"Hästtandläkare"

Sv: "Hästtandläkare"

HannaZ skrev:
Per-Martin Andrén (veterinär och sysslar mest med tänder nu) kommer regelbundet till Malmö. Har uppfattat honom som kunnig (men det är ju svårt att uttala sig om när det inte är några speciella problem man har och man är novis själv).

Han gillar jag skarpt :)
HAn har behandlat min häst i munnen sista 1,5 åren och har åtgärdat en del i hennes mun som andra vet. missat under ca 6 års tid (hans uppskattning). Sen att han även jobbar kiropraktiskt gör att jag gillar honom ännu mer. Min häst framförallt älskar denna vet., och det är pga mycket trassel ett släkte hon normalt inte är överförtjust i :smirk:
Han behandlar även ridskolans (där jag jobbar extra ibland) ca 40 hästar regelbundet och det sköter han utmärkt.

Me like :bow: :bow:
 
Sv: "Hästtandläkare"

Jo jag har tur som har hästarna hos en häst+människokiropraktor som sammarbetar med Per-Martin (han kommer och har mottagning på gården några gånger per år).

Vet flera som är nöjda som tex har tagit bort vargtänder/rester som stört hästen men som annan veterinär förnekat existerar.
 
Senast ändrad:
Sv: "Hästtandläkare"

peter_lundin skrev:
O sen fixades problemen, det viktiga är att den som lämnar kvar ett rotfragment informerar om detta. Även TL lär ha lämnat kvar fragment se ovan.
PL


Javisst, alla kan göra fel och jag har aldrig anklagat veterinärkåren för att inte kunna sin sak (är ingen fanatiker när det gäller hästtandläkare)

Jag beskrev mitt fall där det var betydligt mer problem än lite kvarlämnade vargtandsfragment. Tandfällningen och den kvarsittande kapseln var ingen kul sak.
3 olika veterinärer var inkopplade innan vi gav upp och åkte till TL.
(på rekommendation av en vet. :bow: )

För mig är en veterinär (eller annan ) som ser sina begränsningar och slussar vidare guld värt och jag önskar att framtidens hästvård
blir mer inriktad på samarbete mellan vet. tandläkare, Et, massörer osv.

Som jag skrev tidigare så är jag väldigt nöjd med mina veterinärer som kan fixa så mycket annat än just tänder. :)
 
Sv: "Hästtandläkare"

Sent omsider så har även jag läst artikeln!

Både bra och mindre bra i den anser jag!
Bra att det upplystes om att många utbildningar inte är "så mkt att ha" när det gäller att vara hästtandläkare.
För jag uppfattade det som om ngn med inga förkunskaper alls kunde gå utbildningen, och sedan titulera sig hästtandläkare och köra igång att behandla?

Men det jag inte gillade var den veterinär som ansåg att man inte behövde göra ngt åt hästens tänder förrän hästen tuggade bossor och magrade av.
Hur kommer sig inställningen att man inte ska försöka förebygga innan det går så långt? :confused:

Sedan är min personliga åsikt att väldigt många veterinärer är fullkomligt ointresserade att titta på hästens tänder! En ansåg det farligt att med handen känna efter vart det var vasst/om det var vasst över huvud taget. Så denne filade med raspen lite på måfå. Gör ingen som helst nytta anser jag!

Jag åker regelbundet och kollar min hästs tänder. Och inte alla ggr finns det ngt att fila på.
Min hästtandläkare är en klinikveterinär som specialiserat sig på tänder. Därigenom får hon ju även ge hästen lugnande.
 
Sv: "Hästtandläkare"

Polly_Mulle skrev:
Jag har funderat på en bygelnosgrimma som komplement till min remontgrimma för att få bytt tryck ibland, kan ju inte ens byta bett på hästen utan att han går i taket. Det är BARA tredelade som gäller för hans del...
Kan man använda bygelnosgrimman ibland, eller är det enbart en korrigeringsgrimma?

Vi har diskuterat den här bygelnosgrimman mycket bland islandshästägare.... här kommer ett referat:


"För inte så länge sen var jag hos hästtandläkaren T******n med min häst. Jag hade med mig alla mina bett och nosgrimmor som jag brukade använda när jag red. Bla en bygelnosgrimma som jag nästan aldrig använde då jag hört så mycket dåligt om den. " Det är en korrigeringsgrimma", " Tortyrredskap", ".. man ska vara jävligt försiktigt när man anväder en sådan..." osv.
T******n tittade på mina bett och nosgrimmor och hade ett litet föredrag (mycket uppskattat) om hur alla funkade. När jag gnällde lite över att min vanliga nosgrimma inte passade så bra så undrade han om jag inte hade en bygelnosgrimma.? När jag förklarade varför jag inte vågade använda den pga av vad många har sagt så skrattade han bara. "- Alla nosgrimmor kan vara ett tortyrredskap om man inte sätter dit det rätt", sa T******n med ett brett leende.
Om man tittar på själva bygeln när den sitter på hästen så ska den inte gå emot bettet + en annan viktig sak som jag tror många inte tänker på. Den ska inte ligga an mot tänderna. Speciellt viktigt är att kolla tänderna bakom bettet för det är oftast där den ligger an. Själva bygeln är gjord av järn just för att man ska kunna justera den. Man kan alltså böja ut den lite och på så sätt "skräddarsy" den efter hästen.
Alltså. Bygelnosgrimman är precis lika bra eller dålig som andra nosgrimmor beroende på hur den sitter. När den sitter rätt så ligger bettet fritt vilket är bra. Inget som stör hästen.
Hoppas ni har fått ut något vettigt över detta inlägg."
 
Sv: "Hästtandläkare"

Har också nyss läst artikeln och jag tycker att den är bra. Sen kan man ju tycka att det är den som utför arbetet som ska ansvara för ev.felbehandlingar...vet flerafall där veterinär sederat och sen åkt därifrån :crazy: ...

Jag håller mig till min veterinär som är utbildad av TL och som hela tiden samarbetar med honom aktivt för att göra folk medvetna om vad som händer i hästens mun. Jag gick själv en sådan kurs i vintras och det var mycket lärorikt. :cool:
 
Sv: "Hästtandläkare"

Det har jag gjort och jag är så lyckligt lottad att jag har en utblidad vetrinär med inriktning på hästens mun och som gått erkänd "tandläkarutbildning".
Dvs en vetrinär med med specialinriktning på hästens mun :)

Det var min dressyrtränare som tipsade mig om henne, han får hingstar från tyskland som han ska rida till och visa upp på kort tid. och vissa av de hästarna är helt förstörda i munnen, ett par ggr har han tom fått hästar med sönderbrutna käkar :crazy: pga felaktig betsling.
 
Sv: "Hästtandläkare"

När kommer det en ordentlig hästtandläkarutbildning till Sverige då så man vet vad man anlitar, liknande hovslagarutb i Skara? :crazy:


Känns svårt att vara den som står för beslutet när tandis står och säger att den och den tanden måste slipas för hästen har sår i kinderna och inom si och så många år kommer det innebära allvarliga problem i tuggprocessen... Och när dessutom veterinär anlitas för sedering.
Jag är förvisso nöjd med behandlingen på min häst, men vem vågar tacka nej till slipning när den som kallar sig Utbildad säger att det är så pass allvarligt?




Hade ut en hästtandläkare för ett par år sedan som påstod att den här hästen skulle absolut dö i förtid om inte en långvarig och regelbunden behandling infördes med detsamma (med ungefär 10 st utropstecken efteråt!) Då sa jag faktiskt tack och adjö, det lät mest som ett bekvämt sätt för honom att tjäna pengar på.
Och hästen lever än, kan jag meddela. (20 år idag.)
 
Sv: "Hästtandläkare"

Apropå utbildningar så har ju SLU i samarbete med bland andra TL dragit igång en trestegs vidareutbildning för veterinärer med specialintresse för hästtandvård. Tanken är att denna ska leda till en certifiering (dock är just certifieringsbiten inte klubbad än). Första kursen har redan gått av stapeln och kommer att följas upp under kommande år. Deltagarlista för denna kurs går säkert att få tillgång till, antingen via SLU (Ove Wattle) eller TL.
 

Liknande trådar

Hästvård Vårt 16 åriga sto blev i början av sommaren svullen i båda bogspetsarna. Har under sommaren undvikit ridning och haft hästmassör som...
Svar
6
· Visningar
683
Senast: tara
·
Foder & Strö Jag har en gammal ponny, 26 år, som har börjat få lite svårt att tugga hö (Duktig hästtandläkare har undersökt och bedömt.). Hon blev...
Svar
18
· Visningar
1 015
Hästvård Jag tycker att det är jättesvårt att se ”painface” på hästar. Försöker studera bilder noggrant men det är inget jag kan se bara sådär...
2
Svar
20
· Visningar
1 957
Senast: fio
·
Hästvård God kväll! Sitter just nu och vakar över sjuk häst och tänkte höra om någon varit med om något liknande. Ena hästen sväljer inte sin...
2
Svar
27
· Visningar
2 287
Senast: Zetly
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp