En kort, enkel grundkurs i fång;
Anledningarna till att en häst får fång kan vara många, alltifrån foderrelaterat till medicinering (ffa kortison) eller kvarbliven efterbörd vid fölning.
Fång är en förgiftning (belastningsfång är ett annat kapitel men det går jag inte in på här) men symptomen syns framförallt i hovarna och då oftast i fram.
Man skiljer på akut fång - då hästen har ont, värme i hovarna, förstärkt puls, svårt att gå och vid riktigt svåra fall även feber, allt i varierande grad - och kronisk fång som inte egentligen betyder att hästen aldrig kommer bli frisk utan betecknar de förändringar som kvarstår i hovarna då det akuta stadiet är över. Då brukar man kunna se en breddad lamellrand, konkav hovvägg, fångränder eller höra ett dubbelslående steg.
Många av dessa symptom kan ju ha andra anledningar än fång förstås, det var därför jag undrade om randen var det enda tecknet. Det kan också skilja väldigt mycket på hur kraftigt anfall hästen får, ibland märker hästägaren ingenting och ibland blir hästen jättesjuk. Generellt kan man säga att ju lättare anfall desto bättre prognos.
Det som händer i hoven vid ett fånganfall är att lamellranden som håller ihop kötthoven med hovväggen luckras upp och att de "sitter ihop" sämre. Detta kan resultera i att hovbenet roterar, tippar framåt, och hamnar i fel läge (därav det dubbelslående steget, eftersom hovbenet strävar efter att landa plant mot underlaget).
Min erfarenhet är att många hästar som får fång är just de som går på väldigt magert bete (läs hagar utan särskilt mycket växtlighet alls) för att man är rädd att de ska få fång. Det gör att hästen äter vadhelst den kan få tag i och äter då växter som den annars skulle ha ratat. Samma fenomen uppstår ju på vintern när växterna vissnar ner och häster går och tuggar på det lilla den kan hitta. Många upplever det som att fång har ökat bland hästraser som tidigare inte varit särskilt fångbenägna och framförallt drabbas de på hösten och vintern. Det kan bero på att vi fått mildare vintrar. När det goda gräset är slut äter hästen de mindre nyttiga. De finns kvar längre in på hösten och är lättare att komma åt då vi inte har lika mycket snö. Vissa växter är mer benägna att framkalla fång än andra, råg tex har man använt för att framkalla fång vid försök. Jag tog hand om en fånghäst och gjorde tvärtemot vad de flesta andra skulle ha gjort, jag släppte ut henne på ett bra bete med de andra där hon själv kunde välja vad hon ville äta. Hon fick aldrig mer fång...
Det här är bara lite skrap på ytan, fång är ett stort ämne. För att svara lite mer konkret på dina frågor;
- fångränder "delar" sig i trakterna, foderränder är jämna. Det går att ta fel på.
- dubbelslående steg kan bero på hovbensrotation pga fång men också på felaktig verkning (för hög i trakterna)
- det behöver inte alls vara höet som är boven i dramat i ditt fall. Fundera lite till på vad som skulle kunna vara orsaken. Ta hjälp av din hovslagare!
- nu när det varit fruset och "knöggligt" i markerna är det många hästar som blivit ömfotade. Tecknen kan förväxlas med fångsymptom...
Lycka till!