Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Bubbla skrev:Meningen är väl att den exteriör som man vill att hingstarna ska ha och därmed nedärva är den som ger bäst hållbarhet med det användningsområde man ska ha hästen till. Vet att man gjort någon undersökning och det faktiskt visat sig att de hästar som bedömdes som exteriört bättre faktiskt också höll bättre. Men sen finns det såklart alltid undantag från detta.
olgaklara skrev:De forskningsresultaten vill jag gärna se??? Med tanke på att i England så avlar man fram ft hästar som är lite inåttåade eftersom de har mindre benägenhet till senskador
Och tittar man på de flesta högpresterande hästarna så är de både skeva hit och dit och håller ändå!
Jag tror att det är ridningen som sådan som får hästar att gå sönder, för man kan alltid se en röd tråd på vissa ryttare som alltid har skadade hästar och det kan väl inte vara en slump att just de ryttarna får hästar som har dålig benställning om och om igen??
MissFideli skrev:Jag tror inte det är det som är problemet. Utan mer att ägarna till dessa hingstar ofta inte är speciellt kunniga. Och likaså stoägarna som använder hingstarna.
Hingstarna kan ju ha defekter och fel som nedärvs till avkommorna osv.
älgen skrev:Men det som är lite synd är att det finns hästar som är jättebra tävlingsindivider och skulle kunna lämna fina avkommor inte är godkända pga av exteriör.
Varför skulle man inte kunna avla på en sådan hingst ändå?
Svårt att förklara vad jag menar i skrift
älgen skrev:Men vad säger att "staten" ska bestämma vilka jag vill använda.
QUOTE]
Jag tror du missförstått hela avelsvärderingssystemet i Sverige.
Det är inte "staten" som bestämmer vilka hingstar som blir godkända.
"Staten har bara krav på att hingsten inte har några arvbara defekter enligt en viss kassaktionslista, att hingsten inte har skadliga exteriöra avvikelser och att hingsten går att rida eller köra. Det obligatoriska rid/körprovet är mycket enkelt och sorterar bara bort hingstar med mycket dåligt temperament eller fullständigt oridbara.
Däremot har avelsföreningarna satt upp "rasvisa" krav för sina raser.
Olika raser har olika krav.
Det är bara om den visade hingsten av en viss ras når "rasvisa" krav som den stambokförs (godkänns) och får lämna avkommorna med fullt avelsvärde.
Hingstar som INTE når rasvisa krav men genomgått veterinärbesiktning, exteriörbedömning och bruksprov får användas i allmän avel.
Dessa "avelsvärderade" men inte godkända hingstar lämnar avkommor utan avelsvärde.
Halvblod och ridponny avkommor med grå papper.
Ponnyraser och kallblod avkommor med "typ" 9000 serie.
Det är bara hingstar med arvbara defekter, extremt dålig exteriör, ohanterbara/oridbara som EJ anses klarat grundförutsättningarna.
Tycker avelsvärderingsnämnden att hingsten bara är dålig så brukar dom "rekomendera" att den inte används i avel.
Ett avskaffande av avrelsvärderingstvånget betyder INTE att avelsföreningarna måste sluta att sätta krav för vilka hingstar som dom vill använda i sin avel.
Ett avskaffande betyder endast att nuvarande "tvång" av veterinärbesiktning och genomfört "rid/kör" test försvinner.
De flesta länder i Europa har inget avelsvärderingstvång, men årligen har dom sina hingstpremieringar och bruksprov som vanligt.
peråke
Xeline skrev:Uppriktigt sagt så tror jag att folk redan idag betäcker med grannens Brunte om man bara är ute efter att producera ännu en häst.
En grej som du är inne på - det är prestationer trots avvikande exteriör....jag håller med om att det borde påvisa att trots att besntället inte har 7 eller över så kan hästen prestera och det är ju egentligen det som är det viktiga om man skall avla på prestation. Och då är det ju synd att icke godkänna de som har allt utom perfekta ben....som kanske dessutom inte spelar nån roll om den ändå visat sig hållbar.