Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Generellt sett arbetar vi sällan med hjärtat och lungorna, /.../. Intervallträning är ett tips, då får man mycket träning men lite mjölksyra. Ridning anstränger mindre muskelgrupper och det är ett problem att hästarna kan få mjölksyra utan att vi märker att de blir ansträngda eftersom de inte blir flåsiga. Kortare repriser i högre intensitet är bättre.
(Lite lustigt är dock att den galoppis jag provgaloppat snabbt på var tvärtom - helcool efteråt.)
Tack!
Det låter ju som ett fullt rimligt upplägg, när man talar om högpresterande hästar.
Lite intressant att det går så pass mycket dressyr på ett hopp eller utepass med tanke på konditionskraven i din sport. Men iofs behöver man inte träna kondition just lika ofta för att få effekt antar jag.
Plus att även dressyren är träning, förståss, bara lite annorlunda i tempo och explosivitet - fast kanske inte på dina hästar?! .
Fredrik:
Backa inte nu...
Det där funkar ju bara om man aldrig tävlar, för tävlar kan man ju göra 3 dgr i rad och då måste man göra allt det där just 3 dgr i rad, och för dressyrens del ett par dagar innan tävling oxå.
Men om du har kommit upp på den nivån att du tävlar 3 dagar i rad.
Då har du passerat det egentliga uppbyggnadsstadiet. Om hästen skall kunna prestera 3 dagar i rad då kan inte själva uppgiften vara som ett träningspass.
Den skall vara tränad för att ha styrka och uthållighet för det där
dvs du ligger inte på 80% av dess förmåga, utan en mycket lägre procent
jag pratar Dressyrtävling fälttävlanoch distans blir lite annat
Och är det ngt folk säger om honom - så är det GUD vad med muskler, och då pratar jag folk med hästyrken och inte småflickor
blir det någonsin ansträngande?
Fredrik skrev att hennes häst aldrig flåsade/ större näsborrar- tyngre andhämtning.
det gör mina o klarar lätt av att gå flera dagar på raken.
Nej, men folk påstår att lösgjordhet och mjukhet mirakulöst upprätthålls på en tävlingshäst på ett sätt som är en utopi i min värld.
där krävs en hel del avvägd träning precis som Fio och Malingbg beskriver. Finns inga elitgymnaster som tränar 3 dagar i veckan, inte heller simmare och dylikt. eller annan elit idrottare för den delen.
jag är den sista att motsäga dig ang. att vila är nödvändig.
men jag upplever att det ofta finns 2 motpoler bland hästfolk och de illusteras ofta här på forumet
1) det finns en kategori som anser att man vilar sig i form. Hästarna rids 3-4 dagar i veckan i mkt lätt arbete och anses vara i perfekt form.
2) det finns även en motpol och den upplever jag starkast bland hobby ryttaren. där hästen går och går och går, ofta inte i helt rätt riden form, även om ryttaren tror det. Ofta är ridningen varierad, och man tror att det räcker, men likväl är det inte balanserad och avvägd ridning, och därmed hittar vi även förslitnings skadorna, låsningarna, muskelspännigarna och hältorna.
slutkläm: ingendera upplägget är optimalt, om man vill argumentera att man har en stark och mjuk och lösgjort harmoniskt tränad häst.
Det kan vara väldigt ansträngande utan att pulsen går upp.