Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Även om inte alla raser har alla färger (och ibland olika namn), visst har alla samma genetik?
Vet du hur Salukins grizzle skiljer sig mot slädhundarnas nästan identiska fenotyp?Ja, men en del färganlag saknas hos vissa raser eller rentav hos de flesta raser. Anlaget för dalmatinerfläckar är ett rasspecifikt färganlag och det finns ett särskilt anlag som finns hos saluki, afghanhund och borzoi den färg som åtminstone hos saluki kallas grizzle. Det kommer säkert upptäckas fler sådana särskilda färganlag men grundgenetiken är densamma och för de flesta raserna ser det likadant ut.
Vet du hur Salukins grizzle skiljer sig mot slädhundarnas nästan identiska fenotyp?
@Dentaku Wow, vad kunnig du är! Superintressant
Jag ordnade en tipspromenad till min brukshundklubb en gång med totalt omöjliga frågor. En av dem visade en bild på mina hundar och texten:
Här har vi en mycket vacker, trefärgad hund. En hunds färg bestäms av dess genuppsättning, eller genotyp. Vilken av dessa genotyper skulle resultera i en trefärgad hund med ett utseende som Bentley på bilden?
1. kk EE BB DD atat sisi mm rr tt cchce
X. Kk EE Bb DD awat Ssi Mm Rr tt cwcw
2. KK ee BB DD Ayat swsw mm rr TT Cce
(Numera vet man att intensiteten på det röda inte bestäms av C-lokus men då trodde man det. Nu undersöker man som sagt I-lokus för att få reda på hur det kommer sig att vissa hundar är nästan mahognyfärgade medan andras röda färg blekts så att den nästan ser vit ut.)
@Dentaku älskar den där nördigheten! Och tycker färggenetik är grymt intressant! Har du tips på bra litteratur i ämnet? Jag har varit precis sån där när det gäller kaninfärger, på hund har jag nöjt mig med att lära mig genetiken på min ras vilket var snabbt gjort.
@Dentaku älskar den där nördigheten! Och tycker färggenetik är grymt intressant! Har du tips på bra litteratur i ämnet? Jag har varit precis sån där när det gäller kaninfärger, på hund har jag nöjt mig med att lära mig genetiken på min ras vilket var snabbt gjort.
Och vilken underbar illustratör! Önskar att det var jag ;-)
Och vilken underbar illustratör! Önskar att det var jag ;-)
Någon som vet varför bruna pudlar ibland bleks till kartongfärg medans vissa förblir bruna.
Jag försökte leta efter något sådant. Men det låter ju rimligt!Den där G-genen som pratas om i länken? Känns väl rimligt att om den bleker svart till grått så borde den även bleka brunt (som ju är svart i grunden).
Den där G-genen som pratas om i länken? Känns väl rimligt att om den bleker svart till grått så borde den även bleka brunt (som ju är svart i grunden).
Om en brun hund har den genen kallas den silverbeige och har ljus nos redan första gången man rakar den vid några veckors ålder, och ljusnar sedan under första åren till en beige/caffelatte-färg.
En brun pudel ska hålla samma färg livet igenom men många bleknar, som du skriver. Jag vet inte exakt vad det är som gör det men det är inte önskvärt och i aveln föredrar man att använda hundar som behåller färgen långt upp i åldern.
Här står det en del om den bruna färgen hos pudel, jag har tyvärr inte tid att läsa igenom det själv just nuet jag tror att det tar upp blekningen.
http://media.pudelklubben.se/2012/06/Färg-brun.pdf