Som jag fattat det så var den värderad till 200 000 av uppfödaren men såldes för 20 000 till någon person som ts sedan i sin tur köpte hästen av för 60 000.
Ok.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Som jag fattat det så var den värderad till 200 000 av uppfödaren men såldes för 20 000 till någon person som ts sedan i sin tur köpte hästen av för 60 000.
hon var först värderad till 200.000 kr men fick sänkas till 20.000 kr då hon inte skulle funka som tävlingshäst. Men av den vi köpte hästen av tävlade henne och hon hade inte problem av de trånga ryggkotorna.
Eftersom hästen tydligen är symptomfri är det knappast frågan om bedrägeri.
Fast inte sjutton är det praxis att röntga ryggen vid en besiktning? Särskilt inte om hästen kostar 60000.+ det är väl inte ett dolt fel om man hade kunnat se det vid besiktning -tex röntgat ryggen?
Fast inte sjutton är det praxis att röntga ryggen vid en besiktning? Särskilt inte om hästen kostar 60000.
Ja men det kan man inte begära för att man ska ha uppfyllt sin undersökningsplikt som köpare.Praxis nej, men det hade ju synts om man gjorde det.
Nästan alla fel går att upptäcka utifrån den synvinkeln, problemet är då att det är dyrare att undersöka hästen än att köpa den i de allra flesta fall om man nu ska (magnet)röntga hästen, går igenom den med ultraljud, ta alla möjliga och omöjliga blodprov osv.Praxis nej, men det hade ju synts om man gjorde det.
I det här fallet har inte köparen krav på sig att undersöka varan (underdöningsplikt) Konsumentköplagen lägger ansvaret på säljaren. TS problem är att det verkar som om hästen faktiskt än så länge fungerar enligt önskemålen som man haft vid köpet. Så egentligen finns inte skäl att häva köpet från säljarens sida. För kunna ge ett riktigt svar på vad TS kan göra måste man se hela köpeavtalet. Det är därför enklast att vända sig till en jurist/advokat och be denna titta på avtalet.Ja men det kan man inte begära för att man ska ha uppfyllt sin undersökningsplikt som köpare.
Fast huruvida felet ska anses vara dolt eller ej går verkligen inte att avgöra på den info som lämnats av TS här. Det finns mga avgöranden där KS ansetts utgöra ett dolt fel. Det finns inget generellt krav på röntgen. Det största problemet TS har är att det är alldeles för lite pengar att tvista om.Som redan sagts så här handlar det inte om dolt fel, men det kan mycket väl handla om fel i vara eftersom säljaren brustit i sin upplysningsplikt. Men det är extremt viktigt veta vad som står i avtalet för att kunna avgöra det.
Jo i juridisk mening är det helt klart att det inte är dolt med de fakta som är här.Fast huruvida felet ska anses vara dolt eller ej går verkligen inte att avgöra på den info som lämnats av TS här. Det finns mga avgöranden där KS ansetts utgöra ett dolt fel. Det finns inget generellt krav på röntgen. Det största problemet TS har är att det är alldeles för lite pengar att tvista om.
Jag vet inte hur stor erfarenhet du har av sådana här tvister men jag kan säga att min är ganska stor.Jo i juridisk mening är det helt klart att det inte är dolt med de fakta som är här.
Det är känt sedan tidigare och en röntgen avslöjar felet. Krav på röntgen eller inte är oväsentligt i juridisk mening. Det är istället fråga om ifall ett fel går att upptäcka med undersökning. Ett dolt fel går inte att hitta vid vanliga undersökningar.
Jämför med andra varor eftersom det är samma lagstiftning som gäller. Visst det kan vara fel på varan, den är trasig och fungerar inte, men det är inte samma som att det är ett dolt fel för att köparen inte kan se det. Här kan garanti komma in i bilden och då vänder man sig till säljaren och reklamerar för varan fungerar inte. Det är sedan upp till säljaren att undersöka varan och laga, byta ut eller ta tillbaka varan och ge köparen pengarna tillbaka om förutsättningarna för garanti finns.
Dolt fel är sådant som man ibland hör om när en vara återkallas. Billiga saker brukar bytas ut t ex laddare som man hittar fel på och dyra som bilar brukar kallas till verkstad för att åtgärda felet. Det är fel som man inte hittar i vanliga undersökning/felsökning utan först när inte detta hjälper utan man får börja med mycket mer djupgående undersökningar för att förstå vad som är fel.
Fast huruvida felet ska anses vara dolt eller ej går verkligen inte att avgöra på den info som lämnats av TS här. Det finns mga avgöranden där KS ansetts utgöra ett dolt fel. Det finns inget generellt krav på röntgen. Det största problemet TS har är att det är alldeles för lite pengar att tvista om.
Vilket ju har noll relevans för huruvida felet anses som dolt eller ej.Men i detta fall talar vi om ett fel säljaren visste om.
Vilket ju har noll relevans för huruvida felet anses som dolt eller ej.
Jag är bra på att tolka lagtext. Att det kan bli tvister och problem vid hästaffärer är inget konstigt eftersom lagen omfattar alla typer av varor och inte bara levande djur. Men rent juridiskt är detta inte ett dolt fel. Definitionen på det är ett fel som inte kan upptäckas med vanliga/normala undersökningar. Täta tornutskott syns med en röntgenundersökning och är inte dolt. Det finns inte heller krav på att man ska göra vissa typer av underökningar men det blir inte för att man inte gör undersökningen och hittar det. Som jag skrev innan är det inte samma sak som att det inte har blivit andra fel i den här affären. Vilka går det går inte att säga utan att t ex se avtalen mellan både köpare och säljare och inte minst uppfödaren och säljaren.Jag vet inte hur stor erfarenhet du har av sådana här tvister men jag kan säga att min är ganska stor.