Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Tackar för lite dvärg-stöd Falukorw och Lidl :bow: Ni är bäst!
Men, hur kan det komma sig att det är så olika bud? Är det bara tyngden och storleken, eller spelar även sjukdomstillstånd och avelshistoria för rasen roll? Någon som kan förklara ytterligare?
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

:)

En annan sak som jag har funderat på, vad är det för skillnad på att ha valpen lös springande på gräsmattan eller att ta en lugn promenad? det kan ju inte ha någon betydelse för skelettet?.. eller?
Min valp var i början med mig bara ute på gräsmattan men när hon ska lulla omkring i sitt eget tempo blir det alltid fullt ös, därför började jag gå små promenader i skogen, hon kan ju lika väl få springa där som på gräsmattan. Jag tror att det viktigaste är att man inte jagar upp valpen, utan att dom får ta det i sin takt, på gräsmattan eller på promenad. Man får se på sin egen hund hur mycket den orkar.
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Ja, för om en valp bara är en hög brosk så borde den ju inte kunna springa runt på gräsmattan heller - så vad ska man då göra för att få en frisk hund? Gipsvagga till 1 års ålder... :eek:

Nej, låt valparna upptäcka världen på sina egna villkor, i lugn takt och med sunt förnuft. Det bästa som finns är ju att se honom lufsa runt där i skogen med svans och huvud upp mot skyarna, uppmärksam på alla ljud men ändå avslappnad! :love:
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

*delvis knapp*

Oj vad många svar det kommit i tråden! Kul att se hur olika alla tycker.

Jag ringde valpens uppfödare igår för att tala om lite andra saker, men jag passade på att fråga om just detta. Hon sa att "min vet. tycker att valparna ska få vara hundar, de tål betydligt mkt mer än vad man tror. Men man bör ändå alltid se hur just den specifika individen är-för det är ju olika från valp till valp."
Ang. trappor så sa hon att de kan gå upp/ner själva, men eftersom vi ändå bor på 3:e våningen så är det lite väl mkt för en valp till en början.

Så jag har då gjort som såhära att vi bär upp/ner han för trapporna, dock så får han gå själv Upp de sista stegen. Rastar han en 5-10 min här på gården i ett flexi koppel-på såvis kan han ju ändå få "springa" runt lite. Och sen så går vi även en mindre promenad per dag runt husen här bara, så det blir lite variation för honom också.
Och vi har slutat upp med att gå ut med honom tillsammans med de andra hundarna, då han blir alldeles för uppe i varav och vill Bara leka-vilket slutar med att han drar i kopplet och ignorerar oss:smirk:

Nej, nu skiner solen alldeles för härligt så vi ska ta och gå ut en sväng än att sitta här vid datorn:p
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

om du har en gammal barnvagn så kan han ju sitta i den när ni går långpromenader med dom stora hundarna :idea:
det kommer jag ihåg att farmor gjorde när vi var på utflykt, då hade hon sin lilla goldenvalp i en vagn :p
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Jag har en två-årig golden tik modell mindre (jaktgolden) med hd D samt benpålagringar runt om. Detta fick jag reda på för ca 1,5 månad sen (trådar finns om det).

När Billie var liten så fick hon inte gå alls i trappor, jag bar henne upp OCH ned tills hon blev ett år gammal. Något enstaka trappsteg gick bra, men inte hela trappor. Hon vägde 25kg som ettåring.
Jag var väldigt försiktig just för att det är en större ras med kända problem med höfterna.
Inga promenader alls tills hon blev 6mån, då började vi med 10-15min/dag för att utöka successivt till ca 1 h/dag tills det att hon blev ett år. Hon fick lufsa runt i skogen runt hörnet och undersöka, leka i trädgården samt åka buss ner till centrum för socialträning m.m.

Billie är idag, trots sina ben, helt smärtfri. :banana: *peppar peppar* (Ingen vet hur länge det håller dock.)
Benpålagringarna hon har är kraftiga men har formats i skonsamt runda former (såg på plåtarna, men kan inte fackspråket) tack vare att de bildats långsamt, vilket iaf jag tar som tecken på att hunden inte har utsatts för för starka påfrestningar.
Tack vare det mår hon idag bra och kommer förhoppningsvis leva några år till.

Det känns bra idag. Mitt samvete är rent för jag har gjort vad jag har kunnat, det VET jag. Att hunden mår bra känns ännu bättre.

Naturligtvis ska inte en valp daltas med för mycket, de måste ju få utstå lite påfrestningar så de blir starka när de växer. Men måttlighet är bra.

Lite långt, men ville bidra med en insikt från en ev. framtid. :)
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Knapplån.

Hur kan vargar och rävar överleva? De har hjälp under de första veckorna men sedan får de allt hänga med på egen hand om de ska överleva. De är skapade på samma sätt som våra hundar.

Fågelhundar börjar ofta jaga första hösten de lever. Inga långa jakter, men långt ifrån att bli forslad i barnvagn.
Stövare och andra drivande hundar börjar jakten redan första hösten. Inte ovanligt att gråhundar ställer älg redan vid sex månaders ålder.

Man ser på en valp när den inte orkar längre och har den blivit tolv-fjorton veckor gammal så hänger den med bra. Då klarar den utan vidare trappor om den får ta det i sin egen takt. Konditionsträning ska du inte göra under de första halvåret, då räcker det med vad hunden själv får när den busar runt med andra hundar.
Jag tror att daltandet med våra hundar är mycket farligare än att hunden får hänga med, som någon skrev, man ser på valpen när den är trött.
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Valpar ska inte motioneras överhuvudtaget, deras skelett är inte färdigt och består av brosk.
Bestäm dig för en plats i närheten där det går bra att rasta hunden och ta den dit när det är dags för kiss/bajs, i övrigt ska valpen bara få lulla i sin egen takt.
Du kanske har någon äng eller liknande dit du kan bära valpen och sätta dig och låta valpen lulla runt och upptäcka världen

Jag får snart hem min valp (En schäfer)
Schäfrar räknar väll som en ganska stor hundras, har lite frågor:

Hur mycket tycker du, att den ska gå om dagen?

Om man ska gå till t.ex affären och ska ta med hunden (det kanske är en 5-10min promenad, i normal takt, tycker du då att jag ska bära den och låta den gå om vartannat?

Jag bor 1trappa upp (kanske hm 1015trappsteg), bör jag bära den uppför trappan?
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Hur kan vargar och rävar överleva? De har hjälp under de första veckorna men sedan får de allt hänga med på egen hand om de ska överleva. De är skapade på samma sätt som våra hundar.
Hur många av vargarna och rävarna överlever och hur mår de...?

Jag håller med i det du skriver till stor del, men nu är det ju inte vargar vi har utan hundar. Hur vanligt är det med HD-problem hos vargar? Det naturliga urvalet sorterar bort dessa medans vi gärna vill hålla liv (och god form) hos vår sällskapshund. Så visst kan vi låta dem springa som vargar om vi vill, för det är "naturligt", men ändå säger veterinärerna att valpar och unghundar helst inte ska klättra regelbundet i trappor som små och eftersom jag hellre håller liv i min hund än lever efter moder naturs regler i detta fall så lyssnar jag på det.

En unghund som jagar tidigt ser jag dock inget större fel i, om det sker sporadiskt och anpassat efter dess förmåga. Men en unghund som är ute dagligen i jakt är väl lika olämpligt som en unghund som ska klättra flera våningar vid varje kissrunda.
Viss belastning behövs för att hunden ska växa sig stark, men det dagliga nötandet bör dras ner till i ett minimum.
Bor man på tredje våningen och har en valp av tyngre ras så bör den inte gå upp och nedför dessa 3-6ggr/dag. Håller du med om det eller tycker du annorlunda?

I skogen är det ont om trappor och jag tror inte att vargarna hellre klättrar uppför en klippa än går runt den...
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Jag har haft ett antal valpar under de senaste 50 åren. De har alla varit av relativt storvuxna raser (schäfer, collie, pointer och Vorsteh samt en del småhundar som terrier). Jag har burit dem under den första veckan till dess de lärt sig att klara av trappor men sedan har de fått gå själva.
Jag har endast två hundar med skador, en med ett avslitet korsband i 7-årsåldern och en 6-åring med skadad första svanskota. Inget av felen kan härledas till att de fick röra sig fritt under valp-uppväxttiden.
Däremot har jag haft mycket rörliga och pigga hundar. Min nuvarande Vorstehvalp (drygt fem mån.) har under de senaste två månaderna utan vidare följt med alla de långpromenader jag gjort. På tre veckor till så kommer jag att släppa den lös i skogen för jaktträning och jag har inga tankar på att gå och bära den runt i terrängen.

Den terräng vi har här är nog bra mycket svårare för både rävar och vargar än vad trapporna och en promenad på en gräsmatta kan vara.
De djur som slås ut i naturen är de dåliga individerna, de är så vi ska se på våra hundar också. Klarar de inte att ta sig fram själva efter 10-12 veckor då ska de slås ut. Nu pratar jag inte om mängdträning utan normala promenader.

Att skydda dålig avel genom att gå och bära hundar, är vad jag anser, ett idiotiskt tilltag som på sikt kan bli förödande för hundrasen.
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Så du tycker det är lämpligt alltså att låta en valp klättra tre våningar flera gånger om dagen? Som exempel. Vill bara klargöra...

Att skydda dålig avel genom att gå och bära hundar, är vad jag anser, ett idiotiskt tilltag som på sikt kan bli förödande för hundrasen.

Hundar med höftproblem ska det ju inte avlas på, DÄR skyddar man rasen. Genom att bära valpen uppför trappor så skyddar man INDIVIDEN. Vad jag förstår kan man inte, genom att bära valpen, undvika att den får HD om den redan bär på anlagen genetiskt. (rätta mig gärna om jag fel). Genom att bära den har jag dock förlängt livet och förbättrat livskvaliteten på den individ som jag har tagit på mig ansvaret för.

Men jag förstår att man resonerar annorlunda som jaktmänniska och som ägare till en eller två sällskapshundar.
Kul att höra att du haft sån tur med dina hundar genom åren. Själv har jag bara haft tre. Den första blev 4 år, den andra lever kanske 2 år till med lite tur och blir även den 4 år. Den tredje fick jag som vuxen och friröntgad för att minimera riskerna för att än en gång sitta med ont i blodpumpen.
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Frågan är VARFÖR man promt ska promenera med sin valp ?

Jag köper att kortare promenader för att träna valpen att, just gå i koppel ..

Men i övrigt så är det väl mer givande för valpen att få busa och leka på "öppen stor plan yta " än att promenera runt runt..
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Men i övrigt så är det väl mer givande för valpen att få busa och leka på "öppen stor plan yta " än att promenera runt runt..

Men det är inte alltid den möjligheten finns.

Det är koppletvång här hos oss och i skogen vill jag helst inte släppa honom såvida jag inte har med de andra hundarna, vilket jag inte har nu förtiden då han brusar upp Allt för mkt och det blir bara kalabalik. Släpper jag han lös så följer han fint efter, men kommer det en annan hund slår jag vad om att han är framme hos den på 5 röda.:cool:

Så det enda alternativet för Mig (och säkert många fler) är att ta sig en liten promenad alt. sitta ute på gården med ett flexikoppel.
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Hundar med höftproblem ska det ju inte avlas på, DÄR skyddar man rasen. Genom att bära valpen uppför trappor så skyddar man INDIVIDEN. Vad jag förstår kan man inte, genom att bära valpen, undvika att den får HD om den redan bär på anlagen genetiskt. (rätta mig gärna om jag fel). Genom att bära den har jag dock förlängt livet och förbättrat livskvaliteten på den individ som jag har tagit på mig ansvaret för.

Men jag förstår att man resonerar annorlunda som jaktmänniska och som ägare till en eller två sällskapshundar.
QUOTE]

Du säger ju själv att man inte ska avla på hundar med anlag för HD. Ändå har du en sådan hund? Den hunden skulle du ha återlämnat eller avlivat direkt. Du tror att du kan skydda hundar med de genetiska anlagen för HD. Har de dåliga anlag så ska man reagera så att uppfödarna får ordentligt på skallen, inte genom att dalta och försöka dölja dålig avel.
Att dalta med en sådan hund och som människa tro att hunden mår bra är ju fantasier. Du kan ju aldrig veta hur ont en hund har, hur den lider av att inte i alla lägen kunna röra sig som just den hunden skulle vilja göra. Att dalta och bära en hund, för att en hunden eventuellt inte ska kunna tänka sig att utveckla inneboende anlag, visar ju att man inte tänker på hundens bästa utan bara på sig själv. Är hunden dålig så ska den slås ut. Då kommer en klar signal till uppfödarna att det är viktigare med friska sunda hundar än att sitta där med osålda dåliga valpar.

Som jägare ser jag först och främst till att djuren, oavsett sort eller ras, slipper lida. Ett djur oavsett vad det är för sort mår inte dåligt av att avlivas, om det är något fel med dem.
Jägarnas hundar är inte några mirakel utan normala sunda friska hundar, och de fungerar att röra sig från valpåldern, och så ska banne mig även andra hundar göra.

Du tar som exempel din hund. Hur vet du att den har klarat sig bättre genom att bäras. Tror du att den hunden mår bra med en massa pålagringar i lederna. Kanske att den sluppit dessa pålagringar om den fått springa fritt. Fråga en människa med sådana problem om vad den fått försaka i livet så får du nog en tankeställare.
Genom att acceptera en sådan hund så ger du uppfödaren signaler att fortsatt avel på de dåliga föräldrarna är acceptabel.

Varför ska en människa med sällskapshundar acceptera dåliga hundar?
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Jag kommer ALDRIG att ha min valp lös innan jag vet att inkallning och kommandot STANNA sitter ...

Jag kommer att använda mig av långlina på min valp, just för att minimera risken att valpen rymmer, lär sig dåliga vanor eller att det händer något värre..
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Du säger ju själv att man inte ska avla på hundar med anlag för HD. Ändå har du en sådan hund? Den hunden skulle du ha återlämnat eller avlivat direkt.

Naturligtvis väljer jag att behålla henne. Vad skulle det ha gjort för skillnad om jag återlämnat henne eller själv avlivat henne direkt? Det här är MIN hund.
Hon är redan utdömt, hon kommer inte att avlas på och resultatet av röntgen finns för alla att se. Uppfödaren är informerad, har beklagat och kompenserat mig för detta. Inget som döljs här.
JAG tog på mig ansvaret att välja uppfödare, föräldradjur och valp och nu sitter jag här med resultatet som är mitt ansvar. Det är fel att lägga hela ansvaret på uppfödarna, valpköparna har även de sin del i det hela.

Att dalta med en sådan hund och som människa tro att hunden mår bra är ju fantasier. Du kan ju aldrig veta hur ont en hund har, hur den lider av att inte i alla lägen kunna röra sig som just den hunden skulle vilja göra. Att dalta och bära en hund, för att en hunden eventuellt inte ska kunna tänka sig att utveckla inneboende anlag, visar ju att man inte tänker på hundens bästa utan bara på sig själv. Är hunden dålig så ska den slås ut. Då kommer en klar signal till uppfödarna att det är viktigare med friska sunda hundar än att sitta där med osålda dåliga valpar.

Som jägare ser jag först och främst till att djuren, oavsett sort eller ras, slipper lida. Ett djur oavsett vad det är för sort mår inte dåligt av att avlivas, om det är något fel med dem.
Jägarnas hundar är inte några mirakel utan normala sunda friska hundar, och de fungerar att röra sig från valpåldern, och så ska banne mig även andra hundar göra.

Jag är inte heller något motståndare till avlivning av djur, den kan nog vem som helst intyga som känner mig någorlunda. Billie är en otroligt aktiv hund som konstaterats helt smärtfri efter utredning hos veterinär. Han blev själv mycket förvånad av att se plåtarna efter att ha sett hunden.
Så fort hon visar tecken på rörelseförhindring eller smärta kommer hon att få somna in, veterinären uppskattar att jag har 1-2 år kvar innan det sker om jag fortsätter som jag har gjort. Idag har jag en pigg och glad hund som dagligen leker med sin kompis och visar livsglädje utöver det normala.

Du tar som exempel din hund. Hur vet du att den har klarat sig bättre genom att bäras. Tror du att den hunden mår bra med en massa pålagringar i lederna. Kanske att den sluppit dessa pålagringar om den fått springa fritt. Fråga en människa med sådana problem om vad den fått försaka i livet så får du nog en tankeställare.
Genom att acceptera en sådan hund så ger du uppfödaren signaler att fortsatt avel på de dåliga föräldrarna är acceptabel.

Varför ska en människa med sällskapshundar acceptera dåliga hundar?

Men hur kan du veta det...? Kan du sitta och sia om sådant och påstå att min hund mått bättre om jag låtit henne kuta uppför en massa trappor och släpat runt henne på långpromenader som valp?
Jag har inte daltat mer med henne än någon annan valpägare till en stor ras som lytt veterinärernas råd. Men du menar att du som ägare till 50-talet hundar vet mer om höftdyslasi med tillhörande benpålagringar än Lars Audell (som jag lyssnar på)?

Jag fortsätter gärna diskussionen om höftledsproblem m.m. men har du eller någon annan frågor gällande mina beslut tagna om min hund så ta det då hellre via PM. Jag har skrivit så mycket om henne här på buke redan att det känns som en upprepning, och inte heller handlar tråden om mig eller min hund. Kanske var det fel av mig att dra upp henne som exempel överhuvudtaget men gjort är gjort.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

Jag kommer ALDRIG att ha min valp lös innan jag vet att inkallning och kommandot STANNA sitter ...

Jag kommer att använda mig av långlina på min valp, just för att minimera risken att valpen rymmer, lär sig dåliga vanor eller att det händer något värre..

Jag släpper valpen lös Om vi är med dom andra hundarna i skogen. Dels så följer han efter dom och busar-vilket betyder att kallar jag in dom äldre så kommer även han, MEN sen så följer han också efter mig/min sambo oavsett vad, faktiskt.
Det är egentligen han som ska hålla reda på oss, och inte tvärtom (men visst så håller man alltid ett vakande öga på han iaf-utan att han vet om det;) )

På ett sätt så känner man(jag) på sig om vad man vågar göra, ligger alltid steget före honom.
Men sen har jag ju honom (flexi)kopplad nu då vi inte längre går ut ihop med dom andra hundarna-så jag är inte orolig över ngt.:p
 
Sv: Hur mkt tål valpen? *Många frågor*

och inte heller handlar tråden om mig eller min hund. Kanske var det fel av mig att dra upp henne som exempel överhuvudtaget men gjort är gjort.

Absolut inte! Fortsätt bara, tycker att det är oerhört intressant att höra andras erfarenheter, isynnerlighet från någon som också har en ras som har HD problem.
 

Liknande trådar

  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
34 200
Senast: Snurrfian
·
Övr. Hund Igår var nog den värsta dagen i mitt liv, min älskade hund som varit sjuk under en längre period blev plötsligt akut dålig. Det började...
Svar
5
· Visningar
2 936
Senast: Kilauea
·
Hundhälsa Detta är nog det absolut svåraste jag någonsin har behövt skriva. Jag har en pomeraniantik på snart 4 år, hon är min första hund och...
Svar
17
· Visningar
6 339
Senast: Sel
·
Hundhälsa AAaaaahhhh denna beslutsångest. Jag har bokat den sista veterinärtiden. Två dygn kvar. Försökte få tiden redan förra veckan men veten...
Svar
10
· Visningar
2 666
Senast: Pancakes
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp