Från djurriket har jag hönsägg och honung, det senare mycket mer än jag förbrukar. Tillgången på ägg är just nu sporadisk och förutsätter föryngring och utökning av hönorna. Vilket förutsätter ytterligare projekt med att fixa klart hönsgården och grusläggningen utanför. Det är svårt att lyckas trycka in de där extra projekten tidsmässigt, bredvid ett gott och väl heltidsjobb och det vanliga gårdsunderhållet, men det ska och kommer att göras.
Bivaxet har jag också gjort hudsalva och cerat av med egna ringblommor och (köpe-)rapsolja.
Har också funderat på genbank med skånska blommehöns och egna kycklingar men det är lite för omständigt och jag är tveksam till att greja slakten, annars gillar jag tanken på egna ungtuppar. Men det är skrinlagt för tillfället. Liksom ankor. Vill ha, men behärskar mig.
Bär, frukt och grönsaker handlar mest om att försöka begränsa mig eftersom jag vill odla typ allt som finns och är möjligt att odla i zon 1. Och det blir en del, och många saker tar ju en stund att processa till något lagringsbart. Så jag har kommit fram till att det är bra att satsa på sådant som inte far illa av att stå lite längre på växtplatsen och som kan vänta på att tas om hand tills jag orkar och hinner. Eller som mognar när jag har semester och lite bättre förutsättningar att kunna ta det i tid.
Några favoriter är sådant som bara är att riva upp ur odlingarna och gärna som kan stå ute i landen långt in på höst/vinter som ett extra skafferi, t ex att gå ut och ta en eller två purjolökar en mörk novemberkväll, och några fina kålblad, potatis och betor. Purfärskt och kanske 30 minuter från skörd till tallrik. Älskar det. Men jag har också en rymlig källare som håller sig sval men frostfri plus ett kallskafferi, så det finns goda lagringsmöjligheter om jag odlar tillräckligt med potatis, morötter och rotselleri och sånt. Syltar och fryser in bär och gör stora lager äppelmos och fryser in. En del chutney, lite äppel- och pärondricka.
Generellt har växthuset ökat odlingsmöjligheterna mycket mer vilket är superkul, förlänger också odlingssäsongen en del. I kretsloppet ingår ju också både eget guldvatten, nässelvatten, höns- och hästgödsel så det behöver inte handlas mycket gödning.
Jag har närmare till rönnbär än till lingon, har gjort syltade rönnbär och/eller nypon som alternativ till lingon i kötträtter. Plockar svamp om/när jag har tid.
Har gjort något försök att mjölksyra kål, det blev helt ok men jag skulle vilja bli lite bättre på att ta hand om grönsaker så också. Odlar lite sporadiskt ärtskott och solrosskott på vintern för att få något färskt grönt då.
I år har jag täckt södersidan på taket med solpaneler, så en del "självhushåll" blir det med elen också hädanefter.
Hade jag inte haft ett gott och väl heltidsjobb och lite pendlingstid att dra runt ovanpå det, så hade jag lätt kunnat fylla dagarna med i princip bara självhushållning på gården, och hästarna. Men nu gör jag så mycket jag kan och orkar för att jag tycker det är roligt. I fjol blev det mest skräp, främst på grund av vädret. Men blir det för mycket med något så får det helt enkelt vara ett tag, känns det mest som ett tvång att jag "ska" odla si och så mycket så förtar det ju nöjet.
Om tiden hade medgett hade jag till exempel gärna också ägnat den mörkare årstiden åt att sy mer (alltså kläder, inte broderier) eller stickning och garner. Det sägs att det snart flyttar in alpackor på granngården så jag kanske får försöka lite då.
Jag har förresten också gjort hirkum pirkum-snaps! Jag tycker den är god, och jättevacker färg. Och rosenlikör, som snart ska provsmakas.