Sv: Gör tanden ont?
Är det pulpan som är blottad (vet inte vad du annars menar med "nerven" och bilden är så svår att se på så jag kan inte avgöra om det är så) så orsakar det lika stor smärta som en trasig tand på en människa (isningar, ilningar, tandvärk) Och det kommer att tränga in bakterier där tanden är trasig, vilket kommer leda till att det blir en infektion i tanden/vid spetsen av roten (det man kallar rotspetsabcess (=böld)) och tanden dör. Du ska absolut ta hunden till en veterinär för koll. Är detta något som inträffat nyligen och det inte uppstått en rotspetsabcess ännu (krävs röntgen för att avgöra), kanske man kan rotfylla tanden och låta den sitta kvar, annars är alternativet att dra ut den. Att låta en avslagen tand sitta kvar är inte ett alternativ.
Till LillaMy84; Det bruna du ser på din hunds tänder är vad man kallar reparativt dentin (dentin är det som tanden består av innanför emaljen). Dentin är ett porösare material än emalj och kan liknas vid en tvättsvamp i strukturen (hålrummen/porerna alltså, inte mjukt som en svamp om du förstår) När tänder nöts ner, tex av gnagande skadas emaljen och för att skydda tandens pulpa mot att nås av bakterier försöker tanden rädda sig själv genom att snabbt bilda nytt dentin istället, detta dentin är brunare än vanligt dentin (som är gulvitt - det som ger tanden dess färg för emaljen är genomskinlig) och det är det som du ser på din hunds tänder. Dock är inte reparativt dentin lika starkt som emalj, så bakterier KAN tränga in till pulpan via de små porerna och orsaka rotspetsabscesser ändå, så man bör hålla sin hunds mun under uppsikt.
Tecken på smärta från munnen kan vara att hunden inte längre vill apportera, inte bära saker som förut, tuggar bara på ena sidan, inte vill tugga alls, lynnet kan påverkas av smärtan, plus att man kan se tecken på infektion i hundens mun (en böld kan öppna sig genom en fistelgång i tandköttet) mer tandsten på en tand på ena sidan i munnen än på motsvarande tand på andra sidan kan också vara ett tecken på att tanden är skadad och inte längre används att tugga med.