Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fast nä?Jag har nu kollat lite fonetisk skrift och hittat några exempel. Kärr har ett uttal på ä. Häll har ett annat. Hellre har samma uttal på första e:et som ä:et i häll, men ett tredje uttal på sista e:et.
Jag är milt sagt övertygad om att det även har med ålder, generationstillhörighet och sociokulturell bakgrund att göra hur man hanterar språket såväl in som ut..Hur kan man inte höra att e och ä, främst de korta, låter helt olika??
Jag uttalar tydligt mEn och mÄn tex.
Men förstår ju att det är beroende på dialekt förstås, men verkar som det skiljer sig även inom samma dialekter?
Jag är från stockholm, först norrort och sedan söderort, men aldrig centralt.
Fast jo, enligt fonetisk skrift. Sen kan man väl uttala det annorlunda ändå.Fast nä?
Säger inte hällre, utan hEllre...
Sen är ju skillnaderna minimala, det jag känner är dock hur min mun formas vid de olika uttalen, e rakare mun, ä mer öppen mun.
Intressant, kan du utveckla?Jag är milt sagt övertygad om att det även har med ålder, generationstillhörighet och sociokulturell bakgrund att göra hur man hanterar språket såväl in som ut..
Och jag tycker att det var jävligt fult tjuvnyp som du gjorde.
Hur menar du nu?Jag är milt sagt övertygad om att det även har med ålder, generationstillhörighet och sociokulturell bakgrund att göra hur man hanterar språket såväl in som ut..
Det finns forskning runt detta. Ålder för maximala inlärningsprocess vad det gäller språk ligger runt 9-10årsålder, pekar vid 18-19, sjunker drastiskt vid 35, och ålder för att på bästa och mest korrekta sätt hantera oral kommunikation peakar någon gång mellan 40 och 50. Vad det gäller sociokulturell tillhörighet så gör det väl en väldigt stor skillnad beroende på den språkmiljö man växer upp i, eller vistas i. Själv pratar jag till 85% av min vakna tid mest amerikanska, och jag tappar jättemycket av det svenska språket ju längre tiden går. Man kan utveckla det hur mycket som helst.Intressant, kan du utveckla?
För min egen del bodde jag i England under några år i ålder där språket utvecklades som mest, så jag kanske helt enkelt aldrig lärde mig att säga ä.
Vilken tur att jag som talar så otroligt fel infaller här. Och dessutom hade alla rätt på verbala delen av högskoleprovet för tre veckor sen.och ålder för att på bästa och mest korrekta sätt hantera oral kommunikation peakar någon gång mellan 40 och 50.
Pfft. Acceptera bara att du uttalar ord fäl.Vilken tur att jag som talar så otroligt fel infaller här. Och dessutom hade alla rätt på verbala delen av högskoleprovet för tre veckor sen.
Måste vara fullständigt obildad och korkad. Eller undantaget som bekräftar regeln eller nåt.
Känner bara att detta fullständigt spårat ur.
Ja, jag gör det för är andras skull så ni inte ska känna är så korkadä.Pfft. Acceptera bara att du uttalar ord fäl.
Var det inte det jag skrev? Eller menar du att du håller med?
Aha, nja, jag menade mest att första e:et i ever anser jag vara ett ä-ljud, precis som korta e i svenskan.Jag uppfattade att det jämfördes mellan de engelska orden för att poängtera att det var likheter i hur de olika e uttalas.
Men då missuppfattade jag dig.
Aha, nja, jag menade mest att första e:et i ever anser jag vara ett ä-ljud, precis som korta e i svenskan.
Va? Hur får du det till ä? Forävör? Aldrig hört nån säga så.Aha, nja, jag menade mest att första e:et i ever anser jag vara ett ä-ljud, precis som korta e i svenskan.
Då läser du antagligen in ett annat ä-ljud än vad jag syftar på.Va? Hur får du det till ä? Forävör? Aldrig hört nån säga så.