Sv: Hingst
Xeline skrev:
1. Uppriktigt sagt så tror jag att folk redan idag betäcker med grannens Brunte om man bara är ute efter att producera ännu en häst.
2. En grej som du är inne på - det är prestationer trots avvikande exteriör....jag håller med om att det borde påvisa att trots att besntället inte har 7 eller över så kan hästen prestera och det är ju egentligen det som är det viktiga om man skall avla på prestation. Och då är det ju synd att icke godkänna de som har allt utom perfekta ben....som kanske dessutom inte spelar nån roll om den ändå visat sig hållbar.
1. Buskavel är på framförallt ponny mycket vanlig. All form av buskavel sker utanför systemet och hingsten för inte språngrulla och utfärdar betäckningsbevis.
En sådan avkomma har därmed inte "pappersvägen" någon härstamning, utan härstamningen måste uppges muntligt.
Av den anledningen krävs det vid registrering att föl, mor, far måste DNA testas för att härstamningen skall komma med i hästens papper.
Sådan testning kostar ca 500 kr/individ och sedan tar registraturen ut administrativ merkostnad för registreringen.
Detta medför förstås att det för de flesta blir för kostsammt att få med härstamningen och hästen registreras med okänd härstamning.
Tittar man på ponnysidan och "långbenta" ponny som är c-d ponny och används i sporten.
Avlas det årligen i Sverige ca:800 st som registreras med känd härstamning.(minst känd far).
Ca 1700 ponny registreras årligen med okänd härstamning.
Okända hästar har betydligt färre registreringar årligen.
Nu måste nödvändigtvis inte alla dessa ponny och hästar vara födda i Sverige, men säkerligen är det en betydligt större andel än vi tror.
Så någon respekt på detta område för gällande lag finns inte och har aldrig funnits. Vilket också innebär att försvinner lagstadgat avelsvärderingstvång så märker vi egentligen ingen skillnad.
Hur många hästar som finns i Sverige vet vi inte heller exakt. Det har däremot gjorts uppskattningar. Ifrån uppskattningarna går det sedan att räkna ut hur många hästar som sedan borde avlida eller avlivas/år.
Det finns registrerade uppgifter om hur många hästar som slaktas/avlivas på Svenska slakterier/veterinärer och därmed får vi en uppfattning hur många hästar som teoretiskt borde "gå ur tiden", men som inte blir slaktade/avlivade under djurskydds mässiga former.
Troligt är att vi i Sverige har ett mycket stort mörkertal på hästar som levande förs ut ur landet för att transporteras till Italien för slakt under vidriga förhållanden.
Samband finns med mörkertalet och hästar/ponny som är resultatet av att någon bara velat ha ett föl och inte överhuvudtaget tänkt på att avkomman skall ha tillräcklig kvalite för att någon skall vilja ta hand om den, föda, hovvårda, ge veterinärvård + att kosta på sin häst en anständig död.
Sverige och Svenskar har ett rykte om sig att vara djurens vänner.
Vår regering kommer med "näbbar och klor" driva kravet mot EU att obligatorisk veterinärbesiktning skall vara ett grundkrav för hästar i avel.
Sprid och kräv av era vänner, att inte använda hingstar som når grundkrav för avel--att genomgå allmän avelsvärdering av en hingst kostar ca 1000 kr och förstås resan till avelsvärderingen.
För denna summa 1000 kr+en resa, skulle väldigt många hästar/ponny slippa ett ovärdigt liv som för många slutar med en gräsliga resa till Italien, för att sluta som salamikorv som vi sedan köper tillbaka till Sverige och äter på våra "mackor".
2. Prestation + måttligt avvikande exteriör och rasföreningarnas krav är en helt annan typ av spörsmål.
Där handlar diskussionen om hur just den rasen väljer individer till sin egen avel.
Alla avelsföreningar är medlemsföreningar och vill man vara med och påverka hur aveln bedrivs är ett "aktivt" medlemskap det allra bästa.
Medlemsföreningen arbetar med demokratiska metoder och utformar helt själva rasvisa krav och bedömningsledare utser dom själva.
"Staten" har i rasföreningarnas egna krav mycket liten påverkan. SH´s roll i detta sammanhang är att granska de rasvisa kraven att de är låttförståliga och följer djurskyddskrav och att de utsedda domarna är behöriga.
peråke