Smittskydd Skåne (eller gäller det överallt?) verkar sedan i onsdags ha kommit med nya riktlinjer för hur göra när en lärare blir sjuk. Samtliga elever som har varit i kontakt med den sjuka läraren ska testa sig så fort som möjligt och sedan om 5 dagar igen.
Det låter kanske bra i praktiken, på större orter blir ju eleverna utslagna på flera vc, teststationer och självtest på säkert mer än ett apotek. På småorter är det en vc och ett apotek.
Så när jag ringde i måndags slog vc bakut alldeles, hänvisade till självtest vilket inte går, min unge har inte ens vanligt leg vilket tar några veckor att fixa- och det är NU hon behöver. Min 14 åring har aldrig haft något behov av legitimation eller bank-id av något slag så jag har inte skaffat henne det. Trots detta hänvisade vc tillbaka till skolan, som hänvisade till vc. Det ska ha förts en dialog mellan skolan och vc i går och jag tolkade det som att problemet i så fall skulle vara löst- de utan id får testas på vc, så jag ringde i morse och blev avvisad igen.... meddelade skolan som gjorde en avvikelserapportering på det till vc. Nu för lite mer än en timme sedan ringde vc och berättade att hon fått en tid i morgon eftermiddag för testning.
Jag förstår helt och fullt att en liten vc inte kan ta så många friska elever, men det är ju inte mitt beslut, inte heller är det skolans, det är ju Smittskydd som gjort en tankevurpa på riktigt där. Det blir ju korvstoppning på vc. Å andra sidan hänvisar de ju alla över 13 till självtestning, vilket gör att det liksom riskerar att bli korvstoppning på det apoteket också.... Inte alla föräldrar kan åka land och rike runt för att testa sina ungar. Hur blir det om 2-3 lärare samtidigt blir sjuka på skolan och sedan några på nästa högstadieskola i byn...... kaos är nog ordet.
Och samtidigt har skolor i grannkommuner gått över till delvis fjärr-/distansundervisning pga så mycket smitta. Det fungerade inte att öppna skolorna som tänkt, är min tanke. Istället för att komma med riktlinjer om att testa friska ungar så kom med riktlinjer om att gå tillbaka till delvis fjärr-/distansundervisning.