Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Då betalar man ju ändå indirekt, genom att utföra ytterligare mockning till andra hästar.
Det man kan utläsa i de flesta trådar ang medryttare som betalar är att om de ska göra iordning till hästen också, då borde man inte betala eftersom det anses vara en form av jobb/betalning. Utför man då samma syssla även till andra hästägare, så får man ju anse det som en ridande hästskötare.
Du skriver att medryttaren mockade sin andel och hade hästen på heltid. Som jag uppfattade Hepzheba så red hon 2 gånger i veckan kanske fler och mockade till alla hästarna var gång.
Antingen beskriver ni två olika situationer eller så stämmer inte båda versionerna.
-----------------
Jag har inte sagt att det är fel (utom ur skatte/pensions etc), men om man rider en häst och mockar åt 4 varje gång så är man mer hästskötare än medryttare. Givetvis stämmer det inte in på om man rider en häst och mockar åt 4 var fjärde gång man har sin häst.
Vad ni egentligen gjort är ointressant, jag kommenterade det som framkom av inlägget och inte det som verkligen hände.
KL
Det hela handlar om att människor ingår avtal med varandra utifrån olika förutsättningar och behov, varför hitta på regler kring vilka ord som används?
Får man gratis hjälp med utbildning så är det bara att tacka och ta emot, men i mina ögon är det inte en medryttare utan gratis arbetskraft eller i ditt fall förmodligen svart arbetskraft om du inte har för avsikt att betala sociala avgifter på de 5% medryttaren får i ersättning.
Medryttare är för mig någon glad amatör som rider på en privatpersons häst. Det låter mest som du har ett flera hästar för försäljning/tävling, även om du råkar ha det som privatperson så ligger du utanför det jag menar med medryttare. Det är förmodligen därför våra åsikter går isär.
Personligen har jag definitivt råd att missa den talangfulla ryttaren, faktum är att det är definitivt inte det jag skulle sökt om jag letat efter en medryttare utan en hygglig ryttare som vill få chansen att rida någon/några gånger i veckan.
Jag håller inte med dig om att man ska sätta priset i efterhand, ja jag menar inte att det är fel, det är upp till var och en vad de gör. Vill man ha ekonomisk hjälp så hjälper det inte direkt med värdens bästa och mest luspanka människa och har man knappt med tid och är beroende av att medryttaren verkligen dyker upp för det mesta så prioriterar man knappast talangen som har väldiga problem med tider och dagar. Av hänsyn till den tilltänkta medryttaren bör man för övrigt upplysa om kostnaden redan innan, hur trist är det inte att bli förälskad i en häst, provrida den flera gånger och sedan få svarat, ja du är välkommen som medryttare men eftersom du rider ganska taskigt så kostar det maxpriset jag angav i månaden och inse att det har man inte råd med.
All heder åt dig att du driver en vit verksamhet, men jag är lite tveksam till vad man klassar motionsryttare som inte får betalt som, men det är en win-win situation.Jag antar att du känner hästverksamma lika bra som jag gör och därför gör ovanstående antagande. Dock är jag, och har varit under lång tid, stark motståndare till såkallad "svart" arbetskraft då det urholkar förtroendet för alla oss som vill att hästverksamheter ska ses som en potential i svenskt näringsliv. Som svar på ditt påstående så JA vi betalar alltid skatt och sociala avgifter på all form av ersättning vi lämnar för arbetet med våra hästar samt håller alla som rider ordentligt försäkrade. Även medryttare som inte erhåller betalning för att de motionsrider vissa av våra hästar.
Ja, förr var det som du beskriver ovan. Men idag känns det som att ordet medryttare fått en helt annan innebörd. Många medryttare är, förutom väldigt glada, även ganska duktiga amatörer. Många har bra känsla för ridningen och faktiskt riktiga talanger. Jag personligen tycker det är väldigt roligt att uppmuntra dessa talanger, därav ersättningen. Men även här kan man stöta på problem med definitionen medryttare. Har i dagsläget en liten tjej som tävlar en av våra ungponnyer, hon är bara 12 år gammal, hon har nu lärt sig så pass mycket att hon faktiskt kan utbilda ungponnyn. Då blir det genast knepigt med betalning, det skulle se fint ut med "barnarbete" i bokföringen...
Här vet jag inte riktigt hur vi ska göra framöver, det är jättesvårt.
Det handlar inte så mycket om tyckande utan om olika situationer. Jag ha skaffat mig en häst för att lära mig och utvecklas tillsammans med hästen, en mycket vanlig situation hos privatryttare, då vill jag inte ha någon superduktig talang som rider bättre än mig som utbildar hästen åt mig. Hellre att det tar 10 år istället för 1 för att komma till en viss nivå och göra jobbet själv (gärna med instruktörshjälp).Ok, det är din åsikt och jag respekterar att du tycker så. Men alla har inte samma åsikt. Då är det bra att man som TS får lite olika input från hur olika människor tänker runt detta med medryttare.
Hur jag tänker? Jag skulle aldrig i livet komma och provrida en häst utan att veta det ungefärliga prisläge (från dig eller någon annan exv andra medryttare/tidigare medryttare). Blir det ett högt pris (inom intervallet) så krävs det inte mycket för att räkna ut vad det beror på. Men visst annars håller jag med dig, givetvis ska man komma överens om priset, men nog brukar folk komma överens annars blir det liksom inget av det.Okej, men man behöver ju inte tala om att vederbörande rider dåligt och därmed får betala mer?? Eller hur tänkte du? Då är man ju högst osmidig som människa.