Fast det stämmer inte. Flera kvinnor som uttalade sig om övergrepp som dom själva erfarit fälldes för förtal. Se tex https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortalsdomarna-efter-metoo-alla-fallda
Sen har vi ju den sorgliga historien om tjejen som blev våldtagen när hon var ca 13 år. Våltäcksmannen fälldes. När han sedan släpptes så gick hon gick ut och varnade för honom. Hon var då ca 17 år. Hon fälldes också för förtal, trots fällande dom mot mannen.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qWl9rg/flicka-doms-for-fortal-av-valdtaktsman
Jag borde nog ha varit tydligare. Det jag syftade på var att det under MeToo väl inte var någon som fälldes för att ha berättat sin historia först när en anmälan gjorts om övergreppet och rättegång hållits. Så vitt jag vet handlade alla fallen om övergrepp som hänt tidigare och där ingen fällts. Ett rättsligt avgörande(straff- eller civilt) är ju egentligen det vi har för att avgöra om ett sånt här påstående är "sant". Att sådana saknades betyder naturligtvis inte att kvinnorna ljög. Men inlägget handlade om huruvida lagstiftningen om förtal skulle ändras, och jag tror alltså inte att det skulle gjort någon skillnad för dessa fall.
Eftersom sanningshalten i nuläget inte spelar roll utom under vissa omständigheter, kan man dömas för förtal även om man tar upp t ex en gammal dom. Fallet men den 17-åriga tjejen som dömdes skulle förmodligen bedömts annorlunda om man ändrade lagstiftningen angående förtal på det vis många vill.