Hur tanker man om dricks i Sverige?

Jag hade faktiskt inte en aning om att man ger dricks i Sverige. Och då har jag ju varit där hur många gånger som helst.
 
Det kanske är olika i olika delar av USA? Jag kom just tillbaka från tio dagar i New York och Philadelphia, och dels var det inga större problem att klara sig utan kontanter, det var max vid ett par tillfällen som kontanter behövdes - så jag varken hade eller saknade fickan full med dollarsedlar, och såg ärligt talat ingen annan heller strö sedlar omkring sig. Bell boys och porters på flygplatser som släpade väskor stötte jag inte på, väskorna på hotellet tog jag ner i hissen eller trapporna själv när jag skulle checka ut, och på flygplatsen eller tågstationerna syntes inga porters till, alla bar (eller snarare rullade, väskor har ju i regel hjul nuförtiden) sitt bagage själva.

Det kanske handlar om en kulturskillnad, men för mig känns det lite gammeldags och patronizing att sticka åt folk en slant till höger och vänster? Å andra sidan så gör jag en hel del av det du dricksar andra för själv (bär väskor, guidar runt stan etc), så det kan ju också vara en förklaring.

Nar jag flyger med hundarna till/fran Sverige flyger jag SAS via Newark. Jag anvander mig definitivt av porters pa flygplatsen (annars har jag inte en chance att fa med mig hundar, burar och bagage), sa visst finns dom ... daremot valjer man kanske att inte anvanda porters dar. ;)
De flesta hotel i USA ar snarare 'motel' och dar finns inte bell-boys, fast inne i de stora staderna finns sa klart storre hotel med bell-boys ocksa. Dar ar de dock valdigt vana vid alla sorters manniskor och brukar fraga om man vill att de tar upp vaskorna till rummet. (I mellan -och fjarran- ostern kan det ibland vara svart att fa ta sitt eget bagage, dar forvantas man lamna det till en bell-boy)

Visst ar det kulturella skilnader ... det ar darfor du kanner det som "Patronizing och gammaldags" ... du lever i en kultur som i stort (har jag just forstatt) avskaffat dricks systemet, medan det finns gott om platser i varlden som anvander det. Det ar formodligen manga fler kulturer dar manniskor far hela sin inkomst utav vad som betalas i dricks an kulturer som har avskaffat det.
 
Går ganska sälla på restaurang, men de få gånger jag gör det brukar jag tömma plånboken på mynt och ge det i dricks. Är jag på krogen och "bara" dricker, tar jag sällan tillbaka mynt under 5 kr iallafall. Kan även "dricksa" genom att runda av uppåt till taxichaufförer. Aldrig till frisörer eller annat.
 
För bra service? Det kan ju skilja rätt mycket mellan trevlig och engagerad cafépersonal, och trött och uttråkad, även om stället inte har bordsservering. Fast jag brukar iofs inte heller ge dricks i de där skålarna, men jag antar att det är så det är tänkt.

Nja, så mycket sådana bedömningar gör jag nog inte vid kassan. Där förväntar jag mig att folk ska göra ett bra jobb. Och de gör ju inget annat än tar emot beställning och tar betalt.
 
Nja, så mycket sådana bedömningar gör jag nog inte vid kassan. Där förväntar jag mig att folk ska göra ett bra jobb. Och de gör ju inget annat än tar emot beställning och tar betalt.

Fast nog kan det vara ganska stor skillnad? Man kan ju ta emot en beställning och vara helt oengagerad, uttråkad och ineffektiv, eller så kan man vara engagerad, trevlig och snabb. Det kan göra hela skillnaden för hur man upplever kaféet, tycker jag, om man känner sig välkommen och att det är trevligt, eller om man känner att personalen vore gladast om man inte alls hade kommit in. Det finns ju de som är mer eller mindre bra på det där, både när det gäller trevlighet och hastighet.

Jag vet inte om jag tycker det är så bara att ta emot beställning och ta betalt, det är rätt svårt att vara trevlig och samtidigt effektiv utan att det blir påklistrat eller mekaniskt. Visst, om man verkligen bara slår in betalningen, men på många kaféer är det ju den som tar betalt som också plockar fram det man vill ha, fixar kaffet, eventuellt värmer mat, etc
 
Jag hade ingen aning om att man inte ger dricks i Sverige längre. Jag dricksar 10 % om servicen är bra, mindre annars.
Får alltid superservice, men det beror kanske på att de känner igen de som dricksar?
I restaurang tycker jag dessutom att de tjänar sviningt dåligt med tanke på hur tungt det är och hur dåliga arbetstider de har. Hur många har 21 kr i OB i timmen på en söndag liksom? På mitt jobb har vi 100%. Även på beordrad övertid efter kl 17. Lite skillnad.
Dricksar taxin med när de håller upp dörren och hjälper mig med bagage. Och frisören då och då....
 
Fast nog kan det vara ganska stor skillnad? Man kan ju ta emot en beställning och vara helt oengagerad, uttråkad och ineffektiv, eller så kan man vara engagerad, trevlig och snabb. Det kan göra hela skillnaden för hur man upplever kaféet, tycker jag, om man känner sig välkommen och att det är trevligt, eller om man känner att personalen vore gladast om man inte alls hade kommit in. Det finns ju de som är mer eller mindre bra på det där, både när det gäller trevlighet och hastighet.

Jag vet inte om jag tycker det är så bara att ta emot beställning och ta betalt, det är rätt svårt att vara trevlig och samtidigt effektiv utan att det blir påklistrat eller mekaniskt. Visst, om man verkligen bara slår in betalningen, men på många kaféer är det ju den som tar betalt som också plockar fram det man vill ha, fixar kaffet, eventuellt värmer mat, etc

Fast då skulle man väl lika gärna lämna dricks i klädbutiken? Där kan ju verkligen hjälpen man får variera, och avgöra om man är nöjd med sina val eller inte. Eller i charken i matbutiken till den som tipsade mig om en fantastisk salami.
 
Jag är aldrig utomlands :D. Eller ja, hos släkten i London, men där brukar jag försöka välja ställen där dricksen är inräknad i priset.
Fast har någonsin dricks varit inräknad i priset här i Sverige? Det var serveringsavgiften som på vissa ställen var inkluderade i priset. På 90-talet stod det på kvittona och många trodde då, helt felaktigt, att det var dricksen som var inräknad.

* Lite halv-OT
Hm, kanske inte så konstigt att servicegraden har sjunkit så mycket de sista 10 åren när dricksen verkar ha uteblivit.
De skall ta beställning, leverera maten, duka av och ta betalt... De behöver inte ens le ju.
Deras jobb är ju inte att fixa vatten till hunden eller värma nappflaskor åt kundernas gäster, leta fram (sina egna) huvudvärkstabletter, fylla på vatten, vara supertrevlig och hjälpsam eller på något annat sätt anstränga sig. Det är ju de de får dricks för?
mvh
 
Nar jag flyger med hundarna till/fran Sverige flyger jag SAS via Newark. Jag anvander mig definitivt av porters pa flygplatsen (annars har jag inte en chance att fa med mig hundar, burar och bagage), sa visst finns dom ... daremot valjer man kanske att inte anvanda porters dar. ;)
De flesta hotel i USA ar snarare 'motel' och dar finns inte bell-boys, fast inne i de stora staderna finns sa klart storre hotel med bell-boys ocksa. Dar ar de dock valdigt vana vid alla sorters manniskor och brukar fraga om man vill att de tar upp vaskorna till rummet. (I mellan -och fjarran- ostern kan det ibland vara svart att fa ta sitt eget bagage, dar forvantas man lamna det till en bell-boy)

Visst ar det kulturella skilnader ... det ar darfor du kanner det som "Patronizing och gammaldags" ... du lever i en kultur som i stort (har jag just forstatt) avskaffat dricks systemet, medan det finns gott om platser i varlden som anvander det. Det ar formodligen manga fler kulturer dar manniskor far hela sin inkomst utav vad som betalas i dricks an kulturer som har avskaffat det.

Ja, jag skrev ju också att ur mitt perspektiv så framstår ditt sätt att dricksa som lite patronizing och gammeldags, eftersom jag förstod det som att du gör likadant oavsett var i världen du är? Även i Sverige, där alla får lön ändå, och det är väldigt ovanligt att trycka en femma i handen på busschauffören som tack för hjälpen?

Jag tänker att eftersom alltihop ändå handlar om normer, så verkar det vettigt att anpassa sig efter normerna där man är. Är man i Sverige så verkar det inte rimligt att säga att Jomen, jag dricksar busschauffören, för det gör man i Qatar, likaväl som att i USA säga att Nä, jag vägrar dricksa serveringspersonalen, för det gör man inte i Sverige.

Jag flög just från Newark, och kanske har saker och ting nyligen ändrats, för jag tror jag såg en enda porter, en äldre svart man som gick och sköt på en vagn fullastad med bagage åt vad jag antog var en handikappad passagerare (annars fixar man väl sitt bagage själv, i mina ögon. Alla passagerar som syntes till gjorde det). Jag tror kanske att den som bor i USA blir mer bekväm att låta sig servas av andra, eftersom det finns så mycket servicepersonal överallt, och därigenom också hamnar i fler situationer där det förväntas dricks?
 
Är det ngn som jobbar som servitris och som berätta om vad som händer med dricks som betalas med kort? Kommer det er över huvud taget till del?
 
Fast då skulle man väl lika gärna lämna dricks i klädbutiken? Där kan ju verkligen hjälpen man får variera, och avgöra om man är nöjd med sina val eller inte. Eller i charken i matbutiken till den som tipsade mig om en fantastisk salami.

Ja, absolut. Som jag skrev tidigare så handlar dricksandet väldigt mycket om normer, inte om att man dricksar de som är viktigast eller gör ett bättre jobb än de yrken där man inte dricksar. Plus, som jag skrev, praktiska skäl - att trycka en slant i handen på folk känns för mig obekvämt och ovant, annat än till tiggare då, dricks lägger man på när man ändå är i färd med att betala till den som har gett servicen. Och eftersom man inte betalar direkt till butikssäljaren i klädbutiken, och det inte finns någon dricksskål eller rad att skriva dricks på när man drar kortet i delidisken, så uppstår inte dricksläge på samma sätt där som på restaurangen eller i taxin.
 
Jag hade ingen aning om att man inte ger dricks i Sverige längre. Jag dricksar 10 % om servicen är bra, mindre annars.
Får alltid superservice, men det beror kanske på att de känner igen de som dricksar?
I restaurang tycker jag dessutom att de tjänar sviningt dåligt med tanke på hur tungt det är och hur dåliga arbetstider de har. Hur många har 21 kr i OB i timmen på en söndag liksom? På mitt jobb har vi 100%. Även på beordrad övertid efter kl 17. Lite skillnad.
Dricksar taxin med när de håller upp dörren och hjälper mig med bagage. Och frisören då och då....
Fast vore det inte bättre att de fick mer i ob än att behöva förlita sig på dricks. Jag betalar hellre mer på notan än att låta snåla arbetsgivare och ett slött fack komma undan för att gäster dricksar
 
* Lite halv-OT
Hm, kanske inte så konstigt att servicegraden har sjunkit så mycket de sista 10 åren när dricksen verkar ha uteblivit.
De skall ta beställning, leverera maten, duka av och ta betalt... De behöver inte ens le ju.
Deras jobb är ju inte att fixa vatten till hunden eller värma nappflaskor åt kundernas gäster, leta fram (sina egna) huvudvärkstabletter, fylla på vatten, vara supertrevlig och hjälpsam eller på något annat sätt anstränga sig. Det är ju de de får dricks för?
mvh
Deras jobb inkluderar rimligtvis även det du beskriver. De ska få gästerna att vilja komma tillbaka.
Annars vore det som om jag skulle säga att det inte ingår i mitt jobb att vara trevlig osv.
 
Fast har någonsin dricks varit inräknad i priset här i Sverige? Det var serveringsavgiften som på vissa ställen var inkluderade i priset. På 90-talet stod det på kvittona och många trodde då, helt felaktigt, att det var dricksen som var inräknad.

Jag har som sagt inte en blekaste aning om hur det funkar eller har funkat i Sverige. Jag påpekade alltså att det finns ställen i UK där man inte behöver dricksa, eftersom den är inräknad. På såna ställen påstår i alla fall engelsmännen att man får SÅÅÅÅ mycket sämre service. Jag har inte märkt nåt dock.
 
För min del handlar det som sagt inte om att jag tycker att det alltid är fel att ge dricks, det jag vänder mig emot är att det ska vara någon slags norm att ge runt 10% för en normal servicegrad(vara trevlig och sköta sitt jobb på de arbetstider man är anställd på) och dessutom bara för vissa yrkesgrupper. Det är till och med så att man får höra ibland att det skulle vara snålt att bara runda upp och man lika gärna kan strunta i dricksen om den blir för liten.
 
Deras jobb inkluderar rimligtvis även det du beskriver. De ska få gästerna att vilja komma tillbaka.
Annars vore det som om jag skulle säga att det inte ingår i mitt jobb att vara trevlig osv.
Det står inte i en servitörs arbetsbeskrivning att man skall vara trevlig och jobba för att få gästerna att komma tillbaka. De behöver inte göra något extra, även om många som jobbar inom yrket gör det.
Och HR-facket har väl många gånger utsetts till sämsta facket. Det är ju så mycket ungdomar som jobbar i HR och de prioriteras kanske inte så högt? Sedan skall det väll gå ihop för restaurangerna ekonomiskt med, så utrymme finns nog inte för att ha 100% OB, eller ens 50%?
Jag kommer att fortsätta att dricksa helt klart. Och om någon anstränger sig så har jag råd med att slänga på 10%. :)
 
@hoppsann
Det har nog aldrig stått i någon arbetsbeskrivning jag haft att jag ska vara trevlig trots att jag haft flera serviceyrken men det har ändå ingått i mitt arbete. Om du anser att du har råd att slänga på 10% för att någon anstränger sig så antar jag att det gäller inom alla yrkeskategorier.
 
Fast vore det inte bättre att de fick mer i ob än att behöva förlita sig på dricks. Jag betalar hellre mer på notan än att låta snåla arbetsgivare och ett slött fack komma undan för att gäster dricksar
Ja jag håller med, det är arbetsgivarens ansvar att se till att den anställde får lön för sin insats, bidrar man till att företaget frodas genom att erbjuda bra service ska man ha mer i lönekuveret. Ett drickssamhälle blir ju väldigt ojämlikt, den som förväntas kunna dricka mycket får den bättre servicen och den anställde blir utlämnad till kundens väl och ve. Jag tänker på hootersexemplet i en av dejtingtrådarna där tjejerna som är beroende av sin dricks får stå ut med väldigt mycket för att få bra inkomster.
Hur ser det förövrigt ut med skatten på dricks, räknas dricksen in i inkomsten så de beräknas in i ersättning exempelvis vid sjukdom, föräldraledighet, akassa och pension?
 
Ja jag håller med, det är arbetsgivarens ansvar att se till att den anställde får lön för sin insats, bidrar man till att företaget frodas genom att erbjuda bra service ska man ha mer i lönekuveret. Ett drickssamhälle blir ju väldigt ojämlikt, den som förväntas kunna dricka mycket får den bättre servicen och den anställde blir utlämnad till kundens väl och ve. Jag tänker på hootersexemplet i en av dejtingtrådarna där tjejerna som är beroende av sin dricks får stå ut med väldigt mycket för att få bra inkomster.
Hur ser det förövrigt ut med skatten på dricks, räknas dricksen in i inkomsten så de beräknas in i ersättning exempelvis vid sjukdom, föräldraledighet, akassa och pension?

Det är också ett problem för kunden som inte vet hur mycket en tjänst kostar. Hur mycket dricks skall jag ge?
 

Liknande trådar

Hästhantering Det var svårt att komma på var den här tråden borde ligga egentligen, både på utrustning och ridning egentligen. Men tillslut handlar...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
13 357

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp