Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ett stall ska alltid uppfylla kraven i aktuell lagstiftning. Därmed kan ett tidigare "godkänt" stall vara undermåligt ur djurskyddssynpunkt idag. Särskilt kan du titta på takhöjd, dörrbredd/höjd, tillräcklig ventilation (lite glipor här och där räcker inte som tillräcklig ventilation) vilka är några av de vanligaste bristerna i stall och de brister som är mest arbetskrävande när man renoverar. Så ta med föreskrifterna för häst (finns på www.sjv.se) och kontrollera själv är mitt råd. Det är den som äger/arrenderar/hyr anläggningen som ansvarar för att stallet uppfyller djurskyddslagens krav, men du som hästägare ska inte heller godta en för liten box eller att hästen ställs i ett stall med (för den hästen) för låg takhöjd t ex.Om ett stall byggts i slutet på 80-talet och då blivit godkänt, gäller det ännu idag att stallet då är godkänt? Är det vid ombyggnation det kan bli knepigt ifall någon bestämmelse ändrats? Är tacksam för svar.
Tror att du kan ha missuppfattat vad det står om höjd på taket i stall.Tack för ditt svar!
Antar att detta diskuterats tidigare på forum men när jag ändå håller på: På jordbruksverkets hemsida står det att stallgången bör vara x antal meter. Är det inte lika hårda regler där som för boxmått och takhöjd?
Du kan läsa som Matro beskrivit. I befintliga stall kan smalare stallgång vara okej, dock godtas oftast inte smalare stallgång än rekomenderat om man bygger om eller bygger nytt. Det finns dock gränser ändå. Det får ju inte innebära risk att hästen ska skadas, så 1,5 meters stallgång brukar inte vara okej (risk att fastna i krokar, hästen kan inte vända säkert om den måste etc.)Fast min fråga gällde om det var lika hårda regler på stallgångens bredd som det är för takhöjd och boxstorleken. Eftersom det står att stallgången bör ha en viss bredd, inte att den ska/måste.
Tack, så himla bra med lite svar! Ogillar när det står ord som "bör" eller liknande, det är ju upplagt för förvirring.
Ett tilluftsdon med flödeskapacitet för minst 300 kubikmeter/timme (kravet för maxventilation för stor häst) i varje box och frånluftstrumma (rejält tilltagen i diameter) i taket. Ett alternativ som fungerar på många gamla ladugårdar är att ha glespanel runt hela gamla skullen (alltså den delen som var över innertaket innan). Det beror ju på hur ladugården är byggd.KL
Vad räknas som godkänd ventilation?
Hur skulle man t.ex. gå tillväga med ventilationen om man bygger om en gammal ladugård, där det kommer vara öppet upp till nock?
Man måste hänga med i svängarna när ngn smart person ändrar regelrna vartefter.Jag har precis fått min stall godkänt men vad jag förstår så är beslutet kopplat till stallägaren. Tror du måste få ett eget beslut från Länstyrelsen.
Det som är krav är boxmått, ventilation och galler, resten är rekomendationer om det inte är ett nybyggt stall. Så har jag tolkat det.
Glömde takhöjd som är krav.
Något sådant som jag tänker mig.
Är det då bäst att ha frånlufttrumman mitt i stallet eller i ena änden?