Hur tanker man om dricks i Sverige?

Jag ger i regel inte dricks. Vi har ju tack och lov inte ett sådant system i Sverige att t ex servitörer lever på enbart dricks. Och ngn slags serviceavgift är väl inräknad i notan redan, eller?

Undantagen är väl om jag är full och glad och extra supernöjd med service eller så (och handlar kontant). Och handlar jag kontant i kvartersbutiken så kan jag strunta i växeln men det är mest för att vi "känner" varandra och jag vet att jag får krita.

Men dricks ger man väl förhoppningsvis inte för att servitören annars inte får nån lön, utan för att det hör till, och för att visa uppskattning? Jag utgår från att servitören har en avtalsenlig, vit lön, annars skulle jag välja en annan restaurangen. Dricksen är en bonus, extra uppskattning för ett bra jobb. Inte själva betalningen, det skulle jag förvänta mig att serveringsavgiften är som redan är inbakad i priset.
 
I princip är det väl inte värre att servitörer har en del av sin lön provisionsbaserad, än att t ex säljare har det? Det passar givetvis inte alla med provisionsbaserad lön, men en del trivs med det.

En säljare med provisionsbaserad lön får ändå hela sin lön från sin arbetsgivare. Det är inte köparna som bär ansvaret för om denne ska ha råd att betala alla räkningar i slutet av månaden eller inte, precis som man som besökare på en restaurang ska kunna lita på att de anställda där får vettig lön och inte ska behöva förlita sig på dricks.
 
Fast inget av applåder eller muntligt beröm handlar ju om att ge bort pengar?

Nej, men pengar, applåder, blommor, muntligt beröm eller en kram (för att ta några exempel) är olika sätt att visa uppskattning. Och vi har sociala regler kring vilket uttryck för uppskattning är lämpligt i vilken situation. Applåder - på teatern. Pengar - på restaurangen. Muntligt beröm - hos läkaren. En kram - till vännen som ställer upp. Blommor - Tack för att ni bjuder oss på middag. Och så vidare.

Pengar är ju bara ett i raden av sätt.
 
En säljare med provisionsbaserad lön får ändå hela sin lön från sin arbetsgivare. Det är inte köparna som bär ansvaret för om denne ska ha råd att betala alla räkningar i slutet av månaden eller inte, precis som man som besökare på en restaurang ska kunna lita på att de anställda där får vettig lön och inte ska behöva förlita sig på dricks.

Ja, en avtalsenlig heltidslön ska ju gå att leva på, även utan dricks. Det håller jag med om, och som jag har förstått det så är det så, det går att leva på en avtalsenlig restauranglön. Huruvida man behöver förlita sig på dricksen för att kunna betala sina räkningar måste ju bero på hur stora räkningarna är, så det är ju svårt att ha som rättesnöre. Jag känner folk med en lön på 50 000 som förlitar sig på sidoinkomster för att kunna betala alla räkningar, och folk med en lön på 15 000, som klarar sig utan.
 
Nej, men pengar, applåder, blommor, muntligt beröm eller en kram (för att ta några exempel) är olika sätt att visa uppskattning. Och vi har sociala regler kring vilket uttryck för uppskattning är lämpligt i vilken situation. Applåder - på teatern. Pengar - på restaurangen. Muntligt beröm - hos läkaren. En kram - till vännen som ställer upp. Blommor - Tack för att ni bjuder oss på middag. Och så vidare.

Pengar är ju bara ett i raden av sätt.

Fast är det ett bra sätt? Framför allt om det bara ska gälla några yrkesgrupper? Hotell- och restaurangfacket är vad jag förstått inte särskilt förtjusta i dricks.
 
Men dricks ger man väl förhoppningsvis inte för att servitören annars inte får nån lön, utan för att det hör till, och för att visa uppskattning? Jag utgår från att servitören har en avtalsenlig, vit lön, annars skulle jag välja en annan restaurangen. Dricksen är en bonus, extra uppskattning för ett bra jobb. Inte själva betalningen, det skulle jag förvänta mig att serveringsavgiften är som redan är inbakad i priset.
Alltså nä. Som kund på en restaurang så är det inte bara maten som ingår i priset. Jag betalar ju för hela "upplevelsen" där serveringen ingår. Och som servitör så ingår det i arbetet att servera.

Jag använder inte pengar för att visa min uppskattning i vare sig privata eller professionella sammanhang. Tanken är obehaglig.

Jag ger dricks när "det hör till", dvs på ställen där jag förmodar att dricksen utgör en betydande del av arbetarens inkomst.
 
Oj, det låter jätteudda ur ett svenskt perspektiv. Gör du verkligen det, sticker åt folk en femma här och där? I Sverige? Jag blir nyfiken på vilka reaktioner du får, jag skulle kunna tänka mig att en del nästan skulle kunna bli lite förolämpade.
Håller med.

@hastflicka Både dricksandet i sig som du beskriver och summan bär stor risk att upplevas som förolämpande, eller i bästa fall löjeväckande. Som att ge en slant till en femåring. Eller en bus boy. Den kulturen har vi inte här. Däremot uppskattas alltid ett genuint och varmt tack.
 
Fast det där undrar jag över, om man ska dricksa alla serviceyrken, innebär det att alla amerikaner springer runt med en massa kontanter hela tiden? Helst då i lämpliga småsedlar?

Jag har nästan aldrig kontanter på mig (och hade det inte när jag var i USA heller), och det är ju en smal sak att lägga på lite dricks när man ändå betalar nånting med kort, typ i en taxi eller på en restaurang. Men på ett hotell t ex? Om man reser? Till guider etc på muséer och liknande?

I USA har not de flesta lite sedlar sa det ar latt att ge dricks. Haromdagen stack jag till en servitor i Stockholm en 100-lapp och bad honom ge mig en 50-lapp tillbaka, sa man behover inte alltid ha ratt vaxel. Guider och liknande tipsar man ofta om man verkligen gillar dem, liksom "shuttle-buss" chaufforer som hoppar ut och tar hand om vaskor eller vantar ett par minuter extra om man kommer springande fran ett forsenat flyg.
Bell-boys pa hotel, eller porters pa flygplatser, som slapar ens vaskor forvantar sig dricks i farhallande till hur mycket bagage man har. Det lar man sig snabbt om man i Londan bor pa ett gammalt hotel pa oversta vaningen, nar "bell boyen" kommer slapande med sa mycket bagage att han fick ga flera ganger, och man med ett glatt leende tackar och lagger ett pund i hans hand.:o

Oj, det låter jätteudda ur ett svenskt perspektiv. Gör du verkligen det, sticker åt folk en femma här och där? I Sverige? Jag blir nyfiken på vilka reaktioner du får, jag skulle kunna tänka mig att en del nästan skulle kunna bli lite förolämpade. Tänker på om en student skulle sticka åt mig en femma efter en lektion, eller om nån skulle sticka åt mig en femma på stan för att jag höll upp dörren eller liknande.

Inte har i Sverige. Dar jag bor I USA finns inga kommunala transportmedel sa hela "buss scenariot" forsvinner ... men jag har stuckit till dricks till chaufforer pa "sightsing bussar" (nar vi kommer till en storre stad tar vi ofta en tur innan vi valjer vad vi vill gora) bade i England och i USA.
Att halla upp dorren, eller stiga at sidan for att slappa fram nagon som uppenbart har brottom, eller att stracka ut en hand for att hjalpa till "pa stan" ar nagot helt annorlunda da det inte ar ett jobb. Dricksen ar ju for att tala om vilket bra jobb nagon gor och hur nojd man ar med deras jobb. Dricks ges val ocksa framfor allt till traditionellt lagavlonade job for att markera att personen gick "over and above" arbets beskrivningen.
 
Jag ger alltså dricks på krogen men en grej tycker jag är konstig: när det på kaféerna står en skål vid kassan där man kan lägga växeln. Är det Rädda Barnens bössa så är det okej, men jag förstår inte varför man förväntas lägga dricks på ett ställe som inte har bordsservering.
 
I USA har not de flesta lite sedlar sa det ar latt att ge dricks. Haromdagen stack jag till en servitor i Stockholm en 100-lapp och bad honom ge mig en 50-lapp tillbaka, sa man behover inte alltid ha ratt vaxel. Guider och liknande tipsar man ofta om man verkligen gillar dem, liksom "shuttle-buss" chaufforer som hoppar ut och tar hand om vaskor eller vantar ett par minuter extra om man kommer springande fran ett forsenat flyg.
Bell-boys pa hotel, eller porters pa flygplatser, som slapar ens vaskor forvantar sig dricks i farhallande till hur mycket bagage man har. Det lar man sig snabbt om man i Londan bor pa ett gammalt hotel pa oversta vaningen, nar "bell boyen" kommer slapande med sa mycket bagage att han fick ga flera ganger, och man med ett glatt leende tackar och lagger ett pund i hans hand.:o

Inte har i Sverige. Dar jag bor I USA finns inga kommunala transportmedel sa hela "buss scenariot" forsvinner ... men jag har stuckit till dricks till chaufforer pa "sightsing bussar" (nar vi kommer till en storre stad tar vi ofta en tur innan vi valjer vad vi vill gora) bade i England och i USA.
Att halla upp dorren, eller stiga at sidan for att slappa fram nagon som uppenbart har brottom, eller att stracka ut en hand for att hjalpa till "pa stan" ar nagot helt annorlunda da det inte ar ett jobb. Dricksen ar ju for att tala om vilket bra jobb nagon gor och hur nojd man ar med deras jobb. Dricks ges val ocksa framfor allt till traditionellt lagavlonade job for att markera att personen gick "over and above" arbets beskrivningen.

Det kanske är olika i olika delar av USA? Jag kom just tillbaka från tio dagar i New York och Philadelphia, och dels var det inga större problem att klara sig utan kontanter, det var max vid ett par tillfällen som kontanter behövdes - så jag varken hade eller saknade fickan full med dollarsedlar, och såg ärligt talat ingen annan heller strö sedlar omkring sig. Bell boys och porters på flygplatser som släpade väskor stötte jag inte på, väskorna på hotellet tog jag ner i hissen eller trapporna själv när jag skulle checka ut, och på flygplatsen eller tågstationerna syntes inga porters till, alla bar (eller snarare rullade, väskor har ju i regel hjul nuförtiden) sitt bagage själva.

Det kanske handlar om en kulturskillnad, men för mig känns det lite gammeldags och patronizing att sticka åt folk en slant till höger och vänster? Å andra sidan så gör jag en hel del av det du dricksar andra för själv (bär väskor, guidar runt stan etc), så det kan ju också vara en förklaring.
 
Jag har aldrig gett dricks (man gör inte så här, de är rent förbjudet för personalen att ta emot på vissa ställen) och kommer aldrig att göra det. Servicen är i regel bra, och om den är dålig så klagar man. Är den bra tackar man.
 
Jag ger alltså dricks på krogen men en grej tycker jag är konstig: när det på kaféerna står en skål vid kassan där man kan lägga växeln. Är det Rädda Barnens bössa så är det okej, men jag förstår inte varför man förväntas lägga dricks på ett ställe som inte har bordsservering.

För bra service? Det kan ju skilja rätt mycket mellan trevlig och engagerad cafépersonal, och trött och uttråkad, även om stället inte har bordsservering. Fast jag brukar iofs inte heller ge dricks i de där skålarna, men jag antar att det är så det är tänkt.
 
Jag har aldrig gett dricks (man gör inte så här, de är rent förbjudet för personalen att ta emot på vissa ställen) och kommer aldrig att göra det. Servicen är i regel bra, och om den är dålig så klagar man. Är den bra tackar man.

Gör du det om du är utomlands på nåt ställe där dricks är norm (USA t ex), eller aldrig nånsin?
 
Jag är aldrig utomlands :D. Eller ja, hos släkten i London, men där brukar jag försöka välja ställen där dricksen är inräknad i priset.
 
Jag ger dricks på restaurang, om jag fått bra service. Jag åker nästan aldrig taxi privat men gör jag det blir det ofta lite dricks till chauffören. I övrigt inte alls.

För övrigt håller jag med @mandalaki om det underliga med en dricksskål på caféer. Visserligen får man service även på ställen utan bordsservering men det känns lite åpet att vilja ha dricks för att man häller upp en kopp kaffe och ställer den på bänken.
 

Liknande trådar

Hästhantering Det var svårt att komma på var den här tråden borde ligga egentligen, både på utrustning och ridning egentligen. Men tillslut handlar...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
13 357

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp