"Salladsingredienser" kan man (förståss) inte frysa och sedan göra sallad på. Men vissa av dem - som spenat och tomater t ex kan frysas och sedan utan problem användas "tillagade" i soppa, gryta eller sås! Många gånger tror jag aversion mot att laga/äta mat som varit fryst beror på att man inte vet hur just den råvaran bäst bör tillagas. Frysta haricot verts som är frysta ska t ex INTE tinas utan läggas direkt i en het stekpanna och stekas bara så länge att ytan blir lite vit - då är de perfekt krispiga och goda! Dina "läskiga haricot verts" låter definitivt som överlagade i mina öron...
Jag är en riktig "frysfantast" och lägger i princip alla rester i frysen för att inte riskera att behöva slänga mat - det är det värsta jag vet... Dessutom finns olika råvaror som jag köper när jag får tag på den bästa kvaliteten: som Norrbottniskt, hängmörat gräsbeteskött, lokalt fiskad fisk och miljövänligt fiskad fisk från Island. (Fisk som fryses på rätt sätt direkt efter fångsten håller ofta högre kvalitet än "färsk" fisk som inte är dagens fångst - och om den tinas på rätt sätt inför tillagningen så bibehålls denna kvalitet.) När jag får tag i riktigt fin, Norrbottensodlad broccoli t ex delar jag i mindre buketter, ångkokar, kyler snabbt och styckfryser. Gör på samma sätt med andra rotsaker också och förvarar i ziplockpåsar i frysen, en sort för sig. Sådan broccoli som tinas och tillagas med varsamhet smakar lika gott som när den är nykokt!
Jag har också alltid några ziplockpåsar i frysen där jag samlar sådant som är bra att koka buljong på: de sista stjälkarna selleri som börjat bli gula och mjuka, överblivna lökhalvor, trista morötter, persilja- och dillkvistar - d v s de flesta rester av "grönt" som annars hade gått i komposten. När jag sedan ska koka buljong på ett skrov från fisk eller kyckling, eller från köttben, är det bara att tömma i innehållet i en sådan påse samt tillsätta kryddor för att få den godaste buljong! När den sedan reducerats hamnar buljongen i frysen. Och när jag vill äta en soppa en dag tar jag bara fram burken ur frysen, "häller" hela klumpen ner i en panna. När lagom mängd smält ner i pannan och resten åker tillbaka ner i burken och åter till frysen. Samtidigt plockar jag ihop en blandning av de grönsaker jag känner mest för just denna dag, ur de olika påsarna i frysen. Tinar och värmer dessa i micron och lägger ner i buljongen som nu hunnit koka upp. Vips har jag en jättegod soppa - på högkvalitativa ingredienser - utan att jag just denna dag behövt lägga mer särskilt många minuter på matlagning!
Jag ägnar mig gärna åt matlagning som avkopplande sysselsättning en kväll efter middagen eller en helgeftermiddag - tycker det är riktigt meditativt att laga mat när man varken är hungrig eller har någon tid att passa. Och dessutom får jag vinsten att alltid ha tillgång till snabblagad mat av hög kvalitet när jag kommer hem sent på vardagarna. "Snabbmat" fast inte hel-/halvfabrikat! Vill definitivt inte lägga tid på att handla varje dag, som endel verkar göra... Hör kollegor som beklagar sig över hur jobbigt det är att handla på väg hem från jobbet med trötta dagisbarn i släptåg och det låter verkligen som rena mardrömmen... :-O