Håller med om att avramlingsträning är suveränt! Jag har fortfarande nytta av falltekniken min pappa lärde mig för dryga 25 år sedan, och har *peppar peppar* hittils klarat mig från allvarligare skador trots minst 100 avramlingar...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Just grästygel är inget jag skulle rekommendera till en bockande häst och inte i högre hastigheter än skritt till någon häst. De jag har sett (hööks bland annat) är tyvärr också så stora att de är stora på d-ponnyer. En häst som verkligen vill bocka (krumma ryggen och huvudet ner mellan frambenen är vad jag syftar på nu för att undanröja ev. missförstånd) kan göra det även med grästygel men det ryck i munnen som då blir av grästygeln kan ge en panikslagen häst med allt det innebär. Det blir dessutom mer att fastna i om ryttaren far fram i bockningen och jag vill inte tänka på vilka konsekvenser det kan ge. Därav skulle jag inte använda en sådan i högre hastighet är skritt. En matmotiverad häst med grästygel viker eller tar fram ett eller båda frambenen och äter ändå. Jag har sett det hända med följd att dess lilla rytare slår kullerbytta framåt.Ett annat tips är att sätta något form av handtag fram på sadeln som dottern kan hålla fast sig i.
Efterom att du skrev att det bara var små bok språng så kanske hon klarar av att sitta kvar om hon kan hålla i sig lite
Det finns ju enkoma remmar som är gjorda för att vara just handtag. Annars kan man ta ett par achenremmar eller sporremmar och spänna mellan ringarna på framvalvet. Eller bara en vanlig halsring.
Finns ju även det som kallas grästygel hos tex hööks. Den sitter på ovansidan av halsen efter manen och spänns fast i nackstycket och i sadeln så att inte hästen ska kunna dra ner huvudet å äta gräs, men vet de som använder den för att förhindra just bockningar och dyl.
Han låter ju som en kanonponny så hoppas att dottern kan känna förtroende för ponnyn igen och får roligt tillsammans med honom.
Vår ponny som jag tycker är rätt så cool och obekymrad om omgivningen skulle nog inte ha fixat ett luciatåg
Det är en lugn trygg ponny (det perfekta temperamentet!) som kanske tycker att han vill liva upp stämningen lite emellanåt och därför lägger in ett bocksprång. Står nästan och sover bredvid henne när hon sen klättrar upp igen.
Men han ska få en chans till, han har så många fördelar.
Jag har ingen egen erfarenhet av grästygel eller liknande anordning. Men har sett ett flertal mindre ponnysar blivit riden med den i alla gångarter. En ponny bla där mamma är en duktig tränare och beridare och tävlar svår dressyr. Dom använde den ett tag när ponnyn var lite busig och dottern inte ännu hade så bra balans. Men som med all utrustning och hjälptyglar så finns risk att hästen missuppfattar den och att ryttaren kan fastna i remmarna. Dock kan jag inte direkt se någon större risk att fastna i en grästygel än i ett martingal eller varför inte tyglarna så länge den är rätt anpassad förstås?Just grästygel är inget jag skulle rekommendera till en bockande häst och inte i högre hastigheter än skritt till någon häst. De jag har sett (hööks bland annat) är tyvärr också så stora att de är stora på d-ponnyer. En häst som verkligen vill bocka (krumma ryggen och huvudet ner mellan frambenen är vad jag syftar på nu för att undanröja ev. missförstånd) kan göra det även med grästygel men det ryck i munnen som då blir av grästygeln kan ge en panikslagen häst med allt det innebär. Det blir dessutom mer att fastna i om ryttaren far fram i bockningen och jag vill inte tänka på vilka konsekvenser det kan ge. Därav skulle jag inte använda en sådan i högre hastighet är skritt. En matmotiverad häst med grästygel viker eller tar fram ett eller båda frambenen och äter ändå. Jag har sett det hända med följd att dess lilla rytare slår kullerbytta framåt.
Däremot en bra sadel som passar barnet och ger det stöd hen behöver och handtag i rätt position är en enorm hjälp.
Knapplån
Till Ts. En barnponny som enbart rids av ett yngre barn blir lätt rastlös och då kommer det ibland lite bus hur oönskat det än är. Jag skulle därför vilja rekommendera att du tömkör eller kör ponnyn dessutom så att hens mentala aktiveringsbehov tillgodoses om det inte finns någon duktig ryttare som är liten nog att rida igenom hästen flera gånger i veckan och kan tillgodose hästens behov på det viset.
Men uppkäk så sim man har i travet kanske funkar bättre?Just grästygel är inget jag skulle rekommendera till en bockande häst och inte i högre hastigheter än skritt till någon häst. De jag har sett (hööks bland annat) är tyvärr också så stora att de är stora på d-ponnyer. En häst som verkligen vill bocka (krumma ryggen och huvudet ner mellan frambenen är vad jag syftar på nu för att undanröja ev. missförstånd) kan göra det även med grästygel men det ryck i munnen som då blir av grästygeln kan ge en panikslagen häst med allt det innebär. Det blir dessutom mer att fastna i om ryttaren far fram i bockningen och jag vill inte tänka på vilka konsekvenser det kan ge. Därav skulle jag inte använda en sådan i högre hastighet är skritt. En matmotiverad häst med grästygel viker eller tar fram ett eller båda frambenen och äter ändå. Jag har sett det hända med följd att dess lilla rytare slår kullerbytta framåt.
Däremot en bra sadel som passar barnet och ger det stöd hen behöver och handtag i rätt position är en enorm hjälp.
Knapplån
Till Ts. En barnponny som enbart rids av ett yngre barn blir lätt rastlös och då kommer det ibland lite bus hur oönskat det än är. Jag skulle därför vilja rekommendera att du tömkör eller kör ponnyn dessutom så att hens mentala aktiveringsbehov tillgodoses om det inte finns någon duktig ryttare som är liten nog att rida igenom hästen flera gånger i veckan och kan tillgodose hästens behov på det viset.
Ju mer man har på hästen desto mer finns det att fastna i. En grästygel som är rätt spänd sitter ju löst när hästen har huvudet uppe och jag har sett ett barn fara fram och hamna med bägge knäna innanför grästygeln, hen hängde alltså på halsen på hästen och satt fast med benen på en sådan variant där en tygel går på var sida. Där var det bara tur att hästen stannade och inte bockade vidare. Jag har också sett liknande variant med den typen av grästygel som är en tygel som går över mankammen, där gick det inte lika bra när barnet fastnade med ena benet och blev hängande. Både hästen och ryttaren blev ganska rejält rädda även om det i slutänden inte blev några större skador på vare sig häst eller ryttare. Jag utgår ju ifrån vad jag har sett och upplevt och skulle inte rekommendera grästygel alls. Sedan är ju alla hästar olika. Vissa går inte emot ett balsnöre som sätts upp som staket medans andra undersöker om det går att krypa under eltrådar med rejäl kräm i för att komma åt gräset på andra sidan. Dvs. det som hindrar en häst hindrar inte en annan utan hen försöker hitta andra sätt att få till det hen vill.Jag har ingen egen erfarenhet av grästygel eller liknande anordning. Men har sett ett flertal mindre ponnysar blivit riden med den i alla gångarter. En ponny bla där mamma är en duktig tränare och beridare och tävlar svår dressyr. Dom använde den ett tag när ponnyn var lite busig och dottern inte ännu hade så bra balans. Men som med all utrustning och hjälptyglar så finns risk att hästen missuppfattar den och att ryttaren kan fastna i remmarna. Dock kan jag inte direkt se någon större risk att fastna i en grästygel än i ett martingal eller varför inte tyglarna så länge den är rätt anpassad förstås?
Men som sagt, jag har inte använt mig av den själv eller studerat den på nära håll.
Vet inte. Jag har ingen erfarenhet av uppkäk.Men uppkäk så sim man har i travet kanske funkar bättre?
Intressant och bra att veta. Har bara sett sådan variant som går efter mankammen.Ju mer man har på hästen desto mer finns det att fastna i. En grästygel som är rätt spänd sitter ju löst när hästen har huvudet uppe och jag har sett ett barn fara fram och hamna med bägge knäna innanför grästygeln, hen hängde alltså på halsen på hästen och satt fast med benen på en sådan variant där en tygel går på var sida. Där var det bara tur att hästen stannade och inte bockade vidare. Jag har också sett liknande variant med den typen av grästygel som är en tygel som går över mankammen, där gick det inte lika bra när barnet fastnade med ena benet och blev hängande. Både hästen och ryttaren blev ganska rejält rädda även om det i slutänden inte blev några större skador på vare sig häst eller ryttare. Jag utgår ju ifrån vad jag har sett och upplevt och skulle inte rekommendera grästygel alls. Sedan är ju alla hästar olika. Vissa går inte emot ett balsnöre som sätts upp som staket medans andra undersöker om det går att krypa under eltrådar med rejäl kräm i för att komma åt gräset på andra sidan. Dvs. det som hindrar en häst hindrar inte en annan utan hen försöker hitta andra sätt att få till det hen vill.
Jag har ingen egen erfarenhet av grästygel eller liknande anordning. Men har sett ett flertal mindre ponnysar blivit riden med den i alla gångarter. En ponny bla där mamma är en duktig tränare och beridare och tävlar svår dressyr. Dom använde den ett tag när ponnyn var lite busig och dottern inte ännu hade så bra balans. Men som med all utrustning och hjälptyglar så finns risk att hästen missuppfattar den och att ryttaren kan fastna i remmarna. Dock kan jag inte direkt se någon större risk att fastna i en grästygel än i ett martingal eller varför inte tyglarna så länge den är rätt anpassad förstås?
Men som sagt, jag har inte använt mig av den själv eller studerat den på nära håll.
Jag skulle ärligt talat inte behålla en häst som bockade. För mig är det en stor fet no-no.
Ju mer man har på hästen desto mer finns det att fastna i. En grästygel som är rätt spänd sitter ju löst när hästen har huvudet uppe och jag har sett ett barn fara fram och hamna med bägge knäna innanför grästygeln, hen hängde alltså på halsen på hästen och satt fast med benen på en sådan variant där en tygel går på var sida. Där var det bara tur att hästen stannade och inte bockade vidare. Jag har också sett liknande variant med den typen av grästygel som är en tygel som går över mankammen, där gick det inte lika bra när barnet fastnade med ena benet och blev hängande. Både hästen och ryttaren blev ganska rejält rädda även om det i slutänden inte blev några större skador på vare sig häst eller ryttare. Jag utgår ju ifrån vad jag har sett och upplevt och skulle inte rekommendera grästygel alls. Sedan är ju alla hästar olika. Vissa går inte emot ett balsnöre som sätts upp som staket medans andra undersöker om det går att krypa under eltrådar med rejäl kräm i för att komma åt gräset på andra sidan. Dvs. det som hindrar en häst hindrar inte en annan utan hen försöker hitta andra sätt att få till det hen vill.
@sassiball Jag förstår att du känner dig lite påhoppad här i tråden, men jag undrar om du inte riktigt kan förstå varför så många reagerar så starkt? Själv blir jag måttligt irriterad att föräldrar resonerar som du, men som ickeförälder är det möjligen inte en åsikt jag har "rätten" till. Men. Ämnet för tråden sätter huvudet på spiken vad så många av oss upplever ute i ponnysvängen. Barnet tycker att något är jobbigt/tråkigt/otäckt och föräldrarna är genast där för att eliminera allt som är jobbigt/tråkigt/otäckt. Det gör att ungarna sällan behöver jobba särskilt hårt för sin rätt att rida. Går det inte bra så byts ponnyn ut, är det jobbigt att mocka gör mamma det osv osv. Jag blir tokig på sånt här så jag säger sälj ponnyn, köp inte en ny och börja med friidrott.
Naturligtvis är det så i vissa fall. Ser det väldigt ofta häromkring. Men som utomstående som ser på är det komplett vansinne. Dels för att barnen uppenbarligen inte har tillräckligt stort eget intresse och kanske hellre vill göra nåt annat, dels för att barnen inte lär sig att ta ansvar över ett djur utan bara ser hästen som ett redskap och dels att ungarna inte själv får bita ihop och kämpa när det faktiskt blir jobbigt. För livet ÄR jobbigt/tråkig/otäckt stundvis och hur ska dessa barn växa upp och bli fungerande vuxna om de aldrig fått ta tag i problemen själv utan päronen löst allt?Jag tror i egenskap som förälder att man så himla gärna vill att barnen ska dela ens eget intresse så man gör liksom vad som helst för att undvika att intresset förloras. Jag har förvisso ingen ponny till dottern som inte heller har samma brinnande intresse som jag själv hade som barn.
Sen är det självklart att du har rätt att ha en åsikt även som ickeförälder- absolut!@sassiball Jag förstår att du känner dig lite påhoppad här i tråden, men jag undrar om du inte riktigt kan förstå varför så många reagerar så starkt? Själv blir jag måttligt irriterad att föräldrar resonerar som du, men som ickeförälder är det möjligen inte en åsikt jag har "rätten" till. Men. Ämnet för tråden sätter huvudet på spiken vad så många av oss upplever ute i ponnysvängen. Barnet tycker att något är jobbigt/tråkigt/otäckt och föräldrarna är genast där för att eliminera allt som är jobbigt/tråkigt/otäckt. Det gör att ungarna sällan behöver jobba särskilt hårt för sin rätt att rida. Går det inte bra så byts ponnyn ut, är det jobbigt att mocka gör mamma det osv osv. Jag blir tokig på sånt här så jag säger sälj ponnyn, köp inte en ny och börja med friidrott.
Vill bara inflika att även om ponnyn inte är typen med överskottsenergi, så minskar nog tillfällena då den busar för mycket om tex. du själv rider den ordentligt emellanåt. Hellre safe than sorry liksomFortfarande så är det inte direkt någon ponny med överskottsenergi eller full med bus. Då hade jag aldrig köpt honom. Han är lugn i sinnet som sagt.
@Fiorano nej jag kan inte förstå att folk inte kan uppföra sig eller uppträda hövligt även om man är av annan åsikt. Att slå på den som är svag och visar det är ALDRIG OK.
Alla : Tack för fina ord och uppmuntran heart