Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag uppfattar det mer som konsekvenser av att man övertolkar enskilda formuleringar utanför sin kontext. Ett lagom mått av tveksam kvalitet på journalistiken när man saxar valda delar snarare än att skriva riktiga referat av helheten. Och en övertro på att riktlinjer ska vara någon sorts vägvisare för blinda som inte ska behöva tolkning och tillämpning.Därför blev det lite samma nu tror jag, att det ska ha sagts (av FHMs generaldirektör) att även friska ska undvika att gå ut vilket skapar frågor och oro men sedan backas det inte av de riktlinjer som finns att hitta på FHM vilket också är de riktlinjer som ska följas.
Funderar på varför andra länder bekymrar sig så mycket om Sveriges politik. Gränserna är ju stängda. Är rädslan att svenskar ska svärma över hela Europa och smitta ner alla?
Man kan inte jämföra rakt över, det är rimligt att tro att det finns fler döda i många länder eftersom dödsorsaken kodas med tex någon form av organsvikt eller hjärtstopp av någon anledning och man inte förrän i efterhand tittar /har möjlighet att titta på dödlighet hos de med covid-19. I Sverige har man gjort detta med några dagars fördröjning, i Tyskland har man inte korrigerat än.44 är den siffra jag såg från igår.
Vad som skiljer mellan avlidna i Sverige och Norge vet inte jag. Hur ser åldersfördelningen ut? Sjukdomar? Exponering? Skyddsutrustning? Hur många avlider i Norge en "normal" influensasäsong jämfört med Sverige? Osv osv osv.
Finns förmodligen en förklaring som dock ligger utanför mitt kompetensområde.
Det blir vanskligt att bara jämföra antal hit och dit mellan länder, utan att ta hänsyn till fler parametrar. Överhuvudtaget tycker jag det vore bättre om antal smittade, inlagda, avlidna kunde redovisas i procent istället för siffror. Fast det skulle inte bli lika "smaskiga" rubriker i media då kanske...
Personligen känner jag i alla fall tillit till våra myndigheter och politiker i allt detta. Jag tycker att de verkar fatta genomtänkta beslut med en röd tråd. Jag är verkligen glad att man i Sverige valt att inte i ren panik stänga ned hela landet. När det gäller de länder som har stängt ned helt så undrar jag hur de ska ta sig ur det. Om detta pågår året ut, ska de ha nedstängt året ut? Eller ska de släppa ut folk hux flux och så exploderar smittan?
Jag är ju sådär onormal att jag läser författningstexten för att jag tycker det är enklare än att tolka referat av presskonferenser och där är ju inte restauranger ens med som en avrådd punkt, så jag tycker det är uppenbart att det inte menades som en specifik instruktion om något som man inte under några omständigheter ska göra.
Mer som exemplifiering på vad det allmänna ansvarstagandet kan innebära. Sen tolkar jag mycket utifrån hur de sade i fredags när de beskrev att de här råden skulle komma, så jag noterade mest i stora drag att det var helt i linje med det.
(Inser nu att jag knappt läst medieperspektivet på just detta eftersom jag gick direkt till FS när jag fick veta att den kommit och sedan kompletterade med att slölyssna igenom konferensen. Förstår varför jag missat den ingångsvinkeln som ni har fått)
Ja, jag tror som sagt att Covid-a9 kom till Europa (och USA?) t.o.m. före jul eller i samband med jul, när folk som arbetat/studerar i Kina, åkt hem på "jullov". Förutom att symtomfria affärsresenärer kan ha tagit med sig viruset.På tal om att epidemien kan ha varit igång betydligt längre än vad som varit känt.
Nu kommer uppgifter från Österrike om att Ischgls patient 0 ska ha insjuknat redan den 5 februari med milda symptom och testat positivt den 9 Mars. Hur patient 0 ska ha smittats är oklart.
Kanske ett slags avundsjuka?Funderar på varför andra länder bekymrar sig så mycket om Sveriges politik. Gränserna är ju stängda. Är rädslan att svenskar ska svärma över hela Europa och smitta ner alla?
Man kan inte jämföra rakt över, det är rimligt att tro att det finns fler döda i många länder eftersom dödsorsaken kodas med tex någon form av organsvikt eller hjärtstopp av någon anledning och man inte förrän i efterhand tittar /har möjlighet att titta på dödlighet hos de med covid-19. I Sverige har man gjort detta med några dagars fördröjning, i Tyskland har man inte korrigerat än.
En inte alltför okvalificerad gissning är att den milda vintern gör att fler dör eftersom mortaliteten i december/januari är låg i flera länder i Europa, dvs äldre som kanske hade dött av annat i vanliga fall har klarat vintern bra men inte viruset.
Jag har också funderat på varför journalister i USA sitter och förfäras över att lilla Sveriges folk går dödens död till mötes. När brydde de sig om vad som hände hör senast?Funderar på varför andra länder bekymrar sig så mycket om Sveriges politik. Gränserna är ju stängda. Är rädslan att svenskar ska svärma över hela Europa och smitta ner alla?
Jag tror man justerar för samtliga som fått diagnosen, dödsorsaksregistret har jag dålig koll på (det är inte ett kvalitetsregister för att krångla till det ytterligare ) men fick höra idag att man försöker hitta sätt att lösa detta utan dubbelarbete.Vet inte om du kan svara på det här men du verkar ha koll på register iaf, gäller denna nogranheten även för de som dör på tex ålderdomshem eller främst på sjukhus?
Det här var också ett sätt att förhålla sig Visa bifogad fil 47992
Billy Opel är ju bara bäst deLuxe!Tror det är extremt sällsynt med hyllningssånger till statstjänstemän:
Aha. Ja, det är en vettig ( ) tolkning också.Jag ser det just som två delar. Dels då författningstext. Jag läste den med först. Där precis som du nämner så finns inget som hindrar friska människor under 70 att med vett gå på restaurang mm.
Men sen dels det FHM önskar man gör även om de inte i skrift kommit med råd eller regler. Typ "åk inte bort i påsk". Sådana råd känns vettiga att följa även om de inte har tagit till pennan och skriftsatt det (än).
Och känslan var att det med undvik caféer, att handla osv var ett sånt råd av samma typ. Förutom då att det aldrig upprepades eller återkom. Så jag tror man kan sluta sig till att FHM knappast har något emot om man isolerar sig hemma även som frisk under 70 år utanför riskgrupp - men att de heller inte ser några problem med motsatsen så länge det är med vett. Känns som där jag landar nånstans iaf.
(och "vett" är sjukt subjektivt jag vet men den diskussionen får vara en annan dag )
Jag ser det just som två delar. Dels då författningstext. Jag läste den med först. Där precis som du nämner så finns inget som hindrar friska människor under 70 att med vett gå på restaurang mm.
Men sen dels det FHM önskar man gör även om de inte i skrift kommit med råd eller regler. Typ "åk inte bort i påsk". Sådana råd känns vettiga att följa även om de inte har tagit till pennan och skriftsatt det (än).
Och känslan var att det med undvik caféer, att handla osv var ett sånt råd av samma typ. Förutom då att det aldrig upprepades eller återkom. Så jag tror man kan sluta sig till att FHM knappast har något emot om man isolerar sig hemma även som frisk under 70 år utanför riskgrupp - men att de heller inte ser några problem med motsatsen så länge det är med vett. Känns som där jag landar nånstans iaf.
(och "vett" är sjukt subjektivt jag vet men den diskussionen får vara en annan dag )
Så skönt att vi har lämnat stadiet med nätmobbing.Sveriges radio p4 Göteborg har också gjort en låt om Tegnell.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7434307