"Hästtandläkare"

Sv: "Hästtandläkare"

Det där med kursens längd är lite missuppfattad faktiskt. Jag gick fem veckor i USA, men då skulle man ha läst in teorin innan. Den första veckan var uteslutande teorigenomgång, andra veckan fick vi lära oss att raspa på skallar osv. Under tiden på skolan gick vi igenom ca 100 hästar, sammanräknat på oss elva elever så om det var ngt utöver det vanliga så fick vi alla vara med och undersöka. Tilläggas kan att vi hade fem lärare under denna tiden som dessutom var certifierade i IAED och mycket rutinerade. Så jag menar två elever på en lärare det är inte illa! Efter kursens genomgång utförs ett praktiskt och ett teoretiskt prov som stämmer överrens med Iaeds prov, vilket innebär att om man blir godkänd så ska man kunna vara kunnig nog att certifiera sig!
Skolan rekommenderar starkt att man ska gå som lärling efter utförd kurs, det gjorde jag eftersom jag ville vara säker på min sak och få mer kött på benen. Under min praktik gick vi igenom ytterligare 100 hästar så det är ingen som kan säga att utbildningen inte är tillräklig, hur många hästar tittar en veterinär i munnen under sin utbildning-inte många...Tyvärr.
Jag saknar också ett större samarbete med veterinärer, jag har en som raspar själv men tillkallar mig vid allvarligare fall vilket jag tycker är en bra lösning. Sedan får man förstå veterinärerna att de är skeptiska också, men det beror nog framförallt på okunnighet och att hästtandtekniker ofta blir "nedpratade".
 
Sv: "Hästtandläkare"

Ja inte ser en veterinär ngra 100 munnar under sin tandutbildning inte!! kul att du fått ett så bra samarbete med en veterinär, funderat på att certifiera dig enligt iaed? vad jag förstått så finns det inte så många med iaed i sverige.
 
Sv: "Hästtandläkare"

När en "tandläkare " i regionen snackar skit om en för att man tagit enligt försiktiga principer o säger att man inte gjort något alls så är det inte underligt att man är skeptisk.
Obs en god vän o kollega blev tvungen att avliva en häst behandlad av denne( samma person som nämns i ett av inläggen ovan).
Sen blir jag vansinnig på alla påståenden att veternärer inte duger något till på tänder, o när "tandläkare" tex påstår sig botat överbett eller underbett, samt när man hör om de som påstår sig ha dispens för att ge lugnande.
Ett annat exempel, djurägaren ringer till vet o vill ha lugnade utskrivet eftersom "tandläkaren" skall dra alla incke permanenta kindtänderna i underkäken eftersom hästen fått bulor på underkäksgrenen.
Inte undra på att man sagt blankt nej när man blivit ombedd att hjälpa till med sedering.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: "Hästtandläkare"

Det finns ännu ingen i Sverige som innehar Iaed certifiering, men jag tror att det är på gång. Jag har som mål att så småningom certifiera mig men de har ganska höga krav innan man kan göra det.
För det första måste du ha varit medlem i Iaed i ett år, ha en certifierad mentor som kan gå i god för dig och intyga att du är lämplig (svårt eftersom det ännu inte finns ngn i Sverige) samt genomföra dessa proven i USA.
Normalt sett när man uppfyller dessa kriterier åker man till skolan och är där en vecka innan provet för att trimma upp kunskaperna lite extra. En vecka på skolan plus flygresa och certifiering landar på kanske 30-40 000:-, så det är inget man gör bara så där...
Men visst, det ligger och gnager att man ska göra det men jag hade gärna utfört en certifiering här i Sverige eftersom veterinärer mm uppenbarligen inte samtycker med den "läran" de har i USA, det är ju den de lär ut på skolorna där och som smutskastas här i Sverige...
Så att inneha en IAED cert. skulle inte slå särskilt högt här med tanke på att man ändå är en sån där "oseriös och okunnig hästtandtekniker" eller hur?
 
Sv: "Hästtandläkare"

Nu är vi ju tillbaka till det här med seriösa och oseriösa utövare igen, eller hur?
Det här med sedering missbrukas ju en del och det är allmänt känt att flera utav de som är hästtandtekniker sederar fast de inte får lov, vilket jag inte kan förstå. Man gör det inte dels för att det är olagligt och sedan för att om något skulle hända så står hästägaren ansvarig utan försäkringar som täcker. Jag tycker att en tandtekniker som sederar själv utan vet. ska räknas som oseriös.
Men sedan kan jag på ett vis förstå att de sederar också med tanke på vilket motstånd det finns hos veterinärerna där många fördömer utan att ha kunskap om vad man ska göra.
Det är svårt för alla parter och det hade ju fungerat mycket bättre om det hade gått att samarbeta istället för att motarbeta varandra...
Alla veterinärer är inte skit, de finns de som är duktiga och intresserade av tänder men samtidigt finns det de veterinärer som efter en dags föreläsning tycker att de är specialiserade på tänder...
Utbildningen som jag har gått riktar sig faktiskt främst till veterinärer och jag kan ju tycka att vill man som veterinär specialisera sig på tänder, varför är man då inte beredd att lägga pengarna på en riktig utbildning enligt Iaeds normer?
Hästtandteknikerna har ju vuxit fram pga veterinärernas bristande resurser och kunskap, hade de haft det från början hade det inte funnits en så stor marknad för hästtandtekniker.
 
Sv: "Hästtandläkare"

jag har varit med om både och...numera har vi en vet på kliniken som gått praktik hos TL, hon är duktig och noggrann...men min krångelpelle som fick gå i 4 år med problem som ingen vet såg, med foderfickor 7 cm höga bara mm från att ha frätt upp i bihålorna så kan man ju inget annat än vara skeptisk....raspa bara....känns bra...

jag tackar min gud att det upptäcktes innan det var rent försent och det var inte av nån som jobbar på kliniken.....det tog mig 2,5 år att komma någorlunda rätt med detta men 100 kommer han aldrig att bli...hade min häst varit nerväst lagd hade han garanterat blivit anklagad för att vara en het idiot....han VAR som tur var inte het, däremot kunde man knappt ta i honom från start om han vill lägga sig i grejorna...
 
Sv: "Hästtandläkare"

I stort håller jag med dig.
Men inte när du på sätt o vis förstår de som sederar själva kan man inte få till ett samarbete så får man hålla sig till de hästar som inte fordrar sedering.
Tyvärr verkar det som att mångas affärside är att tala om att inga veterinärer duger ngt till. Enn annan affärside är elekriska verktyg som visst kan vara smidiga i rätt händer men inte gör ett bättre jobb än ett bra urval moderna raspar.
Med tanke på den performance floating som lärs ut på en del ställen så är det inte undra på att vi blir skeptiska.
Samtidigt är jag väl medveten om att en del veterinärer lever kvar i en tid då det ansågs ok att sätta in munrullen o dra några tag med den ledade raspen utan att kolla tänderna.
Jag har visserligen bara gått en tvådagars kurs men innan den hade jag grundläggande utbildning i anatomi fysiologi matsmältning anestesi mm samt 20 års erfarenhet av att faktiskt försöka göra ett bra jobb samt att jag är ganska läskunnig.
PL
 
Sv: "Hästtandläkare"

peter_lundin skrev:
I stort håller jag med dig.
Men inte när du på sätt o vis förstår de som sederar själva kan man inte få till ett samarbete så får man hålla sig till de hästar som inte fordrar sedering.
PL
Förlåt mitt uttryck, men om jag säger att jag kan förstå tanken att de behöver sedera själva eftersom de är motarbetade... Jag personligen skulle aldrig göra det, utan har ett bra samarbete med min veterinär här hemma. Tillika så har min mentor aldrig sprutat själv heller och tar också avstånd till det. Jag tycker att om man visar att man är duktig och kan sin sak så finns det alltid veterinärer som vill samarbeta.
Dessutom är det inte ofta jag behöver hjälp med sedering eftersom jag inte drar ut tänder, mjölkkappor tar man ju normalt inte ut innan de är mogna och mer eller mindre kommer av sig själva.
Angående performance floating tycker jag att du sätter det i fel sammanhang. Performance floating är det jag utför, med mål att hästen både ska kunna tillgodogöra sig födan bättre OCH fungera som presterande individ. En häst med stora sår i kinderna har jag svårt att se prestera maximalt eller hur? Många veterinärer ser bara till att hästen skall kunna äta bättre, vilket naturligtvis är rätt men man kan även se till att den fungerar som ridhäst också.
Vad gäller maskinella verktyg typ Dremel så är det sällan man använder det, jag tycker mer att det är tandspecialiserande veterinärer som använder det.
Enda gången jag använder det är om jag har allvarliga saker på en häst som är stökig och ändå kräver sedering, då kan jag använda dremeln till att ta ner hakar, ramper och korrigera överlånga tänder osv. En annan åtgärd som nästintill kräver motoriserade instrument är större incisivarbete, som vid överbett som inte blivit underhållna och incisisverna fått växa fritt.
 
Sv: "Hästtandläkare"

Resultatet av performance floating blir tyvärr ofta det som beskrivs i ridsport, begreppet används även i USA ofta som beteckning på ett hårdhänt ingrepp där man tar mer än vad som är naturligt. Men visst även jag tar ner taggar som inte skulle ha ngn betydelse om hästen inte skulle ha bett o träns.
Att ta ner incisiver utan el är svettigt men det är ändå inte lämpligt att ta för mkt i taget.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: "Hästtandläkare"

jag har full förståelse att många använder elektriska verktyg, att stå och handraspa häst efter häst kan inte vara speciellt bra för axlar, sen självklart så måste det ju utföras med försiktighet.
Det finns nu för övrigt en kille i sverige med iaed certifiering. den killen jag använder mig utav.
 
Sv: "Hästtandläkare"

Ja det är det jag menar elverktygen är för att göra det lättare inte för att göra ett bättre jobb. Ofta är det inget problem med hästar man åtgärdat några gånger utan på nya hästar med häftiga hakar od, då längtar man efter elverktyg.
PL
 
Sv: "Hästtandläkare"

TeamTop skrev:
Det här med sedering missbrukas ju en del och det är allmänt känt att flera utav de som är hästtandtekniker sederar fast de inte får lov, vilket jag inte kan förstå. Man gör det inte dels för att det är olagligt och sedan för att om något skulle hända så står hästägaren ansvarig utan försäkringar som täcker.

Måste bara fråga om tex hästägarens ansvar. Om en tandtekniker säger att h*n fått despens ang sedering och något händer är det fortfarande hästägarens ansvar?
 
Senast ändrad:
Sv: "Hästtandläkare"

När det gäller sedering ligger nog det huvudsakliga ansvaret på den som far omkring o sprutar samt på den idiot som förser med preparat.
PL
 
Sv: "Hästtandläkare"

Ansveret ligger på den veterinären som skrivit ut preparatet. Sen vad som gäller om det händer ngt om man tex ger plegicil el dyl i fodret vore lite intresant o veta. men om en injektion sker och preparatet kommer från okänd källa tex internet lär det vara hästägaransvar.
 
Sv: "Hästtandläkare"

Det är inte lagligt att fara runt o ge andras djur receptbelagda preparat så ansvaret är inte enbart veterinärens.
PL
 
Sv: "Hästtandläkare"

Jag funderar lite på det här med felbehandlingar...Om man utför ett antal behandlingar per år borde det ju kunna bli så att man misslyckas i något enstaka fall oavsett utbildning? Om man tittar på sjukvården, sker ju ett antal felbehandlingar av patienter varje år, trots att läkarna har rätt utbildning. Tycker också att man hör om felbehandlingar på veterinärkliniker med jämna mellanrum. Att just hästtandläkarna är uppmärksammade nu kan ju bero på att det har uppstått konkurrans mellan veterinärer och hästtandläkare, då de arbetar mot samma målgrupp? Har under det senaste året hört många diskutera det här med injektioner av lugnande i samband med ingrepp på hästarnas tänder, själv är jag lite frågande till varför inte andra än veterinärer skulle kunna utföra detta? Att sticka venöst och tillföra läkemedel är ju egentligen inte särskilt svårt och kan ju inte ställa till så mycket om man inte ger fel dos av läkemedlet. För att dra en parallell till sjukvården igen, så är det ju sjuksköterskor och undersköterskor som sticker och administrerar läkemedel, det är inte överläkaren!
 
Sv: "Hästtandläkare"

Ja teknisk personal med utbildning får ge lugnande efter vets ordination på kliniker.
Här skulle det vara fråga om att personal utan någon godkänd utbildning på eget bevåg gav lugnande till andras hästar. Om du tycker att det vore bra så får du väl kontakta lagstiftarna.
Angående felbehandlingar så har veterinärer en ansvarsnämnd dit djurägaren kan anmäla, gentemot "hästtandläkare" är djurägaren i stort sett oskyddad.
PL
 
Senast ändrad:
Sv: "Hästtandläkare"

problemet är inte att ge preparatet det fixar de flesta dosering av tex domosedan är busenkelt, problemet uppstår om ngt går snett. Det gäller ju inte bara vid behandling av tänder utan även då många hästar är ovilliga att bli klippta att behov av sedering uppstår. Och detta görs i mycket större utsträckning än vad många tror. Har själv aldrig hört om ngn häst som strukit med vid sedering med domosedan men vore intresant om ngn visste vad som har o kan gå snett. Men mediciner skall man inte exprimentera med om man inte är utbildad och utbildning för att injicera hästar kan man få, dock måste veterinären närvara vid behandlingen ändå.

nu var jag lite sen med mitt svar såg jag...
 
Sv: "Hästtandläkare"

Men ponera då att man har ett samarbete med veterinär och utför behandlingarna på en veterinär praktik, som den hästtandläkare jag anlitar. Då borde ju denna kunna betraktas som teknisk personal och få delegation på att injicera lugnande i samband med tandbehandlingar?
 

Liknande trådar

Hästvård Vårt 16 åriga sto blev i början av sommaren svullen i båda bogspetsarna. Har under sommaren undvikit ridning och haft hästmassör som...
Svar
6
· Visningar
683
Senast: tara
·
Foder & Strö Jag har en gammal ponny, 26 år, som har börjat få lite svårt att tugga hö (Duktig hästtandläkare har undersökt och bedömt.). Hon blev...
Svar
18
· Visningar
1 015
Hästvård Jag tycker att det är jättesvårt att se ”painface” på hästar. Försöker studera bilder noggrant men det är inget jag kan se bara sådär...
2
Svar
20
· Visningar
1 957
Senast: fio
·
Hästvård God kväll! Sitter just nu och vakar över sjuk häst och tänkte höra om någon varit med om något liknande. Ena hästen sväljer inte sin...
2
Svar
27
· Visningar
2 287
Senast: Zetly
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp