Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tycker ni missar att OM det skulle råka vare tex salmonella i kyckling eller köttfärs så är det faktisk inget större problem om är noga med hygienen och tillagar det ordentligt då bakterierna dör vid upphettning. Ger man rått kött till hunden lever fortfarande bakterierna och hundar är inte "immuna" mot salmonellainfektioner. Att det finns andra bakterier som gör att skämd mat ger magproblem även om den tillagas är ju en helt annan sak.
Just att det är såpass vanligt att köttpartier återkallas pga salmonella skulle göra mej väldigt tveksam till att tex ge hunden råa danska kycklingvingar.
Det jag funderar framförallt på är hur hundar klarar Ehec, för människor kan Ehec inte allt för sällan vara en betydligt större risk än salmonella både gällande smittorisken och sjukdomsförlopp. Det finns ingen som helst kontroll av förekomst av Ehec i Sverige och det är inte ovanligt i svenska nötbesättningar. Men om denna bakterie angriper hundar vet jag inte.
Med tanke på alla hundar som jobbar på nötbesättningar runt om i landet, som både äter skit och lever i lagårdsmiljön men ändå har hälsan känns inte risken så stor.
Och jag vet att det förekommit flera fall av smitta med svenskt kött eller djurbesättning som smittkälla de senaste åren, dessa har då lett till sjukhusvistelse.
Se tror jag att djur och människor som utsätts för många av våra vanliga patogena bakterier regelbundet bygger upp immunsystemet så att de inte blir sjuka till skillnad från dem som inte är "vana" vid dessa bakterier. Opastöriserad mjölk är ett typiskt exempel på detta, de som bor på mjölkgårdarna klarar det hur bra som helst medan vi andra kan blir riktigt riktigt dåliga om vi har otur. Samma sak bör ju rimligtvis gälla för hundar.
Varför inte vänta med att uttala sig innan man har ett fastställd obduktionsresultat?
Bonden verkar dåligt uppdaterad, eller så sprider han bara desinformation för att smutskasta allt importerat kött. Alla partier importerat kött testas för salmonella, upptäcks salmonella destrueras det o om det hunnit ut till affärerna återkallas det.Det gjordes någon studie på hundar som då antagligen fick äta salmonella smittat kött och kontrollgruppen som inte gjorde det. Inte alla hundar i salmonella gruppen blev smittade av salmonella och de hundar som fanns i kontrollgruppen var det några som hade salmonella - även om de inte uppgivsade symptom, de bara spred det vidare. Studien bör inte vara för svår att hitta info om, eftersom jag hittade det under en mycket snabb googling.
Besökte däremot en mjölkbonde för några månader sedan. De slaktar sina tjurkalvar och gamla eller sterila kossor. Bonden sa att utländskt kött så gott som alltid är salmonellasmittat. Att man äter det med god ro i tex Danmark beror på att livsmedelsverket där har instruerat folket att tillaga köttet på en högre temperatur än vi i Sverige gör därför insjuknar människorna där inte av sitt salmonella kött. Djurbesättningar i Sverige som får salmonella leder till att alla djuren får skjutas. Det finns inget botemedel mot salmonella på boskap tydligen.
Så länge man ger svenskt kött så bör risken för sjukdomar vara väldigt liten. Men i den mån att det finns sjukdomar är det kanske en risk man får ta? Eftersom torrfoder inte heller är en dans på rosor.
Varför inte vänta med att uttala sig innan man har ett fastställd obduktionsresultat?
kl
Verkar ju väldigt vanligt hos hund, eller inte....
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hund/Infektionssjukdomar/
Ehec är inte en bakterie, det är en sjukdom som orsakas av de toxiner som bildas av vissa E kolibakterier.
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk--Ecoli-ehec-/
Det är säkert inte jättevanligt men en risk är det ändå sammantaget med övriga bakterier som finns i rått kött.Varför inte vänta med att uttala sig innan man har ett fastställd obduktionsresultat?
kl
Verkar ju väldigt vanligt hos hund, eller inte....
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hund/Infektionssjukdomar/
Ehec är inte en bakterie, det är en sjukdom som orsakas av de toxiner som bildas av vissa E kolibakterier.
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Zoonoser/Enterohemorragisk--Ecoli-ehec-/
Det är säkert inte jättevanligt men en risk är det ändå sammantaget med övriga bakterier som finns i rått kött.
Vilka nackdelar? Jag har gett mina både råfoder och torrfoder. Hundarna har mått likadant, varit likadana i päls och mage (förutom min unge hane som blev riktigt sjuk av råfoder).Hellre den risken än alla nackdelar som kommer med torrfoder.
Vilka nackdelar? Jag har gett mina både råfoder och torrfoder. Hundarna har mått likadant, varit likadana i päls och mage (förutom min unge hane som blev riktigt sjuk av råfoder).
Bonden verkar dåligt uppdaterad, eller så sprider han bara desinformation för att smutskasta allt importerat kött. Alla partier importerat kött testas för salmonella, upptäcks salmonella destrueras det o om det hunnit ut till affärerna återkallas det.