Hedinn
Moderator
Okej. Konstigt sätt att notera det på. Din kommentar lät inte direkt positiv.Det var väl ungefär just det jag noterade, typ.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Okej. Konstigt sätt att notera det på. Din kommentar lät inte direkt positiv.Det var väl ungefär just det jag noterade, typ.
Jag är glad att jag saknar bokstaven E i mitt namn jag säger solklart "pEttEr"
Det går ju inte att säga? alltså jag KAN inte ens uttala "petter" med E likadant som E låter i alfabetet, då blir det pétér. Som rimmar på beter.
Säger du alltså Pättär? Jag uttalar E i Petter på samma sätt som E i Peter men självklart med skillnaden att i Peter är det ett långt E och i Petter ett kort men annars lika början.
Som @hastflicka tidigare sa så handlar det om var ljudet utgår från i munnen. Det ska kännas när du uttalar dem.Jag hör ingen skillnad på korta e och korta ä
Jag hör ingen skillnad på korta e och korta ä
Som @hastflicka tidigare sa så handlar det om var ljudet utgår från i munnen. Det ska kännas när du uttalar dem.
Det låter inte likadant, det är ju det som är kärnan i det hela. Det är två olika läten, som stammar från olika ställen i talorganet.Kanske det, men kan inte se att det spelar någon roll när det ändå låter likadant.
Jag uttalar inte olika alls, säger orden på samma vis.
Känns som ordsnobberi.
Det låter inte likadant, det är ju det som är kärnan i det hela. Det är två olika läten, som stammar från olika ställen i talorganet.
Visst har vi väl en eller två logopeder här på buke, kommer inte ihåg vilka de är? - skulle vara intressant att höra deras synpunkter. Någon som vet och kan tagga?
Fast det handlar inte om vad du eller vad jag tycker. Det hamnar i samma kategori som dialekt-uttal, vilket alltså inte är riktigt relevant i diskussionen väl?Du tycker det låter olika, jag tycker det låter exakt lika på de där filmerna.
Har aldrig svårt att veta vad som menas och ingen har någonsin haft svårt att veta vad jag menar.
Fast det handlar inte om vad du eller vad jag tycker. Det hamnar i samma kategori som dialekt-uttal, vilket alltså inte är riktigt relevant i diskussionen väl?
Varför är dialekter irrelevant i diskussionen? Det hela grundade sig väl i svårigheten att skilja på ord i skrift, som låter lika i tal, då måste väl alla uttal ha betydelse? Det hjälper väl inte mig att skilja på ä och e för att det finns en dialektfri svenska där de låter olika, som i princip ingen pratar?Fast det handlar inte om vad du eller vad jag tycker. Det hamnar i samma kategori som dialekt-uttal, vilket alltså inte är riktigt relevant i diskussionen väl?
Varför är dialekter irrelevant i diskussionen? Det hela grundade sig väl i svårigheten att skilja på ord i skrift, som låter lika i tal, då måste väl alla uttal ha betydelse? Det hjälper väl inte mig att skilja på ä och e för att det finns en dialektfri svenska där de låter olika, som i princip ingen pratar?
Jag hör för övrigt inte heller nån skillnad på klippet där han säger kort e respektive kort ä. Och det finns väl ingen som kan säga att det korta e:et låter mer som det långa e:et än det korta ä:et? För mig är det korta e:et ett självklart ä-ljud. Sen hör jag viss skillnad på orden - men ä:et i pärm upplever jag är snäppet närmre ett långt ä en ett ä i t.ex säck, så även där skulle jag säga att det inte är ä/e som är avgörande utan annat.
Men vi har inte en standardiserad norm för talspråk så som det finns för skriftspråket.Det låter inte likadant, det är ju det som är kärnan i det hela. Det är två olika läten, som stammar från olika ställen i talorganet.
Visst har vi väl en eller två logopeder här på buke, kommer inte ihåg vilka de är? - skulle vara intressant att höra deras synpunkter. Någon som vet och kan tagga?
Det gillar jag också!Men precis.
X antal sidor med att men och män låter helt olika precis som ända och enda.
Så kommer filmer för att visa och det låter exakt samma?
Liksom jaha, känns som jag missat något
Btw så gillar jag dialekter och att ord uttalas olika beroende på vart man kommer ifrån.
Haha skulle precis fråga vad ”äns” betyde innan jag såg din kommentar inom parametrarna . Vi utgår från att ordet inte finns, har aldrig hört/sett det tidigare.Eller folk som inte vet skillnaden på "en" och "än".
Eller folk som inte vet skillnaden på "elva" och "ävla".
Eller folk som inte vet skillnaden på "häller" och "heller".
Eller folk som inte vet skillnaden på "sett" och "sätt".
Eller folk som inte vet skillnaden på "verk" och "värk".
Eller folk som inte vet skillnaden på "ens" och "äns" (och "äns" existerar inte i ens i svenska ordboken om jag inte minns fel).
Skulle kunna fortsätta i all evighet och undrar också hur svårt det kan vara?! Som du säger, de flesta nämnda uttalas inte ens lika.