Jag har några viktiga frågor om gröt! Bakgrundsinformation: jag är född och uppvuxen i Uppland och har bott i Danmark i 14 år.
1. Är det bara skåningar som har smör i gröten? Jag hade aldrig upplevt detta fenomen innan jag flyttade till DK, där det verkar vara någon sorts standard.
2. Ni som har smör i gröten - har ni också mjölk i? För mig är mjölk en självklarhet i (läs till) alla slags gröt, vilket danskarna tycker är högst märkligt!
Annat som folk häri landet anser är jättesvenskt, är Kalles kaviar och sött bröd (typ limpa). Brödet ger upphov till regelbundna - och mer eller mindre heta - diskussioner här i hemmet, eftersom jag tycker att sött bröd är helt normalt, speciellt med osött pålägg som ost. Medan mannen menar att ”svenskt bröd” är en barock företeelse. Mitt starkaste kort här är såklart att vi åtminstone inte lägger skivor av choklad (!!) på brödet !
Min farmor och farfar är från Danmark och våra gröttraditioner kommer nog också därifrån! Ingen mjölk till smör och sirap, men har någon gång ibland haft sylt och mjölk till gröten.