Sv: Höenselage som är hö....
Hur länge brukar ni räkna med att en öppnad bal är ok hästfoder?
Svarar på mitt eget inlägg. Hittade detta på hippocampus
"Hur snabbt måste man fodra med en öppnad ensilagebal?
Svar:
Hur länge en bal kan stå öppen beror på hur den hygieniska kvaliteten på ensilaget är vid öppning av balen, omgivande temperatur och luftfuktighet samt ensilagets ts-halt. Man skall under höst och vår inte räkna med att en bal håller sig längre än tre till fyra dagar. Vid minusgrader håller sig de flesta balar betydligt längre än tre dagar, en vecka eller längre är inte ovanligt. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet. En öppnad bal som börjar bli varm skall man se upp med, eftersom varmgången i sig är ett tecken på att förskämningsprocessen har satt igång.
Ett riktmärke kan sägas vara ungefär 10 hästar för att en storbal skall gå åt på tre till fyra dagar, men det beror givetvis på hur många kg ts det är i balen. Räkna ut hur mycket ensilage varje häst äter per dag, och lägg sedan ihop vad alla hästarna tillsammans äter på tre dagar. Då ser Du lätt om Ni klarar att göra slut på en storbal under tre dagar, eller om balar av mindre format är ett bättre alternativ. Kanske kan storbal vara användbart under vintern, och småbal under höst och vår?
Om man sätter ut en ensilage- eller hösilagebal i hagen för fri utfodring skall detta bara göras under förutsättning att man använder foderhäckar som motverkar spill och nertrampat foder. Ensilage och hö som trampas ner i lerig mark blir snabbt en riktig bakteriehärd, som gör hästen sjuk om den får i sig det nedtrampade fodret. Ju fler hästar, desto fler utfodringshäckar behövs, så att alla hästar kan äta samtidigt i lugn och ro. Var särskilt uppmärksam på de ranglåga hästarna, de får ofta nöja sig med nedtrampat foder om det inte finns tillräckligt många ätplatser. Var noggrann med att samla ihop och ta bort foderspill. Allra bäst är en grusad eller hårdgjord utfodringsyta, det är lätt att hålla rent och blir inte lerigt.
Cecilia Müller inst för husdjurens utfodring och vård, SLU i Uppsala"