Felfodrade ston

Shaggy

Trådstartare
Vad händer med fölet om stoet fodras fel? Säg att ett sto är dräktigt hon får mat men tyvärr inte tillräckligt med proteiner viket gör att hon blir tunn i ryggen säg att hon får en kvot på 6 hela dräktigheten.
Kan dettta ge skador på fölet? Jag har hört olika vissa säger fölet tar det som behövs andra säger tvärt om att fölet kommer få kass hållbarhet eftersom leder, senor och ligament inte utvecklas som de ska.
Detta är något jag funderat på i snart 4 år eftersom jag då såg ett sto som fick fel mat (enligt ovan) under senare delen av dräktigheten (tidigare vet jag inte).
Nu funderar jag på att kanske köpa ett föl (eller unghäst) inom inte alltför lång tid. Tanken kom givetvis upp igen hur vet man att stoet blivit korrket fodrat under dräktigheten. Hur stor roll spelar det? Om det nu inte är totalt fel men då borde väl stoet se ut som ett djurskyddsfall när man tittar på fölungen. Det kan ju även vara svårt att se iom att vissa ston ger allt till fölet och därmed själva tappar oerhört under digivningen.
 
Sv: Felfodrade ston

Jag tänker så här;

Fölungen tar vad den vill ha, men tillslut tar det ju slut, Selen är ju nåt som man måste tillsätta på de flesta ston eftersom större delen av Sverige har selenfattiga marker.
Ett sto som inte utfodras tillräckigt borde själv ha brister på mineraler och vitaminer som hjälper till att få en stark och frisk fölunge.

Det finns ju oseriösare uppfödare likväl som seriösa, de som inte ger sina ston nog med mat är väl tillhörig den första katergorin.
 
Sv: Felfodrade ston

Om fölet är välväxt och fin i hull och pläs så har det fått det som det behöver. Om det där emot är tovigt kanske upprest i sina kotor och i dåligt hull då är det dags att börja dra öronen åt sig.
Detta oavsett hur stoet ser ut själv. För precis som du skriver blir vissa tunna för att de ger så mycket till fölet. Men det finns också de ston som är tvärt om fina i hull men har inget di till fölet ändå.
 
Sv: Felfodrade ston

Okej men jag tänker lite ett steg före detta, vilket kanske du också gör ;). Jag syftar på vad som händer om det blir fel under fosterstadiet inte helfel (svält) utan bara brister. Påverkar det hållbarheten. Om stoet släpps på ett bra bete så kommer ju fölungen komma upp i vikt och bli fin men den kan ju ha skador sedan fosterstadiet.
 
Sv: Felfodrade ston

Det finns ju oseriösare uppfödare likväl som seriösa, de som inte ger sina ston nog med mat är väl tillhörig den första katergorin.

Jo på sätt och vis men vissa är nog inte oseriösa utan bara okunniga. De vill göra rätt men vet inte riktigt hur man gör de försöker men det blir inte rätt iallafall.
Jag syftar altså på de som ger stoet mat men det blir fel ändå för att de inte kan något om hur man räknar foderstater.
 
Sv: Felfodrade ston

Jag är också intresserad av att höra mer om detta, hoppas på kloka svar från "eliten":idea:
 
Sv: Felfodrade ston

Jag ser egentligen inte själva kvoten som ett problem om stoet har fått hela sitt protein och energibehov tillgodosett, man ska inte bara stirra sig blind på själva kvoten. . Däremot skulle jag se det som ett jätteproblem om stoet inte fått sitt selenbehov tillgodosett (ger dessutom risk för sen kastning).
Efter att en gång ha ägt en fantastisk häst som blev utdömd p.g.a. att brosket var under all kritik (uppfödningsskada) så är jag numera väldig kritisk och noga med uppfödningen. Det är en av orsakerna till att jag den här gången valt att själv vara uppfödare (låna en mage) för att kunna ge fölet det allra bästa av förutsättningar ang. foder (och annat också naturligtvis).
 
Sv: Felfodrade ston

*KL*

Selenbrist under dräktigheten kan ge muskeldegeneration hos fölet, men jag har aldrig hört att det kan ge kastning? Intressant att höra, vad kan du referera till, finns det forskning eller någon annan intressant litteratur som tar upp det? Nyfiken och Intresserad!!
 
Sv: Felfodrade ston

Jag läste om det på Krafft hemsida http://www.krafft.nu/default.asp?menuItem=7&subMenuItem=18&contentItem=46
men jag har inte tagit reda på deras källor.

Jag klipper in en bit;

"Över- och underskott medför risker
Den mest uppenbara effekten av selenbrist är muskeldegeneration hos föl. Detta är ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande. Fölen visar muskelstelhet, rörelsesvårigheter och klarar ofta inte av att dia. Avelsston med selenbrist löper ökad risk för återkommande livmoderinflammationer, tidig fosterdöd och kastning. När det gäller övriga hästar kan brist på selen innebära ett försämrat immunförsvar. När det gäller hästar som drabbas av återkommande infektioner bör foderstatens innehåll av selen därför alltid kontrolleras."
 
Sv: Felfodrade ston

Jag tog mig an ett högdräktigt sto 14 dagar innan hon fölade i fjol, den hästen var totalt felfodrad nästan svälltfödd, man kunde inte ens se att hon var dräktig. Hon var mager o såg för :devil:ut.
På 14 dagar hinner man inte fodra upp en så mager häst, men jag gjorde mitt bästa iaf. Hur som helst så fölade hon o ut kom ett rejält stort föl, så den hade nog tagit det den behövde i första hand.
 
Sv: Felfodrade ston

Om inte stoet är i så dåligt skick (svälter) så är det som ett par andra redan har skrivit att fölet tar det som de behöver. Selenbrist brukar medföra problem innan fölningen (kastning) eller efter fölningen i form av hudförändringar hos fölet. Men det kan också ge senkontraktioner. Allt detta är ju sådant som man antingen kan se eller som går över (senkontraktioner som blir behandlade). Däremot så finns det stora risker med fel foder efter födseln både av sto och föl. Det finns risker både med för bra och för dåligt foder. Plus att man bör undvika att köpa föl som inte har tillgång till mycket utvistelse i stora hagar. För rörelse är A och O för den framtida hållbarheten.

Så du har inte så mycket att oroa dig om vad som varit innan födseln. För om fölet föds friskt är det betydligt viktigare hur det har det den första tiden med mat och rörelsemöjligheter.
 
Sv: Felfodrade ston

Jag tycker din fråga är prio nr ett när det gäller avel.
Vare sig det är "proffsavel" eller "buskavel".
Att fölet tar vad den behöver är för enkelt.
Finns det inget att ta av så är det inte helt lätt att växa
upp till en fullgod individ.

Cystuppkomsten är bl.a foderrelaterat till stoets 3 sista
graviditetsmånader. Finns mängder av trådar med hänvisningar.

Jag skulle också vilja "förlänga" din fråga med uppväxtmiljön.
Vilka möjligheter har fölet haft att röra sig. Tidigt födda föl
har säkert stora begränsningar vad gäller utevistelse
och vårfölen likaså med leriga hagar.
Hur har uppfödaren löst detta?
Tillväxtzonerna måste stimuleras.
 
Sv: Felfodrade ston

Jag har tidigare bott i närheten av en uppfödare (eller snarare hästproducent) som sällan/aldrig avmaskade, inte gav mineralfoder, snålfodrade vintertid m.m.

Nu fortsatte ju oftast detta "uppfödningssätt" även efter att fölungen fötts sas men det har inte varit många fräscha hästar som lämnat den gården. Oinridna hästen har haft pålagringar överallt osv. Jag hade aldrig vågat köpa en fölunge därifrån.

Tyvärr har jag upplevt att även "större" uppfödare slarvar med avmaskning, vilket är synd när allt det andra stämmer.
 
Sv: Felfodrade ston

Pratar du nu om ston som får mat (säg fri tillgång) men för låg kvot dock inte katastrofalt utan en kvot som en "vanlig" häst skulle klara sig på (ca 6) eller om ren svält via brist på mat alternativt katastrofkvot neråt 3-4? Måste fråga för att vara säker på att vi inte pratar om olika saker det blir så lätt så i sådana här diskutioner. Fosterstadiet är ju helt klart grunden till en bra häst och det är därför jag frågar.
Vad som händer efter födseln är en annan fråga tycker jag (som diskuterats flitigt). Det är lättare att hålla koll på vad fölungen haft för ytor att röra sig på än vad som hänt under fosterstadiet.
Jag funderar altså på att köpa föl så tidigt som möjligt för att kunna fodra enligt vad jag tycker är rätt när den är avvand.
Det enklaste vore ju att ta föl på Novan men eftersom hon är korsning (arab/halvblod) och jag vill ha ett sto (arab, 75% är ok) så kanske det blir svårt att få avsättning för en eventuell hingstunge.
 
Sv: Felfodrade ston

Jo men det kallar jag misshandel jag syftar på en okunnig hobby uppfödare inte en hästmisshandlare.
Det är ju mycket möjigt att jag kommer köpa min framtida häst av en större uppfödare som jag litar på men jag vill inte bortse från alla hobbyavlares hästar bara för att de kansle inte fått det de behöver om fölungen antingen tar det den behöver eller kompenserar efter födseln (men innan tillväxtzonerna slutits).
Jag har läst annonser länge nu och det är svårt att hitta stoföl (arab) med intressant stam tycker jag. Dock ska jag erkänna att än så länge har jag inte läst annonser på skimmlar. Jag drömmer om en häst med färg vilket dock inte kommer spela någon roll när jag börjar läsa på allvar.
 
Sv: Felfodrade ston

"Problemet" är att du hade aldrig lagt märke till detta om du varit och tittat på häst där under somarhalvåret när hästarna gick på bete. Möjligen att unghästarna sett rätt outvecklade ut.

Sen så tror jag att hobbyuppfödare många ggr är bättre än stora etablerade uppfödare, deras föl/unghästar får kanske mer utevistelse t ex. Så man får verkligen gå på den individuella uppfödaren.
 
Sv: Felfodrade ston

För det första reagerar ju varje häst individuellt på fodergivor.
Jag kan inte bemöta dig riktigt på kvoten men ett sto skall under
hela sin dräktighet ha ett gott hull och då menar jag verkligen gott hull. Jag ökar succesivt kraftfodergivan ju längre tiden går samt tillskott med mineral och selen. Fri tillgång på stråfoder.
Jag skriver om icke arbetande ston.

Det här med fölfodring är ju delvis beroende på graden av
utevistelse och graden av svårighetsgrad/utrymme i hage osv.
Jag menar en liten platt hage ger ju inte samma rörelsemiljö
som en stor kuperad hage.

Hoppas att de mer drivna i uppfödning än jag svarar på den här tråden.
Jag är "specialist" på mina egna ston (araber) så fler synpunkter
i den här tråden från andra uppfödare skulle vara bra.
 
Sv: Felfodrade ston

**KL**
Kanske en dum fråga, om jag har ett bra hö som tyvärr inte blivit analyserat i år, men som brukar ligga för högt i protein, men är fräsht, och stoet i övrigt får betfor och lite havre, halv dos mineraler + normal dos tokosel och foderjäst kan mitt sto ha fått brist på något? Hon är pigg, glad, rund och blank, nästan lite för rund, men fin i benen etc.
Jättedumt att det inte analyserats hö i år..
u
 
Sv: Felfodrade ston

Intressant tråd! Det är viktigt att en hästköpare ser till fler saker än det ridmässiga. Uppväxten säger mycket om hållbarhet och hur den fungerar i flock.

Jag skulle personligen akta mig för uppfödare med EN unghäst som varit mycket på stall och inte umgåtts med jämnåriga. Oavsett utfodring. Livrädd för hästar som inte kan flockkoderna. Har sett många exempel och det är riktig skaderisk att köpa en häst som inte fungerar i flock eller kan vara vettig i hagen.

Bäst för unghästar är lösdrift tycker jag. Men det får inte betyda mindre hantering eller att en stark häst tar för sig på bekostnad av en svagare. Bäst är givetvis samma åldersgrupper och/eller separata fodringar (kraftfoder + mineraler).

Det man önskar är dräktiga ston med fri tillgång på bra analyserat grovfoder. Tillskott de kan behöva. Fölning på sent på våren och bra hantering innan bete. Bra bete med många fölkompisar i kuperade hagar med mycket spring :bump:. Har också märkt att de föl som varit med på premieringar, utställningar etc är mycket lättare att hantera, rida in och få bra kontakt med senare. Även om man inte jobbar dem hela uppväxttiden.

Hur många frågar om sånt när de ringer på en hästannons? Hur mycket vet man om alla importerade ponnyer med okänd uppfödare?
 
Sv: Felfodrade ston

**KL**
Kanske en dum fråga, om jag har ett bra hö som tyvärr inte blivit analyserat i år, men som brukar ligga för högt i protein, men är fräsht, och stoet i övrigt får betfor och lite havre, halv dos mineraler + normal dos tokosel och foderjäst kan mitt sto ha fått brist på något? Hon är pigg, glad, rund och blank, nästan lite för rund, men fin i benen etc.
Jättedumt att det inte analyserats hö i år..
u

Men det är väl bara att skicka in en analys?
 

Liknande trådar

Avel Jag har ett sto på 14år som varit dräktig 4gånger. Första gången hon var dräktig var 2014 men då kastade hon så då betäckte man henne...
2
Svar
36
· Visningar
7 258
Senast: Masse
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 338
Hästhantering Hej! Vill varna för lång och rörig text... Gör ett sista desperat försök att få någon hjälp. Vill börja med att säga att hästen i...
3 4 5
Svar
81
· Visningar
13 193
Skola & Jobb Vad betyder jobb för dig? Att jobba. Låt säga att du inte rent ekonomiskt behöver jobba mer. Av vilken anledning som kan passa dig- du...
7 8 9
Svar
178
· Visningar
10 425
Senast: aramis
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp