Det där tror jag inte att det finns några som helst belägg för, faktiskt. Alltså att orsaken skulle vara att man inte pratar om fett och socker.
Snarare finns det studier som visar att man i länder där det är vanligt att prata om mat i termer av fett, kolhydrater och protein, snarare än att prata om vad som är gott och hur det tillagas och andra mer kulinariska sätt att prata om mat, finns mer övervikt. Nu tror jag inte att det heller är något särskilt välbestämt samband, men jag tror verkligen inte heller att orsaken till dagens överviktsepidemin bland barn är att man förut pratade om fett och socker och nu har slutat att göra det.
Jag håller lite med där. Har funderat över det, i USA och vissa personer i Sverige pratar om mat på ett sätt som tar bort vad det är och jag tror det får en att tro att man äter mindre eller att det är nyttigt oavsett.
Jag har blodsockerfall och måste ta en Snickers.
Måste äta lite carbs innan joggingen jag tar en risifrutti, måste fylla på vätska under tiden och dricker en energidryck med rätt mineraler, måste bygga upp musklerna med protein efteråt och äter en jordgubbskvargportion.
Jag har ju ändå ridit och förtjänar ett mellanmål, köper en muffin (jupp har gjort så, jättemuffin dessutom)
Babyn måste få ett "snack" hon får fem mariekex.
När man egentligen sannolikt inte har blodsockerfall utan är sugen på godis eller törstig och verkligen inte behöver äta någonting extra alls för ett pass på Friskis, eller dricka för den delen egentligen heller, och behöver man dricka räcker vatten.
Det går tydligen utmärkt för mig att äta tre mandlar klockan tre, rida klockan 18 och vara hemma klockan 20 utan att ha ätit ett smack. Om jag åker hem direkt från jobbet är jag faktiskt lustigt nog hungrigare när jag är hemma 18 (det kanske är dumt att göra såhär men jag tycker det är enkelt att slippa tänka på massäck eller muffins och brukar gå ned lite när jag ridit ett par månader på höstarna och gå upp på våren innan jag börjat rida mer igen, men det kanske är alla födelsedagar.).
Babyn kanske får vänta tills vi satt oss ned om 20 minuter och hon kan få ett riktigt mellanmål istället (btw, varför varför varför! finns inte de små yoghurtpaketen i en variant utan smaksättning, de är så praktiska att ge till barn och ha med sig och har fina mönster på utsidan. Dessutom slänger jag nästan alltid ohemula mängder yoghurt när jag köper i stor tetra, jag får bara inte ut det sista! och portionerna blir lite stora.). Vi hade iofs en väldigt mathärdig baby som inte behövde mellanmål på exakta tider eller äta väldigt ofta.
Nåja jag tror att när man ser sig själv som maskin och mat som bensin så verkar man fylla på för säkerhets skull. Och när jag en gång roade mig med att fundera över om jag skulle lyckas följa alla ätråd i tidningen iForm så insåg jag att det bara går inte utan att man blir rund som en boll. Man ska äta så mycket i alla mellanmål och äta dem så ofta och det är så många nyttiga saker man ska äta en liten näve av då och då att det bara inte får plats.
(bara en sådan sak som fil och två grova smörgåsar med ost och frukt till frukost är ju betydligt mer än jag behöver. Jag blir mätt på en smörgås med ost, grov eller ej så nu har jag tillåtit mig äta bara det.)