Fjordhäst

Inge

Trådstartare
Finns här någon som har erfarenhet av fjordhästar? Vilka typiska fel och svagheter brukar dom ha? Prisnivå för oinridna unghästar?
 
Sv: Fjordhäst

Jag har fjordingar, haft sedan -06 tror jag det var.
Min första fjording hade haft fång som unghäst, jag tog över henne i stället för slakt.

Med det i minnet, ser jag inte att det är så många fel på dem.
Något benägna för fång, ja, som flera kallblods/ponnyraser om man övergöder dem.
I övrigt härdiga, lättskötta, friska hästar. Vet inte om det egentligen finns någon "rasbunden" sjukdom på dem.
Många av dem är ganska tuffa psykiskt vilket nog är skälet till att de beskrivs som "envisa". Jag tror att det är en fråga om rang: hästen måste först acceptera att det är du som är ledaren. Därefter inga problem.

De fjordingar jag har och haft, är arbetsvilliga individer som är lätta att ha med att göra.

Prisbilden: kolla på hastnet, det finns en del annonser ute.
 
Sv: Fjordhäst

Höll på med fjordhästar från mitten av 80-talet och hade egna 92-05 då jag lade av med att ha häst. Tycker kryddelydds beskrivning är bra.

Som jag ser det, det negativa:

- Fångbenägna, viktigt med motion, utfodring och att hålla lagom hull.
- Kan vara ganska tuffa så det är viktigt att man är bestämd och hanterar hästen konsekvent och ser till att utbilda den ordentligt. När jag var aktiv på en fjordhästlista där de flesta användarna var från USA så var det flera som vittnade om att vissa tränare i deras områden vägrade ta fjordhästar. Men - det var alltid tränare som hade som s.k. metod att knäcka hästen, vilket är totalt meningslöst med en fjording (och borde vara med alla hästar). De tar inte skit, men med rätt hantering är de lätta att ha att göra med.
- Fortfarande brister kvaliteten i galoppen ibland, även om det har blivit mycket bättre de senaste tjugo åren.
- Som storhästryttare kunde jag önska att det fanns fler över ponnymåttet.

Det positiva:

- Sunda, friska och därmed billiga att försäkra.
- Lättfödda (för lättfödda ibland...)
- Verkligen trevliga allroundhästar. Har du hästen på din sida ställer genomsnittsfjordingen upp på ALLT och gör sitt bästa.
- Lugna i temperamentet men pigga och villiga i arbete.
- Färgen är faktiskt väldigt praktisk:D.
- Ofta taktfasta gångarter.

Pris: oridna unghästar tycks sällan gå över 20000.

På senaste tiden har jag funderat på om det är dags att skaffa häst igen inom några år. Förutom fjordhästar har jag haft en kallblodstravare. Jag har funderat på en ny sådan, diverse iberiska hästar, arab modell större/kraftigare (gillar Crabbet-araber), welsh cob (alltid velat ha en) m.m. Men härom veckan kom jag till insikt om att bara jag hittar rätt individ så blir det nog en ny fjording.

Irriterande nog hittade en av mina kompisar vad som verkligen tycks vara rätt individ på en annons. Men jag ska inte ha någon häst nu!
 
Sv: Fjordhäst

Jag har köpt två ettåriga ston de senaste åren (en 2011:a och en 2012:a)med mkt bra stam och gång, de kostade 15.000 kr/st. Vi köpte även en 3-årig hingst grundriden och inkörd 2010, kostade 18.000 kr. Tycker Fjordhästen är löjligt billig både att köpa in, äga och försäkra.

Hingsten är numera en 6-årig valack som tävlas till och med regional LA som stor häst med placeringar. Är min tränings och tävlingshäst och mammas skogskompis. Härligt med en häst som kan kombinera båda sidor!

Jag ser inga nackdelar med rasen alls. Jag tycker de är extremt lättsamma i det mesta samt friska och sunda hästar rent generellt. Då har jag tidigare mest ägt halvblod men även några ponnyer.
 
Sv: Fjordhäst

Jag har visserligen bara erfarenhet av en fjordhäst, köpte henne (för kanske åtta år sedan) som klass I visad, inriden 4-åring för 15 000 kr (hade dock stått några månader och hade ingen kondis över huvud taget). Frisk och sund, extremt snäll i allt och inte ett dugg envis eller tuff. Gångarterna var väl inte de bästa, men hon älskade att hoppa. Hade henne bara tills hon var 6 år innan jag växte ur henne (c-ponny med kort steg = kändes ganska liten), men då var vi ute och testade LB hoppning på klubbnivå. Väldigt lugnt temperament men pigg när man red. Ganska normalfödd, åt normalt och blev inte särskilt tjock på sommarbete. Hade jag inte varit för lång för henne hade jag utan tvekan haft kvar henne idag, en fantastisk häst.
 
Sv: Fjordhäst

Oj tack alla för svaren! Verkligen låga i pris! Har någon erfarenhet av hovkvaliten på dem? Hörde med en som sade att deras Mor o son hade haft problem med hovarna. Jag förstod att deras problem varit att materialet var skört och skorna inte hölls på.
 
Sv: Fjordhäst

Oftast bra hovkvalitet så långt min erfarenhet sträcker sig.
Även mitt fångsto fungerade utmärkt oskodd, när jag väl fått ordning på hovarna (det tog ett år, men sedan syntes inte spår av fång längre, även enligt de veterinärer som av olika skäl tittade på henne).
Kanske lite tendens att flyta ut i framhovarna, men hårda och starka hovar.

Över huvud taget en trevlig hästtyp tycker jag.

Jag har som sagt fjording, men jag har även islandhästar, en frieser, en basjkir, en connemara, en arab, en kallblodstravare och en varmblodstravare (och därmed tror jag att jag kommit ihåg alla) så jag har lite att jämföra med här hemma på gården.
Om man ska dra slutsatser från de hästar jag har på gården, så är fjording den ras som är mest okomplicerad.
1044958_287907478022537_269250858_n.jpg

Bortse från hästsvansen till vänster i bild...
 
Sv: Fjordhäst

Deras största svagheter som jag ser det är deras otroliga lättföddhet och deras symaskins gångarter. Det är svårt att få till så att de inte blir överviktiga för ransonen blir riktigt liten även om de rids/körs mycket. Min senaste (vars idealvikt låg på ca 400 kg) gick på 5 kg hö/dygn ett genomsnitts år (ca 35 Mj) om hon reds/kördes minst en timme dagligen och 5 kg hö är alltför lite för att tillfredsställa tuggtiden. De är också ganska envisa och egensinniga. De har också ofta en stor förkärlek för att bocka.
Det en häst som passar den vuxne ryttaren som vill ha en allroundhäst. Det är ingen barnhäst då den gärna tar kommandot om den märker att man inte tar kommandot själv och det kan bli farligt. Fjordingen är ofta lika bra som körhäst som ridhäst och den är säker på foten och en mycket trevlig kompis när den väl är på din sida. De är lugna och stabila men många är ändå pigga att rida så det är ingen tråkig häst. De fjordingar som jag har träffat har alla haft starka fina hovar och många har kunnat gå barfota men med en tendens att flyta ut lite precis som kryddelydd skriver.
 
Sv: Fjordhäst

När det gäller envishet bland Fjordingar vet jag att det finns sådana individer, jag har mött dem då vi provridit häst inför köp. Men ingen av de fem Fjordingar vi haft i familjen genom åren har varit minsta tjurig eller envis. Jag tror helt enkelt att de är smarta och märker direkt var de har sin ägare. Tydlig ägare -inga problem. Utrymme för diskussion -problem. Fast så är det ju med alla raser i och för sig. Mina halvblod har t.ex. varit i behov av ganska strikta ramar under unghäståren.

När det gäller foder har vi fodrat med ca 6-8 kg hö och 1/2-1 kg kraftfoder till äldre hästar i full träning samt unghästar. Äldre hästar ej i träning får man dra ner på fodret.

Symaskinsgång tycker jag inte är ett problem inom rasen. Hästen jag tävlar i dag, en 6-åring får mellan 6-7 på gång då han tävlas som stor häst. Han rör sig luftigt men behöver mer styrka då han bara är 6 år:

Lucidor2013.jpg


Min tränare bedömer att upp till Msv C inte kommer vara något problem för honom. Mina unghästar rör sig ännu bättre än honom.

När det gäller hovarna har alla hästar vi haft haft bra hovar. Kunnat gå oskodda tills de börjat ridas lite mer som 3-åringar, sen har jag valt att sko för att kunna nyttja dem fullt ut och slippa vara beroende av underlag.
 
Sv: Fjordhäst

En av mina absoluta facorithästat var en fjording, han avlivades för något år sedan och även om jag inte träffade honom så ofta så saknar jag den hästen. Han fick fång och kunde efter det inte arbetas mer, men gick i hagen och skuttade till ibland. Innan fången så var han körhäst, men även distanshäst. Tror han även tävlades i distans. En bestämd herre som inte accepterade nya hästar så fort, bästa kompis med ett shettissto. Fjordingen var lugn, trygg och som en soffa att rida barbacka på. Envis som synden, men när man satte ner foten så lyssnade han.
Samma ägare köpte senare en annan fjording. Denne var bufflig och lyssnade inte riktigt på ägaren. Helmysig, men mer dominant i sitt sätt mot människor än den äldre fjordingen. Nu är han såld dock. Denne fjordingen behövde man sättande foten både en och två gånger mot innan han lyssnade.
 
Sv: Fjordhäst

Börjar vara frestande :) Har någon haft fjording att gå i lösdrift med fri tillgång till hö då? Det känns som om det kanske inte är möjligt då om de lätt äter upp sig.
 
Sv: Fjordhäst

Jag har mina fjordvalacker och min fjordhingst på lösdrift. Fodras med rikliga mängder grovfoder morgon och kväll, ungefär "begränsad fri tillgång". Det brukar ligga lite rester från föregående fodringstillfälle kvar när jag fodrar.
De är helt OK i hull. Går i flock med islandshästar, en arab, en connemara och en kallblodstravare.
Men det skiljer mycket i hur lättfödda de är.
Just nu går fjordvalackerna på bete. En av dem har lagt på sig, den andra inte.
 
Sv: Fjordhäst

Nu måste jag dela med mig av vad jag har fått höra av en "fjordhäst-specialist":
Fjordingen har tidigare haft problem med för utflytande hovar, men detta har nu långt avlats bort. Dock finns några linjer kvar, i vilka det förekommer dålig hovkvalitet i form av sköra/mjöliga hovväggar.
 
Sv: Fjordhäst

Jag köpte min första fjordhäst i april och jag är så nöjd över mitt köp. Första veckorna hos mig så försökte hon testa vid ridning, försökte dra iväg och försökte stanna och vända några gånger. Men hon tar tillsägelser så otroligt bra och när hon märkte att jag inte tänkte ge mig gav hon sig på en gång. Har så här i efterhand förstått att förra ägaren blivit rädd för att rida på henne och därför har hon säkert kommit undan när hon börjat testa. Hon var heller inte riden på minst ett halvår när jag köpte henne så det var nog en hel del överskottsenergi som spelade in. Nu går hon som en klocka överallt och jag använder henne mycket till barn och nybörjare just för att hon är så trygg och säker.
I början hade dock 13-åringa medryttaren problem med att backa henne. Tjejen blev arg och viftade med armarna och hästen bara stod där och undrade vad hon höll på med. Men med lite hjälp med position och att man måste ge eftergift när hästen gör rätt så var det inga problem. Men nog kan de försöka lite fjordingarna för dumma är de inte.
Nu går hon på bete och har blivit lite rundare om magen men är absolut inte fet. I våras när jag bantade ner henne fick hon ca 6 kg hö per dag i småmaskigt hönät. Då fanns det några stån kvar i boxen på mogonen och i hagen tog maten slut på eftermiddagen. Så det var inte många timmar per dygn hon var utan mat. Funderade ett tag på bubbla när men det fungerade ändå.
 

Liknande trådar

Avel Då det finns så mycket erfarenhet här om hingstar kollar jag om ni har tips på hingst med dessa kriterier. Fux Bra exteriör Bra psyke...
2
Svar
25
· Visningar
1 396
Senast: Nikan
·
R
Hundavel & Ras OBS att jag kan iprincip inget om avel och jag har inte precis några planer att min hund ska bli en "avels hund" ändå utan jag är bara...
11 12 13
Svar
242
· Visningar
15 449
Senast: ildiko
·
Hundavel & Ras Fast varför skulle labbe/golden korsning ge aktivare ledarhundar? Inom respektive ras finns det ju redan hundar med mycket motor. Så om...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
3 952
Senast: mamman
·
Utrustning Hej!😊 Jag hade viljat köpa en sådan här gjord som finns på bilden jag har lagt till. Men jag undrar vilken storlek som jag borde välja…...
Svar
14
· Visningar
1 170
Senast: VincentM
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp