Hur undviker man att slänga mat när man bor själv ?

Det allra mest avgörande tycker jag är att inte pilla på osten med fingrar som inte är helt rena. Jag märker stor skillnad på just osten om jag håller i osten med plasten emellan när jag hyvlar än när jag slarvar med det (och inte tvättat händerna innan, och det är jag generellt inte lika noga med som vid matlagning).
Du menar alltså att man inte ska komma direkt från mjölkningen eller verkstan och ta i osten (och övriga livsmedel) utan att tvätta händerna först? Detta resursslöseri med detta eviga tvättande, VET du hur mycket vatten detta eviga tvättande förbrukar? ;) :p
 
Om vi bortser från näringsinnehållet så anser ju jag att ett sallad på färsk spenat är något helt annat än om den skulle varit fryst innan. Krispig färsk broccoli är godare än fryst slafsig.
Färska haricot verts är ljuvligt, frysta mjuka dito är läskigt.

I vår frys finns svamp (eftersom jag älskar gula kantareller), bär och glass, frysta färska kryddor från picard och egna odlingen. Samt is till drinkar. Några köttbullar för en tynande tillvaro.

Jag är ingen frysfanatiker, matlådor äts dagen efter tillagning utan att mellanlanda i frysen.
Då storhandlar inte ni heller gissar jag? Det är anledningen till att jag använder frysen så mycket, just på grund av att jag storhandlar alltså. Gör man inte det finns det ju inte någon anledning att använda frysen i någon större omfattning menar jag. Ts problem var ju att maten hann bli dålig innan den blev uppäten och då är ju frysen en bra hjälp om man vill köpa lite större förpackningar som man inte gör av med på en gång.
 
Då storhandlar inte ni heller gissar jag? Det är anledningen till att jag använder frysen så mycket, just på grund av att jag storhandlar alltså. Gör man inte det finns det ju inte någon anledning att använda frysen i någon större omfattning menar jag. Ts problem var ju att maten hann bli dålig innan den blev uppäten och då är ju frysen en bra hjälp om man vill köpa lite större förpackningar som man inte gör av med på en gång.

Det säger så klart ingenting om just dig, men beräkningar som har gjorts kring hushållens matspill, visar faktiskt att storhandling snarare ökar matspillet än minskar det.
 
Jag tror att hela kulturen att ata mycket frusen mat ar ganska typiskt Svensk. Jag har aldrig sett butiker med sa stor procent av ytan med frysvaror nagon annanstans an i Sverige.
Då har du nog inte varit i en brittisk matbutik? Där finns kedjor som bara inriktar sig på frysvaror.
 
Då storhandlar inte ni heller gissar jag? Det är anledningen till att jag använder frysen så mycket, just på grund av att jag storhandlar alltså. Gör man inte det finns det ju inte någon anledning att använda frysen i någon större omfattning menar jag. Ts problem var ju att maten hann bli dålig innan den blev uppäten och då är ju frysen en bra hjälp om man vill köpa lite större förpackningar som man inte gör av med på en gång.

Nix, eftersom jag har svårt att se vinsten. Det slutar med att jag slänger mat som legat i ett halvår.
 
Då har du nog inte varit i en brittisk matbutik? Där finns kedjor som bara inriktar sig på frysvaror.

Det var nagra ar sedan jag handlade mat i UK. Jag har inget minne av att sa stor del av butikerna jag handlade i var frys sortiment. Som jag minns att handla mat i UK var det fantastiskt fina butiker med stort sortiment i gront och farska varor.

Nu tycker jag val att det ar lite annorlunda med en matkedja som enbart focuserar pa frysta produkter ... det finns ju de som bara har brod, eller fisk, eller ... Min komentar var att de flesta butiker i Sverige har ovanligt stor del av sortimentet i frysvaror.
 
Om vi bortser från näringsinnehållet så anser ju jag att ett sallad på färsk spenat är något helt annat än om den skulle varit fryst innan. Krispig färsk broccoli är godare än fryst slafsig.
Färska haricot verts är ljuvligt, frysta mjuka dito är läskigt.

"Salladsingredienser" kan man (förståss) inte frysa och sedan göra sallad på. Men vissa av dem - som spenat och tomater t ex kan frysas och sedan utan problem användas "tillagade" i soppa, gryta eller sås! Många gånger tror jag aversion mot att laga/äta mat som varit fryst beror på att man inte vet hur just den råvaran bäst bör tillagas. Frysta haricot verts som är frysta ska t ex INTE tinas utan läggas direkt i en het stekpanna och stekas bara så länge att ytan blir lite vit - då är de perfekt krispiga och goda! Dina "läskiga haricot verts" låter definitivt som överlagade i mina öron...

Jag är en riktig "frysfantast" och lägger i princip alla rester i frysen för att inte riskera att behöva slänga mat - det är det värsta jag vet... Dessutom finns olika råvaror som jag köper när jag får tag på den bästa kvaliteten: som Norrbottniskt, hängmörat gräsbeteskött, lokalt fiskad fisk och miljövänligt fiskad fisk från Island. (Fisk som fryses på rätt sätt direkt efter fångsten håller ofta högre kvalitet än "färsk" fisk som inte är dagens fångst - och om den tinas på rätt sätt inför tillagningen så bibehålls denna kvalitet.) När jag får tag i riktigt fin, Norrbottensodlad broccoli t ex delar jag i mindre buketter, ångkokar, kyler snabbt och styckfryser. Gör på samma sätt med andra rotsaker också och förvarar i ziplockpåsar i frysen, en sort för sig. Sådan broccoli som tinas och tillagas med varsamhet smakar lika gott som när den är nykokt!

Jag har också alltid några ziplockpåsar i frysen där jag samlar sådant som är bra att koka buljong på: de sista stjälkarna selleri som börjat bli gula och mjuka, överblivna lökhalvor, trista morötter, persilja- och dillkvistar - d v s de flesta rester av "grönt" som annars hade gått i komposten. När jag sedan ska koka buljong på ett skrov från fisk eller kyckling, eller från köttben, är det bara att tömma i innehållet i en sådan påse samt tillsätta kryddor för att få den godaste buljong! När den sedan reducerats hamnar buljongen i frysen. Och när jag vill äta en soppa en dag tar jag bara fram burken ur frysen, "häller" hela klumpen ner i en panna. När lagom mängd smält ner i pannan och resten åker tillbaka ner i burken och åter till frysen. Samtidigt plockar jag ihop en blandning av de grönsaker jag känner mest för just denna dag, ur de olika påsarna i frysen. Tinar och värmer dessa i micron och lägger ner i buljongen som nu hunnit koka upp. Vips har jag en jättegod soppa - på högkvalitativa ingredienser - utan att jag just denna dag behövt lägga mer särskilt många minuter på matlagning!

Jag ägnar mig gärna åt matlagning som avkopplande sysselsättning en kväll efter middagen eller en helgeftermiddag - tycker det är riktigt meditativt att laga mat när man varken är hungrig eller har någon tid att passa. Och dessutom får jag vinsten att alltid ha tillgång till snabblagad mat av hög kvalitet när jag kommer hem sent på vardagarna. "Snabbmat" fast inte hel-/halvfabrikat! Vill definitivt inte lägga tid på att handla varje dag, som endel verkar göra... Hör kollegor som beklagar sig över hur jobbigt det är att handla på väg hem från jobbet med trötta dagisbarn i släptåg och det låter verkligen som rena mardrömmen... :-O
 
Jag gör matlådor och lagar oftast mat som är just lämplig att frysa. När jag vill äta någon annan mat lagar jag och äter den på kvällen och äter resterna typ dagen efter.
Försöker ha hyfsad variation på mina matlådor i frysen så att jag inte behöver äta samma mat flera gånger i veckan.... jag slänger nästan all mat i frysen, vilket innebär att om jag kommer hem en kväll o är akuthungrig så kan jag nästan aldrig bara öppna kylen och hitta nåt att äta direkt.

Ja, jag hatar att slänga mat.

Så här gör jag också! Gillar också att skriva en veckomatsedel - så att jag vet att det som ska ätas finns hemma och jag eller maken inte behöver åka till affären någon extra gång bara för att något saknas. Känner man inte för att äta det som står på matsedeln en viss dag så är det ju inget som hindrar att man istället äter något annat! Och eftersom vi har gott om råvaror i frysen också kan vi alltid välja att laga något helt nytt om vi istället känner för det.
 
Fast ost brukar ju aldrig bli dålig? Vad gör du med en öppnad förpackning, låter osten ligga kvar i förpackningen?

Blir maten snabbt dålig så brister det i hanteringen. Hygien är A och O, rena händer, rena redskap, rena förpackningar, rätt temperatur i kylen och snabb nedkylning av mat efter tillagning och innan man ställer in den i kylen. Aldrig plocka med fingrarna direkt ur burkar, packa om och paketera maten rätt när man öppnar förpackningar som inte går att återförsluta, förvara frukt och grönsaker i kyl om de ska förvaras i kyl och de som ska vara i rumstemperatur ska stå i rumstemperatur. :)

Håller med om detta också! Hygien är verkligen A och O för hållbarheten! Har fått tips från en kock att man av den anledningen bara ska använda förpackningar som i alla fall är delvis genomskinliga till mat i kylen - så att man kan se vad som finns i förpackningen utan att öppna den. För varje gång man öppnar släpper man in lite bakterier och matens hållbarhet förkortas.
 
Det tror jag också. Önskar att fler butiker hade lådor med billigare mat pga sent datum, stukat paket osv, men det är väl enklare att bara kasta det, och så vill de förståss sälja det prima där de får bättre betalt...

När det gäller grönsaker - och främst då ekologiska grönsaker - så uppstår tydligen en oerhört stor del av svinnet redan hos odlaren. För morötter t ex är det bara de raka, fina som kan säljas till butikerna. Men nu läste jag att Coop tydligen ska börja att även sälja "roliga morötter" som kommer att vara billigare än de "perfekta". Utomlands finns redan motsvarande på vissa håll och det funkar visst bra. Jag hoppas det sprider sig både till fler varor och fler butikskedjor!
 
När det gäller grönsaker - och främst då ekologiska grönsaker - så uppstår tydligen en oerhört stor del av svinnet redan hos odlaren. För morötter t ex är det bara de raka, fina som kan säljas till butikerna. Men nu läste jag att Coop tydligen ska börja att även sälja "roliga morötter" som kommer att vara billigare än de "perfekta". Utomlands finns redan motsvarande på vissa håll och det funkar visst bra. Jag hoppas det sprider sig både till fler varor och fler butikskedjor!

Jag har sett andrasortering på Willys i Falun (krokiga gurkor :D) så det verkar vara fler som gör det.
 
Det säger så klart ingenting om just dig, men beräkningar som har gjorts kring hushållens matspill, visar faktiskt att storhandling snarare ökar matspillet än minskar det.
Kan så vara om man inte planerar ordentligt. Förr storhandlade jag sådär halvt oplanerat och då slängdes definitivt mer än jag gör nu då varje middag planeras i förväg. Jag storhandlar av ekonomiska skäl då större förpackningar oftast är billigare än små och eftersom jag planerar noga så går inget till spillo. Jag kan inte påstå att jag slänger någonting egentligen. Jo, någon gurkbit eller tomat som blivit dålig kan gå åt ibland.
 
"Salladsingredienser" kan man (förståss) inte frysa och sedan göra sallad på. Men vissa av dem - som spenat och tomater t ex kan frysas och sedan utan problem användas "tillagade" i soppa, gryta eller sås! Många gånger tror jag aversion mot att laga/äta mat som varit fryst beror på att man inte vet hur just den råvaran bäst bör tillagas. Frysta haricot verts som är frysta ska t ex INTE tinas utan läggas direkt i en het stekpanna och stekas bara så länge att ytan blir lite vit - då är de perfekt krispiga och goda! Dina "läskiga haricot verts" låter definitivt som överlagade i mina öron...

Jag är en riktig "frysfantast" och lägger i princip alla rester i frysen för att inte riskera att behöva slänga mat - det är det värsta jag vet... Dessutom finns olika råvaror som jag köper när jag får tag på den bästa kvaliteten: som Norrbottniskt, hängmörat gräsbeteskött, lokalt fiskad fisk och miljövänligt fiskad fisk från Island. (Fisk som fryses på rätt sätt direkt efter fångsten håller ofta högre kvalitet än "färsk" fisk som inte är dagens fångst - och om den tinas på rätt sätt inför tillagningen så bibehålls denna kvalitet.) När jag får tag i riktigt fin, Norrbottensodlad broccoli t ex delar jag i mindre buketter, ångkokar, kyler snabbt och styckfryser. Gör på samma sätt med andra rotsaker också och förvarar i ziplockpåsar i frysen, en sort för sig. Sådan broccoli som tinas och tillagas med varsamhet smakar lika gott som när den är nykokt!

Jag har också alltid några ziplockpåsar i frysen där jag samlar sådant som är bra att koka buljong på: de sista stjälkarna selleri som börjat bli gula och mjuka, överblivna lökhalvor, trista morötter, persilja- och dillkvistar - d v s de flesta rester av "grönt" som annars hade gått i komposten. När jag sedan ska koka buljong på ett skrov från fisk eller kyckling, eller från köttben, är det bara att tömma i innehållet i en sådan påse samt tillsätta kryddor för att få den godaste buljong! När den sedan reducerats hamnar buljongen i frysen. Och när jag vill äta en soppa en dag tar jag bara fram burken ur frysen, "häller" hela klumpen ner i en panna. När lagom mängd smält ner i pannan och resten åker tillbaka ner i burken och åter till frysen. Samtidigt plockar jag ihop en blandning av de grönsaker jag känner mest för just denna dag, ur de olika påsarna i frysen. Tinar och värmer dessa i micron och lägger ner i buljongen som nu hunnit koka upp. Vips har jag en jättegod soppa - på högkvalitativa ingredienser - utan att jag just denna dag behövt lägga mer särskilt många minuter på matlagning!

Jag ägnar mig gärna åt matlagning som avkopplande sysselsättning en kväll efter middagen eller en helgeftermiddag - tycker det är riktigt meditativt att laga mat när man varken är hungrig eller har någon tid att passa. Och dessutom får jag vinsten att alltid ha tillgång till snabblagad mat av hög kvalitet när jag kommer hem sent på vardagarna. "Snabbmat" fast inte hel-/halvfabrikat! Vill definitivt inte lägga tid på att handla varje dag, som endel verkar göra... Hör kollegor som beklagar sig över hur jobbigt det är att handla på väg hem från jobbet med trötta dagisbarn i släptåg och det låter verkligen som rena mardrömmen... :-O
You I like! :bow::bow::bow:
 
Min komentar var att de flesta butiker i Sverige har ovanligt stor del av sortimentet i frysvaror.
Och jag menar att jag inte tror att det är typiskt för Sverige. I alla fall inte jämfört med Storbritannien som är det land jag kan jämföra bäst med och som jag upplever generellt har än mer frysvaror i butikerna.
 
Du menar alltså att man inte ska komma direkt från mjölkningen eller verkstan och ta i osten (och övriga livsmedel) utan att tvätta händerna först? Detta resursslöseri med detta eviga tvättande, VET du hur mycket vatten detta eviga tvättande förbrukar? ;) :p

Precis så, menar jag. Överdrivet tvättande är resursslöseri men att behöva slänga livsmedel pga dålig hygien är ännu större resursslöseri.
 
Kan så vara om man inte planerar ordentligt. Förr storhandlade jag sådär halvt oplanerat och då slängdes definitivt mer än jag gör nu då varje middag planeras i förväg. Jag storhandlar av ekonomiska skäl då större förpackningar oftast är billigare än små och eftersom jag planerar noga så går inget till spillo. Jag kan inte påstå att jag slänger någonting egentligen. Jo, någon gurkbit eller tomat som blivit dålig kan gå åt ibland.
Min planering görs i affären när jag ser vad som ser lockande ut eller är riktigt billigt.

Billig svensk köttfärs såhär års kompletteras t.ex. med vitkål och ris och så gör jag en rejält sats kålpudding som jag fryser i portioner. Samma med annat. jag hittar något billigt och så planerar jag utifrån det.

T.ex. den lyckan när jag för några år sedan hittade jättebilliga kokhöns i frysdisken. Det blev soppor och grytor. Det visste jag inte innan jag kom in i affären.
 
Min planering görs i affären när jag ser vad som ser lockande ut eller är riktigt billigt.

Billig svensk köttfärs såhär års kompletteras t.ex. med vitkål och ris och så gör jag en rejält sats kålpudding som jag fryser i portioner. Samma med annat. jag hittar något billigt och så planerar jag utifrån det.

T.ex. den lyckan när jag för några år sedan hittade jättebilliga kokhöns i frysdisken. Det blev soppor och grytor. Det visste jag inte innan jag kom in i affären.
Vi går igenom reklambladet för butiken vi brukar storhandla på och utgår från det. Sedan kan man ju hitta annat som är urbilligt när man är i butiken förstås och då kan man ju passa på. Vi som "vågar" använda frysen kan ju passa på när vi hittar fynden även om vi planerat för en längre period ;)
 

Liknande trådar

Övr. Barn Svåraste just nu är att tillgodose barnens önskemål efter förskolan samtidigt som jag får mat på bordet och en hyfsad tid för läggdags...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
3 201
Senast: Krålus
·
Mat Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 773
Senast: Enya
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
4 209
Senast: Badger
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag vill bara gnälla av mig, så jag gör det här. Jag hatar att jobba, det har jag alltid gjort sedan jag började sommarjobba. Jag har...
2
Svar
21
· Visningar
3 435
Senast: Exile
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Avels fråga
  • Valp 2025
  • Hur är processen

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp