Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Snarare tror jag marknaden är för snäv.Men SWB är väl en stor ras? Hur kan avelsbasen vara för snäv?
Matadorer?Men SWB är väl en stor ras? Hur kan avelsbasen vara för snäv?
Hur kan avelsbasen bli för snäv i en ras med öppen stambok? Jag ifrågasätter alltså inte, utan det är en ärlig undran.Därför att avelsbasen kan vara för snäv för att man skall hitta individer som har perfekt röntgen.
Alternativt att kvalitén på hästen överstiger risken att problemet nedärvs.
Generellt vill man ju vara ganska säker på hur pass ärftligt något är innan man helt utesluter en massa hästar från aveln. Jag gjorde bara en snabb googling nu precis och det verkar som att ocd är delvis genetiskt betingat men att det också varierar utifrån typ av ocd (jag kan för lite om ocd för att veta vad det innebär) och även inom raser.Hur kan avelsbasen bli för snäv i en ras med öppen stambok? Jag ifrågasätter alltså inte, utan det är en ärlig undran.
Hos islandshästen, som har stängd stambok, har man konsekvent uteslutit alla hingstar med spattförändringar på röntgen ur aveln och det har definitivt minskat förekomsten av spatt i populationen som helhet. Någon genetisk variation har säkert gått förlorad, men hittills verkar det inte ha påverkat rasen negativt.
OCD hos swb och besläktade raser verkar uppföra sig väldigt likt spatt hos islandshäst. Det är alltså delvis genetiskt, men inte så tydligt att man med säkerhet kan säga att en hingst med spatt automatiskt får avkommor med spatt. Och det finns även andra, icke-genetiska, faktorer som spelar in. Det vi ser är ju dock att förekomsten av spatt minskat betydligt efter att man började kräva "ren" spattröntgen för att få lösa hingstlicens.Generellt vill man ju vara ganska säker på hur pass ärftligt något är innan man helt utesluter en massa hästar från aveln. Jag gjorde bara en snabb googling nu precis och det verkar som att ocd är delvis genetiskt betingat men att det också varierar utifrån typ av ocd (jag kan för lite om ocd för att veta vad det innebär) och även inom raser.
Jag tror att index egentligen är ett mkt bättre sätt än totalförbud, det svåra är väl att index blir tillförlitligt först när en stor del av avkommorna röntgas. Vet inte hur man gör med detta i de förbund som använder index, hur man säkerställer att man får in tillräckligt med data för att få ett tillförlitligt index?
Edit. Ännu en googlig informerade om att kwpns index tydligen handlar om gentest och inte röntgenresultat? Ngn annan som kan mer om detta?
Jag tänker att det vända resonemanget absolut är rimligt när det handlar om defekter som påverkar hästarnas hälsa mer. Lösa benbitar opereras ju i regel bort och anses väl inte påverka hästarnas hälsa långsiktigt. Spatt förstår jag att man är hårdare kring, det finns väl ingen enkel behandling eller ingrepp som sen gör hästarna besvärsfria?OCD hos swb och besläktade raser verkar uppföra sig väldigt likt spatt hos islandshäst. Det är alltså delvis genetiskt, men inte så tydligt att man med säkerhet kan säga att en hingst med spatt automatiskt får avkommor med spatt. Och det finns även andra, icke-genetiska, faktorer som spelar in. Det vi ser är ju dock att förekomsten av spatt minskat betydligt efter att man började kräva "ren" spattröntgen för att få lösa hingstlicens.
Jag tycker också att man kan vända på ditt resonemang i första stycket - att man vill vara ganska säker på att en defekt INTE är genetisk innan man tillåter avel på individer med defekten.
The Royal Dutch Warmblood Studbook (KWPN) har haft ett strikt selektionsprogram, där alla hingstar med OC i hasled har uteslutits ur avel sedan 1984 samt att alla hingstar med OC i knäled har uteslutits sedan 1992 (van Weeren 2016). Trots uteslutande selektion har enligt van Weeren (2016) ingen förändring i prevalensen skett.
Det har väl testats olika behandlingar av spatt, bland annat operation, men det är ju inte så "enkelt" som lösa benbitar, nej. Spatt är lite mer nyckfullt - ibland/ofta fungerar behandling och rehab eller spatten "läker ut" av sig själv (dvs en av hasens glidleder växer ihop och den aktiva inflammationen klingar av), men ibland blir hästen aldrig bra utan får tas bort eller bli triangelmärkt promenadhäst.Jag tänker att det vända resonemanget absolut är rimligt när det handlar om defekter som påverkar hästarnas hälsa mer. Lösa benbitar opereras ju i regel bort och anses väl inte påverka hästarnas hälsa långsiktigt. Spatt förstår jag att man är hårdare kring, det finns väl ingen enkel behandling eller ingrepp som sen gör hästarna besvärsfria?
Tack, ska kolla!Har inte hunnit läsa hela men här tyckte jag det stod lite intressant iaf i sammanfattningen: https://stud.epsilon.slu.se/15736/7/Nordberg_O_200609.pdf
Sålänge informationen finns öppet så är det ju upp till varje stoägare att göra egna val. Det kan ju dock lika gärna vara ett arv från stoet.Samtidigt kan jag ju tycka att om jag haft ett halvblodssto som jag lagt dyra pengar på att betäcka med en fin hingst så skulle det inte kännas jättekul att också behöva lägga pengar på att operera bort lösa benbitar som då eventuellt är ett arv från hingsten.
Ja, har man inte röntgat stoet så är ju hon ett "wild card", även om det för rasen i stort sannolikt är viktigare att få bort hingstar med defekter eftersom de får många fler avkommor.Sålänge informationen finns öppet så är det ju upp till varje stoägare att göra egna val. Det kan ju dock lika gärna vara ett arv från stoet.
Alltså, det krävs ju dispens för hingstar med ocd inom swb. När dispens lämnas är ju swb öppna med hela grejen, som nu när dispens lämnades för skyline.Ja, har man inte röntgat stoet så är ju hon ett "wild card", även om det för rasen i stort sannolikt är viktigare att få bort hingstar med defekter eftersom de får många fler avkommor.
Finns informationen så öppet för swb? I så fall är det ju jättebra! Upplever med islandshingstarna, framförallt under perioden då det gjordes studier på ärftlighet av spatt och eksem, att det var mycket hysch-hysch kring vem som kunde tänkas ha gett avkommor med spatt (eller eksem)... Nuförtiden kommer ju hingstar med spatt inte ens till bedömning (och kastreras sannolikt) så nu finns det ju inget att vara direkt öppen med![]()
Det var lite av min poäng, men bland uppfödare resonerar man inte riktigt som om stamboken är öppen. Man vill ha swb/dwb/kwpn etc i många led, och jag tror att det är marknaden som styr dem.Hur kan avelsbasen bli för snäv i en ras med öppen stambok? Jag ifrågasätter alltså inte, utan det är en ärlig undran.
Hos islandshästen, som har stängd stambok, har man konsekvent uteslutit alla hingstar med spattförändringar på röntgen ur aveln och det har definitivt minskat förekomsten av spatt i populationen som helhet. Någon genetisk variation har säkert gått förlorad, men hittills verkar det inte ha påverkat rasen negativt.
Oj!Skyline to Be är inte död, men har dock blivit valack. Han hade blivit extremt hingstig och på gränsen till farlig så beslutet togs att kastrera. Finns mycket fruset kvar.
När jag hörde ägaren förklara beslutet så nämnde hon att Carl hade sagt vid köpet att man måste vara väldigt försiktig med honom och ha stenkoll på honom när de är andra hästar runt om som tex på tävlingar, att han är svår.Skyline to Be är inte död, men har dock blivit valack. Han hade blivit extremt hingstig och på gränsen till farlig så beslutet togs att kastrera. Finns mycket fruset kvar.
När jag hörde ägaren förklara beslutet så nämnde hon att Carl hade sagt vid köpet att man måste vara väldigt försiktig med honom och ha stenkoll på honom när de är andra hästar runt om som tex på tävlingar, att han är svår.
Det är ett helt annat intryck än det som förmedlas ut i some ang Skyelines temprament, alla fall av det jag sett.
Men såklart visar man ju bara det man vill visa, även om det vore bra för uppfödare att få veta även de mindre bra sidorna.
Han verkar ju ha blivit mycket lugnare med mindre hormoner men jag blev ärligt förvånad över att han varit så svår. Jar snarare fått det motsatta intrycket av honom genom det som förmedlats på some. Det är det som jag reagerar på. Hade jag använt honom till mitt sto hade jag känt mig lurad då bra temperament är avgörande när jag väljer hingst. Visst, hade jag tänkt använda honom hade jag forskat mer kring honom men frågan är hur öppna Carl och hingsstationerna hade varit kring just temperamentet?Ja, visst att det finns strån kvar... men är det verkligen ett temperament en vill avla på?
Men samtidig tänker jag att en häst kan ha ett bra temperament trots att den är hingstig. Det är för mig lite olika saker. Men det blir såklart väldigt svårt och veta vad som är hormoner och vad som genetiskt.Han verkar ju ha blivit mycket lugnare med mindre hormoner men jag blev ärligt förvånad över att han varit så svår. Jar snarare fått det motsatta intrycket av honom genom det som förmedlats på some. Det är det som jag reagerar på. Hade jag använt honom till mitt sto hade jag känt mig lurad då bra temperament är avgörande när jag väljer hingst. Visst, hade jag tänkt använda honom hade jag forskat mer kring honom men frågan är hur öppna Carl och hingsstationerna hade varit kring just temperamentet?
Men samtidig tänker jag att en häst kan ha ett bra temperament trots att den är hingstig. Det är för mig lite olika saker. Men det blir såklart väldigt svårt och veta vad som är hormoner och vad som genetiskt.
Sen sörjer jag inte kastreringen, tror inte vi behöver fler Skyline föl![]()
Absolut om jag planerar att behålla avkomman som hingst. Men fungerar hingsten bra som valack och har ett gott temperament ser jag inget problem.Fast någonstans tycker jag inte det ska avlas på en hingst som inte klarar av att leva som hingst. Hingstig är som sagt en sak, ett beteende som blir farligt är en annan. Dvs jag tycker inte stråna som finns kvar ska användas.
Jag har träffat hingstar som verkligen talat om att de är störst, bäst och vackrast men det har inte varit några problem att hantera dem.