Sv: Hästhagar och allemansrätt.
Tyvärr inte då detta fall åkte villaägaren dit och vart skadeståndsskyldig., kommer så väl ihåg detta att man vart vansinnig.
Snart blir Sverige som USA, du kan stämma den som bjuder dig på kaffe om du bränner tungan på 500 miljoner!
Sunda förnuftet har funkat rätt bra i Sverige i många 100 år och bör funka lika länge till tycker man!
Likväl får du med googling inte upp någon dom, men att påståendet/skrönan diskuterats i snart 20 år och kommit fram till samma svar? Hittar inte ens en tidningsartikel om det - men söker vidare.
Men än hittar jag bara sånt här:
Svensk Juristtidning 2010 s. 753
Svensk rättspraxis: Skadestånd utom kontraktsförhållanden 2007-2009
"Problemet är känt bl.a. från det vanliga påståendet (troligen beroende på något missförstånd) att fastighetsägare riskerar att bli skadeståndsskyldiga mot inbrottstjuvar som halkar på trappor som inte sandas. [...] resonemanget gör det inte alldeles klart var gränsen går för rätten till skadestånd. I varje fall kan fortfarande inte den halkande inbrottstjuven räkna med någon ersättning."
Lawline.se
2008-09-05 i SKADESTÅNDSRÄTTFRÅGA
Detta ar antagligen en skrona, men kan detta verkligen stamma? En inbrottstjuv bryter sig in i din bostad och bar ut din TV, han halkar pa din trapp och bryter foten pa grund av att du inte sandat och du blir skadestandsskyldig, eller om inbrottstjuven blir biten av din hund. Kan detta verkligen stamma att du som agare av fastigheten kan kravas pa skadestand av nagon som stjal din egendom? Det vore jattebra om detta blev klarlagt. For ovrigt, hatten av for en mycket vettig websida!SVAR
Hej och tack!
Ägaren är ansvarig för fastighetens underhåll och kan bli skadeståndsskyldig gentemot besökare som halkar. Men när det gäller kvalificerat obehöriga besökare som inbrottstjuvar utgår inget skadestånd p.g.a. vårdslöst handlande. Om tjuven däremot skadar sig p.g.a. ägarens uppsåtliga handlande, te.x. en uppsatt fälla eller liknande, kan ägaren bli skadeståndsskyldig.
Vad gäller hundbettet, däremot, har ägaren strikt ansvar, oberoende av vållande, vilket innebär att hundägaren kan bli skadeståndsskyldig t.o.m. gentemot en inbrottstjuv. Tillämpligt lagrum är 19 § lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, se här
Med vänlig hälsning,
---
Lars Guttman, Jurist hos Villaägarna. I tidningen Vi i Villa, december 2010
Säkert har du hört resonemanget om att en inbrottstjuv kan halka och skada sig – kommer du då att tvingas betala skadestånd? Sannolikt inte, menar Lars Guttman:
– En inbrottstjuv har inte på din tomt att göra. Han har försatt sig själv i den situation som uppkommit. Om däremot en renhållningsarbetare som ska hämta din soptunna halkar; det har du ansvar för. Eller en dörrförsäljare, som har rätt att knacka på din dörr om inte du har någon skylt uppsatt.
--
Inte ens vår fd justitieminister har hört talas om rättsfallet
Chatt med frågestund på TV3s Efterlyst hemsida:
Jennifer: Stämmer det att om en inbrottstjuv halkar på ens uppfart så är det jag som får böta eftersom jag inte sandat ordentligt?
Thomas Bodström: Jennifer, den där frågan diskuterades redan när jag gick på juristlinjen, vilket känns som det är hundra år sen. Jag har väldigt svårt att se hur man kan bli skyldig att betala skadestånd för att man inte sandat sin uppfart till sitt eget hus. Thomas
--
På Zeteo, Karnov osv hittar jag inga rättsfall med någon halkande inbrottstjuv. (Däremot andra fall när inbrottstjuvar fått skadestånd, men det har handlat om andra saker - typ att fastighetsägaren skjutit på dem osv)
Det närmsta jag hittar, men där är det ett lindrigare intrång och helt andra omständigheter, var en man som i mörker olovligen gick in på en byggarbetsplats för att kissa, och föll ner i ett schakt. Där för HD en diskussion, och kommer fram till att företaget brustit i en hel del som finns rättsligt reglerat och att byggplatsen var centralt belägen. Den kissnödige mannen har olovligen vistats på byggarbetsplatsen, men att bolagets vårdslöshet är större, och företaget döms att betala ut skadestånd - däremot är skadeståndet nedjämkat med hänsyn till att killen olovligen var på byggarbetsplatsen. Domen är dock från 1971 så inte direkt ny. Men samma bedömning med en villaägare kontra en inbrottstjuv skulle ju inte ge samma bedömning, utan skadeståndet skulle jämkas ner.