Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
https://www.skk.se/globalassets/dokument/rasdokument/ras-gotlandsstovare.pdfÄr det nån som har koll på hur det gick för gotlandsstövarnas inkorsningsprojekt? Det var väl på 90 talet?
Håller med! Det var min första tanke. Hade inte blivit förvånad om det annars varit någon "ung och ny" som då de erfarna viftat bort som oerfaren och okunnig. Att det är en gammal erfaren uppfödare som direkt hakar på det här projektet tror jag är jättebra, och att det visar på att det här faktiskt är ett projekt som etablerats väl hos rasentusiasterna. Sedan vet jag ingenting om den specifika uppfödaren, om hon har bra/dåligt rykte eller så, men ja, spontant är jag mycket positiv!Imponerande att våga ge sig in på ett sånt projekt efter över 30 år som uppfödare i rasen. Viktigt att en erfaren uppfödare visar vägen!
Jag kom att tänka på den här tråden nu när "min" ras Drentsche Patrijshond har fått Ok från SKK att påbörja ett inkorsningsprogram.
https://www.drentklubben.se/web/sdpk-inkorsningsprogram/
Det har diskuterats länge inom rasen och jag är väldigt glad över att de flesta uppfödarna (över hela världen, för vi är så små) är med på tåget
För något år sedan hade vi t.ex en omfattande hälsoenkät som nu finns i ett register, så att vi vet vilka hundar och linjer som drabbats hårdare av sjukdom. Väldigt bra för avelsarbetet.
Jag vill bara lyfta fram hela Drent-kollektivet som otroligt seriöst satsande på att inte rasen ska dö ut i sjukdomsdöden som verkar drabba fler och fler raser.
Jag blir varm och glad i själ och hjärta
Dokumentet verkar jättebra - läst och trott. En kall och klar analys av lägetVad är det för sjukdommar och står det vilken ras som ska användas att korsa in?
Kan inte läsa filen tyvärr men tycker de är intressant
Dokumentet verkar jättebra - läst och trott. En kall och klar analys av läget
Det handlar om epilepsi, en genetiskinavelsgrad inom rasen på på ca 23% och observationer av trolig inavelsdepression (infertila hundar, minskade kullstorlekar, förekomst av autoimmuna sjukdomar)
I dokumentet förs även en disksussion om jakten - i t.ex. Sverige är drenten en jakthund, stående fågelhund, men i Holland har få hundägare tillgång till lämplig jakt, vilket innebär att rasen där driver mot sällskap/sport. De svenska hundarna är fria från epilepsi, men rasen består totalt bara av ca 4 000 individer - dvs alla är beroende av att utväxla genetiskt material
Åtgärderna handlar om att ta vara på genetiskt material från fler av de 40 hundar som finns kvar i avelsbasen av rasens ursprungshundar. Och samtidigt kors in ffa vorsteher och lämpliga typer av kleiner münsterländer. Även andra lämpliga hundar ur rasgrupp 7 kan komma ifråga.
(PS jag blir glad att de tänker rädda drenten, för i min värld framstår de som en mycket "lagom" fågelhund som lämpar sig väl som dual purpose, jakt och familj. Jag kan också föreställa mig att den typ av jakt som finns i hundarna, leder till att de utgör mindre risk för vilt och tamdjur än många "sällskapsavlade" hundar)
Du får komma och hälsa på ossÄr uppvuxen med stående fågelhundar så de ligger mig ganska nära hjärtat men aldrig sett en drent tyvärr.
Varit med på elmia game fair flera år med monter och rasparad men verkar vara en liten ras.
Den irländska röda och vita settern är liten med och vi har haft 3 sådana i familjen