den glatta muskulaturen (mun, hals, luftrör, mage och urinorgan), främjar mag och tarmrörelserna, välgörande för mage och även slemlösande.
Den skyddande förmågan gör att den är utmärkt vid magsår och andra inflammationer i slemhinnor. Den slemlösande och lenande verkan hjälper till att lösa slem och befrämjar utforslingen av slemmet. Den lenar vid "hostirriterade" slemhinnor.

MASKROS - blad och rot.
Verkan: Bladen verkar urindrivande medan roten verkar stimulerande för levern och befrämjar produktionen av galla.
Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som Kalium och Magnesium. Maskros innehåller också mycket vitaminer såsom A, B, C och D.

NYPON - Bär/nypon.
Verkan: Sträker immunförsvaret tack vare den höga C-vitaminhalten. Välgörande och sammandragande på slemhinnor och vävnader, kappillärstärkande och främjar normal avföring vid diarre.
Nypon innehåller vitamin P (C-complexet, citrin, rutin, hesperdin och flavoner) vilket behövs för att vitamin C skall absorberas och fungera normalt. P-vitaminets främsta uppgift är att öka kappillärernas styrka och hjälper vitamin C att hålla bindväven frisk. Befrämjar blodcirkulationen till extremiteterna. Den stora mängden C-vitamin stärker kroppens försvar mot infektioner. Den milda sammandragande effekten hjälper djur med anlag för diarré.

Skörd: plocka försiktigt de mogna bären/nyponen och låt torka antingen i ugnen på låg värme (tar några timmar), eller låt dem ligga tills de självtorkar (kan ta flera veckor men ger en finare färg).

Mängd: Lagom mängd att ge sin häst tror jag är 1/2 dl om dagen.

MYNTA (PEPPARMINT)- Blad.
Verkan: Kramplösande, gasfördelande, matsmältningsbefrämjande.
Används bl.a. som aptitretare. Den har en lugnande och lenande effekt på matsmältningsapparaten och den eteriska oljan är bra mot magsår och gasbildningar.

Skörd: Häng att torka på torrt halvmörkt ställe.

Mängd: ca 15-20 gram/dag

RINGBLOMMA - Kronblad.
Verkan: Anti-inflammatorisk, anti-svamp, anti-bakteriell,sårläkande, välgörande på slemhinnor och vävnader.
Används till hud och sårvård, vid mugg och strålröta. Utmärkt medel för lymf- och urinsystem speciellt när den kombineras med snärjmåra.

ROSMARIN - Blad.
Verkan: Antiseptisk, anti-inflammatorisk, lugnande, anti-kramp, stimulerande även bra mot gaser i magen.
Används traditionellt mot reumatiska åkommor. Rosmarin stimulerar blodcirculationen och agerar som blodrenare. Den innehåller en flavonoid som skyddar mot kappillärsvaghet. Den har också en utmärkt lenande och lugnande effekt på matsmältningssystemet. En infusion av Rosmarin kan användas för baddning av sår och utslag. Den eteriska oljan kan användas utspädd till massage av ansträngda och trötta muskler. Oljan innehåller thymol och camfer kan den ge utslag i en Jockey Club el. F.E.I. test. Det kan vara smart att avstå från den eteriska oljan vid reglements tävlingar.

Obs: Ge ej till dräktiga ston för dess möjliga stimulerande effekt på livmodern.

Mängd: 15 gram torkad/dag

STOR KARDBORRE - Rot.
Verkan: Blodrenande, vävnadsnybildande, matsmältningsstimulerande, urindrivande.
Traditionellt använd mot reumatism och ledinflammationer. Vid matsmältnings besvär för att stimulera produktionen av galla. Utmärkt tonikum för lever och njurfunktion. även blodrubbningar som kan framkalla eksem eller torr, skorvig och mjällig hud.

PERSILJA
Verkan: urindrivande, bra mot gaser i magen.

Mängd: 2-3 nävar färsk/dag eller 20-30 gram torkad/dag

KVICKROT
Verkan: Mycket kisel som är bra för hud, hovar och hårrem. Rik på järn och vitamin A+B.

Mängd: 20g/dag

OBS! Ges ej till häst som är lös i magen

Övrigt:
ÄPPELCIDERVINÄGER
Verkan: Hjälper lymfsystemet (som rensar vävnader). Verkar förebyggande på hosthästar. Urindrivande.

Mängd: Ge 30-50 ml per dag.


ALGER - Ascophyllum nodosum - Makroalgen knöltång
Verkan: Knöltången innehåller alla kända mineraler och spårämnen, ett 20-tal aminosyror, alla vitaminer och rikligt med Omega3-fettsyra.

Algerna hjälper immunförsvaret och är ett mycket bra tillskottsfoder för alla hästar.

Mängd: Stora hästar (500 kg) 1 dl/dag Mindre hästar (250 kg) 0,5 dl/dag
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

Vilken tråd! Ska gnugga knölarna o fundera...

Det där m bok ska jag m fixa, smart!
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

Ingen som har denna bok? ;) Stallmästarens bästa tips, knep och gamla huskurer

Bilder006.jpg


Som ni kan se så är den välanvänd. :D Det var typ min bibel och jag läste den om och om igen.

Här kommer några exempel på huskurer:

Klimäsk
100 g linfrö, kokas i 1-2 liter vatten i 20 minuter. 0,5-1 kg krossad havre och ca 0,5 kg vetekli blandas ned linfröna och serveras ljummen. Vill man smaksätta klimäsken kan man blanda i melass, kamomill, brännässla eller svartkämpar. Om hästen har lätt att få förstoppning kan man blanda i 1-2 matskedar glaubersalt.

Om hästen har feber
Minska kraftfodergivan till en åttondel, öka sedan med 0,5 kg vetekli. Det står noterat att fuktad vetekli är stoppande medans mycket blöt är lösande. Hur det skulle påverka feber, är däremot oklart. :confused:

Pälsfällning och hovar
0,5 L hirsflingor varje dag ska underlätta pälsfällningen och hjälper hovarna att växa snabbare.

Syndernas förlåtelse
Ge din häst korn så får blir du förlåten av gud, enligt Profeten Muhammed. :rofl:

Aptit
för att göra maten mera frestande kan man blanda i melass, honung, salt eller varför inte lite guinness?? Vill man dock inte ge hästen alkohol kan man ge maltöl istället. :angel:

örtblandning
Bra för matsmälningen för både människa och häst, har lätt laxerande effekt och kan användas som desinfektionsmedel vid svullnader.
10 g aloe, 5 g myrra, 0,2 g saffran, 10 g sennablad, 10 g kamfer, 10 g rabarberrot, 10 g malörtsrot, 10 g manna, 10 g theriak venezian, 5 g rönnrot och 10 g angelica. Blanda med 1,5 liter brännvin. Låt blandningen dra 2-3 veckor innan användning.

Så, nu orkar jag inte skriva mer, men det är en jätterolig bok med många nyttiga tips och många... kanske inte så nyttiga tips. :angel: :rofl:
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

puttar upp den här tråden eftersom den är aktuell nu när det är en massa :devil: kryp i luften nu
 
Sv: huskurer :) Sammanslagen

hur behandlade du med vitkålen då?

lindad varje dag dygnet runt med kål el bara vissa h/dygn?

vad var det för fel på hästen som det hjälpte på?
 
Sv: huskurer :)

vart finner man vallört??
Vallört får inte sälja till privatpersoner längre, det klassas numera som för starkt preparat. Men jag vet att det är många försäljare som gör det ändå...antar att de har det på lager. Jag tycker personligen att det är en jäkligt bra ört! Men får det inte säljas så får det inte...bara att acceptera.

Kanske ändras det framöver, jag har ingen aning, men jag fick detta svaret från min leverantörnär jag skulle fylla på lagret till mitt företag. Det är helt enkelt säljstopp på det.
 
Sv: huskurer :)

Har hört att saltvatten skall vara bra för att snabbare läka en hovbold samt ta bort mugg! Vet dock inte om detta stämmer men det kanske är värt att testa :)
Vet inte riktigt om det skall vara från havet eller bara salt-vatten, men det borde ju bara räcka med vanligt salt-vatten eller vad tror ni?

Förresten vill bara tillägga att detta var en riktig super tråd har alltid varit förtjust i saker som naturen har att erbjuda :laugh: har redan läst flera tips som jag gladeligen skulle vilja testa! Kan inte vänta till att få mer fyndiga huskurer tips :d
 
Sv: huskurer :)

Det är sant, Det drar ut inflammationer. Botade en böjsena på 3 veckor istället för 4 månader. Veterinären trodde inte sina ögon.
(Vitkålen alltså)

hur gjorde du då? linar du benen med vitkålsblad som "padd" eller?
Min slog i senan för ca 2 år sedan, tåsträckaren, hon är ohalt och har inte varit halt pga den. Men den är lite "lös"... kan man köra lite i efterhand tro?
Veterinär har kollat på den!
 
Sv: huskurer :)

Jag har en egen liten örtagård där jag odlar örter och växter till både hästarna, hundarna och så klart mig själv - både till teer, lotioner, invärtes bruk osv. Sen plockar jag en hel del vilt också förstås, man får bara vara noga med att se till att inte plocka allt man hittar på ett ställe - det måste ju finnas nog med växter kvar för att säkra nästa års skörd.

Jag vill tipsa om min lilla "bibel" Hästägarens örtabok, jag har kompletterat mitt ex med ett antal extrablad med tips och recept och annat :P Jag har mängder av andra böcker också om örter etc, om intresse finns kan jag skriva ner en liten litteraturlista...

Honung fungerar helt suveränt som sårläkande! Jag har provat både på mig själv, hunden och hästen.

"Gammelstoet" får en liten skvätt äppelcidervinäger i fodret (blodrenande, minskar förkalkning i leder mm.) och en liten skvätt rapsolja förutom sin gurkmeja. Äppelcidervinäger är dessutom oslagbar mot tex, ringorm eller sommarexem. Det lindrar, svalkar och drar samman det irriterade området. Min cocker får spanielexem när det är fuktigt ute och det läker på ett par dagar med Äppelcidervinäger... dessutom kan man använda det för att göra man och svans glansigt (varför köpa dyrt pälsglans? :P)

Gurkmeja ger hästen (och hunden) fin och glansig päls, även bra för värkande leder (även för människa).

Och så här i betäcknings- och fölningstider - morötter i mängder till stoet (innehåller nyttig betakaroten och C-vitamin)!

Och så min älskade favoritört - Ringblomman. Jättevacker att odla själv i mängder, sen är det bara att knipsa av blommorna när de slagit ut och torka dem i ugnen (knipsar man av dem när de är utslagna kommer det nya.. spara dock några för att få frön till nästa år). Ringblomma är bra bland annat som kompresser (sammandragande och anti-inflammatorisk) och att ge som tillskott i fodret (innehåller A-vitamin) då den även fungerar anti-inflammatoriskt invärtes.

Nu blommar snart johannesörten, så hittar du den i hagen ta genast bort den med rot och allt då den är rätt gitig invärtes för häst... men ta reda på den genom att plantera eller torka den och använd den till annat t.ex. ett stärkande the (OBS! Drick inte te på johannesört om du äter p-piller... det blir så dumt då ;) eller utvärtes som sårläkande)

Om vitlök till sist - jag läste att regelbunden utfodring med vitlök till häst äkar risken för kolik. Om det stämmer eller ej vet jag inte, men kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Tänk också på att alltid alltid vara säker på vad det är för ört du plockar, och vad den har för egenskaper. Många är giftiga för häst men inte för tex. människa och tvärtom, och många ska undvikas att ge till dräktiga ston, så som rosmarin, timjan, salvia och djävulsklo t.ex.
 
Senast ändrad:
Sv: huskurer :) Sammanslagen

mitt sto är väldigt uppblåsti magen. det ju hjälpa om jag ger henne Kamomill eller? :crazy:
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Det här blir ett långt inlägg men jag hoppas att någon här orkar läsa och kan hjälpa mig. Den 15 december flyttade jag och min sambo...
Svar
10
· Visningar
2 896
Senast: nickan1
·
  • Låst
Tjatter Det var en gång en prinsessa vid namn Cimorene, som bodde i det blomstrande kungadömet Linderwall. Linderwall var ett lugnt kungadömme...
51 52 53
Svar
1 058
· Visningar
39 720
Senast: Intejag
·
Trädgård & Växter Maskrosmarmelad 8dl vatten 1L maskrosblomblad (endast de gula) 1L syltsocker 2tsk rivet citronskal Koka vattnet och häll detöver...
Svar
0
· Visningar
712
Senast: katie
·
Trädgård & Växter Då har en av alla mina syrénhäckar fått dela med sig av en drös blommor.:laugh: Årets första laddning med syrénsaft är startad. (hade...
2
Svar
38
· Visningar
5 157
Senast: Tousse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp