Sv: Fakta eller gissning?
Om jag vill rida lösgjorda trevliga hästar och vill se dem muskla sig, då får jag temejtusan se till att de inte står o fryser hela dagarna!!
Rabiata tillbakatillnaturenhästägare, kan behöva tänka om i många fall. vad vill man eg med hästen. Ha den i naturlig hästhållning eller ha den maximalt fungerande.
Ska man ha den som på djurpark för att titta på, ok, då kan man skippa alla konstlade åtgärder. Men så fort vi börjar borsta, träna och rida dem, då kommer en hel massa på köpet.
En granne väljer bort vissa delar av sin hästskötsel och känner sig som en sann hästvän. Hästen ska till varje pris "slippa" täcke. Men de tvättas, rids och borstas till tusen. Sedan står ett ynkel där med rumpan mot vinden och blir tunnare o tunnare och skakar då vädret är sämre.
se efter individen och användningen!
Jag ställde faktiskt motsatt fråga som trådskaparen i en annan tråd. Hur vet vi att hästen INTE fryser? Man kan frysa så man spänner sig och känner obehag innan man faktiskt skakar av köld. Man kan vara varm på huden och frysa ändå - blir huden kall är man ju köldskadad eller död! Att pälsen är kall på en tjockpälsad häst är däremot bra - det tyder på att den inte släpper ifrån sig värme och funkar som isolering. Hästar med snö på ryggen fryser sällan, hästar med smält snö på ryggen däremot har det värre. Kan även gälla täckade djur - ett bra täcke kan ha ett lager snö på sig. Ett dåligt släpper ut värme så snön smälter, kanske rentav läcker in som blask. Hu.
Nå, jag hör till dem som faktiskt förespråkar en viss naturlighet i hästhållningen. Jag tycker absolut inte att man ska täcka med flertalet garanterat obekväma och sannolikt skavande lager, eller täcka i sommarvärme.
Däremot tycker jag att man bör ersätta klippt päls med täcke eftersom hästen normalt sett behöver sin vinterpäls för att hålla värmen, och den ynka timmen den rids varm bör inte innebära att den ska stå skyddslös övriga 23 timmar på dygnet.
Sedan finns det alla mellanlägen:
En häst som gått täckad från det höststormarna drog in över landet kanske trivs bäst med sitt täcke tills även vårstormarna lagt sig? Den kanske mår bra med ett tunt regntäcke i +15, om det regnar och blåser? Samma häst svettas kanske i sitt regntäcke i +15 och sol. Våren och hösten har en period av ostadigt väder när man får chansa lite på morgonen, där det enklaste kanske är att ha sitt tunna täcke och klä av det när man kommer till stallet.
Jag tycker också att hästar i träning bör hållas rätt varma om ryggar och muskler om man vill att de ska prestera någorlunda. Jag är rädd om min häst och... tja skjut mig... jag vill inte att hon ska frysa! Här i Skåne är det sällan kylan som är problemet utan regn och fuktig blåst. Det tränger in i pälsen och försämrar värmehållningsförmågan, kanske inte lika mycket som svett om hästen har naturligt fet päls, men den borstar vi ju på, så...
Principiellt:
Jag täckar inte en välmående unghäst (dock har jag gjort det på en mager stackare som behövde gå upp i vikt). Först vid ca 4 års ålder och mer ansträngande träning sattes täcke på på hösten.
Jag täckar däremot ridhästen från höst till tidig vår, sedan vid hällregn om inte hagarna erbjuder vettigt skydd. Det är bara regntäcke så länge det inte kryper neråt noll, då blir det fodrat vintertäcke istället.
Jag klipper inte, men pälssättningen verkar hämmas något av täcket, vilket blir en vettig kompromiss, tycker jag. Hästen har päls att värma sig med, men inte i sådan mängd att den svettas ymning av en skrittpromenad. Är hästen svettig torkas den så torr som möjligt och får ett ylletäcke på sig över natten.
I stallet står de annars otäckade - där varken blåser eller regnar och finns gott om halm att äta om höet tar slut. Hade jag helklippt hade jag satt på ett innetäcke i stallet ändå.
Jag tar av täcket varma soliga dagar. Från april ungefär blir det oftast täckesfritt.
Sommarmånaderna är hästen iklädd sommarpäls enbart.