Det är där de växer, ja. Men de överlever som sporer även i syrerik miljö och är oerhört svåra att ta död på.Det jag har lärt mig om botulism är att det uppstår i en syrefattigt miljö, alltså inte i jorddamm som flyger runt. Det finns risker tex runt matplatsen om hästarna trampar ner mycket foderspill i leran. När det senare bli vår och man kanske drar ner på maten och hästarna börjar leta mat och krafsar upp och äter av spillet som legat nertryckt i leran = syrefattigt miljö i några månader. Då finns det risk att det utvecklats botulism och hästen blir sjuk.
Det finns givetvis fler anledningar till att inte ge jordigt grovfoder, som sandkolik eller andra bakterier som potentiellt kan störa hästens tarmflora.
Exakt vad som är hönan och ägget är nog svårt att veta exakt. De både utsätts i högre grad för bakterien och är känsligare, något som jag tyckte var så självklart att jag inte hade en tanke på att nämna det ens.Är nog inte för att föl ligger mer ner utan är mer troligt att föl är känsligare precis som människobarn där det inte rekommenderas att ge honung till barn under ett år och även så kan små barn få botulism av bakterierna som flyger runt vid tillexempel grävatbetsplatser.
Unga individer är känsligare helt enkelt oavsett art.