Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nu har ju sjukvården varit utmanad stenhårt i nästan samtliga länder med både dubbelt och trippelt så högt antal vårdplatser per capita, så jag ger inte samma enkla slutsats så mycket värde. Även om vårdplatstillgången är en viktig fråga, så är inte den svenska vården drabbad av nerdragningar utan istället allt mer accelererande satsningar av skattemedel.Från Aftonbladet idag:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/...r-forsvunnit-sverige-i-botten-internationellt
"För den som har studerat statistiken var det knappast någon överraskning att coronan fick sjukvården att närma sig bristningsgränsen. I Sverige fanns det 2020 drygt 2 vårdplatser per 1 000 invånare. Det är en minskning med nästan 25 procent på 10 år, och med den siffran intar Sverige en bottenplacering i EU. Snittet i unionen är över 5 platser per 1 000 invånare."
"En vårdplats definieras som en plats i slutenvård där det finns tillräcklig utrustning och bemanning för att trygga både patientsäkerheten och arbetsmiljön.
Minskningen av antalet platser är till viss del en följd av vårdens utveckling. Nya metoder och effektivare arbetssätt gör att fler diagnoser kan behandlas utan sjukhusinläggning.
Björn af Ugglas är doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet. Han har studerat platsbristens konsekvenser för akutvården. Slutsatsen är att neddragningarna har gått för långt.
– Vi är nere på en nivå där det inte längre finns några säkerhetsmarginaler. Det gör att verksamheten blir väldigt sårbar."
Nu har ju sjukvården varit utmanad stenhårt i nästan samtliga länder med både dubbelt och trippelt så högt antal vårdplatser per capita, så jag ger inte samma enkla slutsats så mycket värde. Även om vårdplatstillgången är en viktig fråga, så är inte den svenska vården drabbad av nerdragningar utan istället allt mer accelererande satsningar av skattemedel.
Kan något land nämnas i EU där vårdplats-snittet är så förhägrande bra där inte pandemin har utmanat sjukvården stenhårt och därför föranlett restriktioner?
Jag tänker att "vi" (Sverige) denna gång vill göra ungefär som våra grannar och inte sticka ut. Kanske.Jag blir faktiskt jätteförvånad över ryktet om att Sverige ska släppa på ALLA restriktioner så pass snart. Det känns väldigt överilat. Hade väntat mig att det skulle ske närmare våren när smittspridningen av naturliga skäl lär klinga av lite (hoppas jag), men redan nu?
Det har väl dock inte bekräftats officiellt, därav att jag kallar det just rykte. Ser dock att till och med Ekot rapporterat om det, så den där "källan" lär vara ganska tillförlitlig. Tyvärr. Blir intressant att höra vad de säger imorgon!
Låter väldigt olikt Sverige!Jag tänker att "vi" (Sverige) denna gång vill göra ungefär som våra grannar och inte sticka ut. Kanske.
Tycker det känns olustigt att häva alla restriktioner.
Mer distans åt folket .
Låter väldigt olikt Sverige!
Och ja, det är främst det här med att det är ALLA restriktioner som försvinner som gör mig så förvånad. Jag reagerade likadant när England fattade samma beslut för några veckor sedan. Jag fattar att man kanske släpper lite på det som faktiskt påverkar landets ekonomi och liknande (typ maxantal vid evenemang, stängningstid på krogen osv), ifall man nu kommit fram till att det finns fog för det, men att alltså inte ens ha kvar de mycket simpla "håll avstånd när du är ute bland folk, tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk och bär munskydd när du t.ex. åker kollektivtrafik" känns jättekonstigt! De påverkar ju till 99% enbart individen själv och känns som ganska simpla saker som alla kan göra utan att påverkas negativt, så jag kan inte begripa att man inte håller kvar i dem.
Men efter började jag fundera på tiden efter pandemin. Handla, åka buss osv utan mask, hur kommer det kännas?
Nu var det inte riktigt min poäng alls.Men det är väl ingen som sagt att pandemin inte påverkat sjukvården negativt? Det en del av oss menar är att krisen i vården inte är något som hände pang bom nu, på grund av pandemin, utan att pandemin slog hårt mot en sjukvård som redan var i kris sedan tidigare.
I dagsläget är det väl bara de med nedsatt immunförsvar som är aktuella för 4 sprutor?Jag funderar på hur många sprutor det är rimligt att ta? Jag har tagit tre och nu precis blivit frisk. Hur ska man tänka med en eventuell fjärde?
Jag är beredd att fira att restriktionerna försvinner! Mest för att jobbet kommer påverkas positivt! Och i och med att jag precis blivit sjuk "bryr jag mig inte" längre. Jag kommer inte vara intresserad av att trängas eller liknande men det känns som början på slutet av den här skiten.
Jag kommer självklart att ta de sprutor som det rekommenderas att jag tar. Det var bara en reflektion, i dagsläget känns det inte som bråttom för mig i alla fall, då jag precis varit sjuk.I dagsläget är det väl bara de med nedsatt immunförsvar som är aktuella för 4 sprutor?
Det kan ju ändras såklart, men jag kan tänka mig att det kommer bli mer som vaccin för säsongsinfluensan. Något som erbjuds under vissa perioder men inte med samma apparat som för det här vaccinet hittills.
Men om de rekommenderar en fjärde spruta på samma sätt som de gjort innan kommer jag ta den. För mig är det inte ens en fråga.
Det kommer mycket av mängden sjuka dock, vi hade förmodligen haft motsvarande belastning även om det varit en "vanlig" influensa.Vi har fortfarande 100+ medmänniskor som tillsammans med dygnetrunt-arbetande vårdpersonal i skift kämpar för sina liv inom intensivvården runt om i landet och utöver det nu 2000+ som är så svårt sjuka med covid-19 att de behöver vara inlagda på sjukhus och få hjälp med syresättning och övervakning av ytterligare många tusen hårt kämpande vårdanställda. Plus alla de som kommer få långtidsmen, där just detta virus verkar stå i egen särklass och behöva långvatigt stöd av vårdapparaten och våra samhällsskydd.
Det här med att omikron är så ofarligt är en ”sanning” som är farlig i sig.
Om vi nu släpper alla restriktioner på onsdag nästa vecka är det upp till oss medborgare att på egen hand ta gemensamt ansvar för att belastningen inte påverkas rejält av både covid och annat genom att vi sprider runt smittor i denna historiskt erkända viruspartytid på året hos oss.
Det kommer mycket av mängden sjuka dock, vi hade förmodligen haft motsvarande belastning även om det varit en "vanlig" influensa.
Få sjukdomar är så ofarliga att om 100.000-tals eller miljontals blir smittade att vården blir opåverkade. Nu tuggar omikron igenom befolkningen i rask takt då vår immunitet, genom vaccin/sjukdom är lite halvtaskig - även om den oftast skyddar mot allvarlig sjukdom, vaccinationstäckningen är varierad och sjukdomen mycket smittsam. Det kan inte hålla på så mycket länge till i den här takten, vi har inte folk nog och det verkar som vi är på en platå.